Budapest, 2024. május 9. – A szóban kihirdetett ítélet alapján a Fővárosi Törvényszék helyt adott Tóth Bertalan kereseti kérelmének és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el abban a perben, amelyet a parlamenti frakcióvezető kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésével szemben. Tóth Bertalan az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban vélelmezett versenyjogsértést, a GVH a beszerzett adatok alapján azonban megállapította, hogy nem álltak fenn a versenyfelügyeleti eljárás megindításának feltételei az ügyben. A bíróság ezt nem fogadta el, és részletes vizsgálatot rendelt el az ügyben. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az MVM számlázási gyakorlatát kifogásolva fordult bejelentésével a Gazdasági Versenyhivatalhoz Tóth Bertalan, parlamenti frakcióvezető, 2023 őszén.

A versenyhivatal vizsgálói részletesen és alaposan megvizsgálták a bejelentést, egyebekben adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett adatszolgáltatások információit, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket. Mindezek alapján a bejelentéses eljárásban a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn.

A GVH számára minden fogyasztói jelzés fontos, amelyeket minden esetben ugyanazon jogi kritériumok mentén vizsgál ki. Amennyiben a bejelentők nem értenek egyet a versenyhatóság döntésével – a hazánkban működő jogállamisági garanciáknak köszönhetően – a versenytörvény rendelkezései alapján bírósághoz fordulhatnak.

A bejelentés lezárását követően Tóth Bertalan az ilyenkor mindenki számára nyitva álló bírósági úton, keresettel élt a GVH döntésével szemben, azt kérve a Fővárosi Törvényszéktől, hogy helyezze hatályon kívül a GVH döntését és kötelezze új eljárás lefolytatására a versenyhatóságot. A bíróság a felek meghallgatását és álláspontjuk vizsgálatát követően – a 2024. május 9-én megtartott tárgyaláson – az egyelőre szóban kihirdetett ítélet alapján helyt adott a Tóth Bertalan kereseti kérelemében foglaltaknak, és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el az ügyben.

Lényeges, hogy a bíróság döntéséből fakadó rendelkezések pontos tartalma a bíróság döntésének írásba foglalása és kézhez vétele után ismerhető majd meg a felek számára, amely torzításmentes értelmezéséhez a nemzeti versenyhatóság mind a közvélemény, mind a bejelentő részére rendelkezésre áll.

Az írásba foglalt döntést követően a GVH természetesen mindenben a bírósági ítéletnek megfelelően, a vonatkozó jogszabályok betartásával jár el. A bíróság által elrendelt versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ügyben érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. A versenyfelügyeleti eljárás minden esetben a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A versenyfelügyeleti eljárásról a GVH Versenytanácsa hoz döntést, amelyről a nemzeti versenyhatóság tájékoztatja a közvéleményt.

 

GVH Közszolgálati Kommunikációs Iroda

További információ:
Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939
Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban