A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Jogsértés hiányában megszüntetett eljárások

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon jogsértés hiányában tárgyaláson kívül megszüntette a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Ringa Integrátor Kft. és a Pick Integrátor Kft. ellen.

Az integráció sajátos kapcsolati rendszert teremt a termelők és feldolgozók között, mivel olyan együttműködés, amelyben a feldolgozó megbízásából eljáró integrátor termelési biztonságot nyújt az integrált termelőnek (különböző szolgáltatásokkal.)

A Ringa Integrátor Kft. és a Pick Integrátor Kft. mint integrátorok ellen a GVH azért indított eljárást, mert vélelmezte, hogy az integrátori szerződések megkötésének feltételéül szabott takarmány beszerzési kötelezettség előírása a termelők számára; visszaélés a gazdasági erőfölénnyel.

Az eljárás során azonban bebizonyosodott, hogy a megbízóként eljáró Ringa Rt. és Pick Szeged Rt. nem voltak gazdasági erőfölényes helyzetben, így azzal visszaélni sem tudtak, azaz nem követtek el versenyjogsértést.

Budapest, 2004. 04. 08.

Elnöki Titkárság