Nyomtatható verzió PDF formátumban

Újabb összefonódásokat engedélyezett a GVH

Zöld jelzést adott a versenyhivatal a Třinecke Železárny a.s.-nek (Třinecke), aki az Encanso Trading Limited-del (Encanso) kötött szerződése értelmében megszerezte a "D&D" Drótáru Ipari és Kereskedelmi Zrt. (D&D) részvényeinek 100 százalékát.

A Třinecke az acéltermékekkel foglalkozó, a teljes vaskohászati vertikumot birtokló, így termékei előállításához kohászati termék vásárlására nem szoruló MORAVIA-csoport tagja. Értékesített termékeinek skálája (félkész termék, melegen hengerelt rúd- és lapos-áru, csövek, húzott és hántolt acéltermékek, varratmentes csövek) az európai kohászati termékpiac jelentős szereplőjévé tette. Évente több mint 2 millió tonna acélterméket állít elő, melynek több mint fele exportra kerül. A Moravia-csoport Magyarországon közvetlen jelenléttel nem rendelkezik, közvetlen értékesítés (export) révén azonban számos termék (például melegen hengerelt acéltermékek, húzott és hántolt acél, varratmentes csövek, vasúti felépítmények, huzaldrót) tekintetében szereplője a magyar piacnak.

A D&D egyedüli tulajdonosa az Encanso, tevékenységi köre különböző drótáru termékek (húzott és hántolt acéltermékek csoportja) előállítására korlátozódik. Termékei közel 80 %-a exportpiacokon kerül értékesítésre. A D&D-nek nincs birtokában kohászati alap- és késztermékeket előállító berendezés, ezért a termékei előállításához szükséges alapanyagként meg kell vásárolnia a hengerelt huzalt, mely során fő beszállítója 2009-ben is a Moravia Steel a.s. volt.

A GVH álláspontja szerint az összefonódás horizontális hatással jár, hiszen a Třinecke és a D&D azonos érintett piacon (a húzott és hántolt acéltermékek európai piacán) tevékenykedik. A versenyhivatal értékelése szerint ugyanakkor mivel a felek együttes piaci részesedése nem éri el a 15 százalékot, az összefonódás nyilvánvalóan nem járhat káros versenyhatásokkal. Ezért a GVH engedélyezte azt.

Hivatali nyilvántartási szám: Vj-58/2010.

Megszerezheti a COPÉ Vagyonhasznosító és Szolgáltató Zrt. (COPÉ) is a Rákosmenti Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. (Rákosmenti Kft.) üzletrészének 100%-át.

A COPÉ Zrt. a NYÍRZEM Zrt. által irányított vállalatcsoport része, mely csoport fő tevékenységként a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmével foglalkozik döntően Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megyékre, a Dél-, Nyugat-, és Közép-Dunántúlra, Pest- és Bács-Kiskun megyékre kiterjedően. A COPÉ főként a NYÍRZEM-csoporton belüli tagvállalatok részére történő ingatlanok bérbeadásával foglalkozik a csoport tevékenysége által érintett dunántúli megyékben.

A NYÍRZEM-csoportba tartozó, az ország különböző pontjain elhelyezkedő üzletek, és a Rákosmenti Kft. irányítása alá tartozó fővárosi üzletek azonos tevékenysége a (döntően élelmiszert jelentő) napi fogyasztási cikkek kiskereskedelme, valamint ezen árucikkek beszerzése.

Mivel a NYÍRZEM-csoport az összefonódás előtt nem rendelkezett fővárosi kiskereskedelmi üzletekkel, új belépőnek számít e piacon, így a GVH megítélése alapján a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmének lokális jellegű piaca tekintetében érdemi horizontális hatással nem kell számolni. Azonban a napi fogyasztási cikkek beszerzésének (legalább) országos kiterjedésű nagykereskedelmi piacán fennálló horizontális hatásra utal, hogy azon - ugyan csak 2 százalék alatti részesedéssel - mindkét vállalkozás jelen van, valamint a tranzakció előtt és után fennálló COOP-tagság beszerzési koordinációt biztosít. A GVH a felek piaci részesedése okán azonban káros versenyhatást e piacon sem azonosított, így a tranzakciót engedélyezte.

Hivatali nyilvántartási szám: Vj-67/2010.

Budapest, 2010. október 12.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu