Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Visszavont mentesítő határozat

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa 1999-ben mentesítő határozatot hozott a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének a hirdetéseket és reklámozást szabályozó rendelkezései tárgyában. E határozat szerint az etikai kódex vizsgált szabályai ugyan a versenytörvénybe ütköznek, de az orvosi tevékenység speciális vonásaira, bizalmi jellegére, nehezen érzékelhetőségére tekintettel a kódex ezen szabályai mentesítésben részesültek.

A 2002. május 23-án megtartott újabb tárgyaláson a GVH versenytanácsa e korábbi mentesítő határozatot visszavonta, ennek következtében az Orvosi Kamara etikai kódexének 131-137. pontjai mára versenytörvénybe ütközőnek és így jogellenesnek minősülnek. A versenytanácsi határozat esetleges bíróság előtti megtámadásának nincs a döntést felfüggesztő, halasztó hatálya.

A versenytanács mostani döntését arra alapozta, hogy megváltozott az orvosi tevékenység végzésének szabályozási környezete, különböző tevékenységvégzési formák keletkeztek, s a szabályozottság szintjén is szó van már a vállalkozási formában végezhető orvosi tevékenységről. A versenyellenes kódex-helyek mentesítése így már nem indokolt, az etikai szabályozás megváltoztatása ellenben igen.

Budapest, 2002. május 23.

Polgárdy Géza