Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Megszüntető határozat

A Gazdasági Versenyhivatal annak kivizsgálásra indított versenyfelügyeleti eljárást az Aventis Pharma Szolgáltató Kft. ellen, hogy az megsértette-e a versenytörvényt amikor reklámjaiban a Telfast nevű gyógyszeréről az állította, az egy új, 3. generációs antihisztamin. A Gazdasági Versenyhivatal a GlaxoSmithKline Beecham Kft-vel szemben is versenyfelügyeleti eljárást indított annak kivizsgálására, hogy a vállalkozás megsértette-e a versenytörvény, illetőleg a reklámtörvény előírásait a Seroxat nevű gyógyszerének orvoslátogatók útján terjesztett gyógyszerismertetővel történő reklámozása során.

A Versenytanács a mai napon tárgyalás mellőzésével mindkét esetben megszüntette az eljárást.

A két ügy kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal által elvégeztetett piackutatások azt támasztották alá, hogy az érintett gyógyszerek közötti választás felelősségét magán viselő orvos ezzel kapcsolatos, versenyjogilag értékelhető döntését nem a reklámokban, gyógyszerismertetőkben, különböző promóciós anyagokban foglaltak, hanem más szempontok alapozzák meg. A versenytanács megállapította, hogy a vállalkozások magatartása nem volt alkalmas a gyógyszerek között választó, megfelelő szakismerettel rendelkező azon orvosok megtévesztésére, akik - pótolva a gyógyszerek végső fogyasztóinak tudásának, szakismeretének hiányát - döntenek a két ügyben érintett gyógyszerek alkalmazását illetően.
vA versenytanács mindkét esetben hangsúlyozta, hogy egy magatartásnak a szakmai követelmények vagy gyakorlati jártasság folytán megfelelő szakmai ismertekkel rendelkező, professzionális fogyasztók megtévesztésére való alkalmassága esetében alkalmazott versenyjogi mérce szigorúbb, magasabb, mint a laikus fogyasztók esetében.

Budapest, 2002. december 12.

Dr. Polgárdy Géza