A családvédelem éve volt 2023 a nemzeti versenyhatóság életében

Budapest, 2024. április 29. – Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az ülésen kiemelte: „a nemzeti versenyhatóság munkatársai 2023-ban is a magyar fogyasztók, a magyar családok védelmében, a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében végezték szolgálatukat.” Hangsúlyozta: „a GVH 2023-ban kiemelt figyelmet fordított a magyar családok védelmére.”

A nemzeti versenyhatóság 2023-ban is aktív versenyfelügyeleti munkát végzett, összesen 92 ügyet zárt le. A GVH Versenytanácsa 97 vállalkozással szemben hozott döntést és összesen több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, mely jogerőssé válás után a központi költségvetésbe kerül. Az elmarasztalt cégek ezen felül – a versenyhatósági vizsgálatok eredményeként – még mintegy 254 millió forintos kompenzációt vállaltak a fogyasztók felé. 2023-ban is megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára, hisz a GVH-val történő együttműködéseknek köszönhetően több mint 825 millió forint bírságcsökkentést kaptak a cégek, amely munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárult.

A GVH versenyt védő tevékenysége – a bírságok kiszabása mellett – közvetlen anyagi előnyként jelentkezik a hazai fogyasztóknál. A GVH nemzetközi módszertanra alapozott – hatáselemzése (ún. impact assessment) alapján az elmúlt hat évben (2018-2023) feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 84 milliárd 961 millió forintos hasznot hozott Magyarország polgárainak. „Ez azt jelenti, hogy a GVH a működésére fordított költségvetési forrás több, mint négyszeresét produkálta jóléti haszon formájában úgy, hogy a fogyasztóvédelmi ügyek hatásai ebben még nincsenek is benne” – emelte ki Rigó Csaba Balázs, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A GVH 2023-ban is nagy hangsúlyt helyezett a fogyasztók és társszervek jelzéseire, összesen közel 1900 panaszt és több mint 110 bejelentést dolgoztak fel. A nemzeti versenyhatóság 2023-ban is rendkívül aktív volt a nemzetközi színtéren, melynek eredményeként bekerült a világ versenyhatóságait tömörítő szervezet (ICN) vezető testületébe. A GVH tavaly is több kartell megállapodást felszámolt, valamint aktívan lépett fel a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, globális technológiai vállalkozások és online platformok piaci gyakorlatai ellen.

A nemzeti versenyhatóság az érintett vállalkozásokat és a nemzetgazdaságot is támogatta azzal, hogy az összefonódás-bejelentések 92%-át zárta le négy napon belül hatósági bizonyítvány kiadásával. Ezzel Európában továbbra is az egyik leggyorsabb fúziókontrollt tudhatja magáénak a magyar versenyhivatal.

A GVH elnöke rámutatott, hogy „2023 az infláció letörésének éveként vonul be a magyar gazdaságtörténetbe, mely küzdelemből a Gazdasági Versenyhivatal is kivette a részét aktív beavatkozásaival, versenyélénkítő vizsgálataival és javaslataival.” Hozzátette, hogy a 2023. július 1-jétől működtetett, a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő rendszer az árak összehasonlíthatóságával és erőteljes versenyélénkítő hatásával hozzájárult az infláció leszorításához, a magyar családok pedig pénzt is időt spórolhattak használatával.

Rigó Csaba Balázs felhívta a figyelmet, hogy „a GVH törekszik arra, hogy versenypártolási javaslatai a magyar emberek érdekeit szolgáló és a tiszta piaci versenyt elősegítő jogszabályokban is hasznosulhassanak.” Mint mondta: 2023-ban ezért javasolta az árak átláthatóságát fokozó és a piaci versenyt élénkítő online Árfigyelő rendszer létrehozását, de példaként említette az online szálláshely-foglalási piac átfogó vizsgálata után megfogalmazott javaslatokat is.

Új javaslatként a GVH az országgyűlési beszámolójában felhívja a jogalkotó figyelmét az üdülési jogok másodlagos értékesítésével kapcsolatos megtévesztésekre. A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a jogalkotónak, hogy fontolja meg az üdülési joggal rendelkező, de attól megválni kívánó, sok esetben kiszolgáltatott emberek esetében a hatékonyabb fogyasztói jogérvényesítést. Rigó Csaba Balázs a bizottsági ülésen úgy fogalmazott: „Egyszer és mindenkorra szeretnénk véget vetni az üdülési jogokkal kapcsolatos visszaéléseknek, a kiszolgáltatott helyzetben lévő honfitársaink átverésének és megkárosításának.” Leszögezte: „a magyar emberek, a magyar családok 2024-ben is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra.”

Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke a GVH 2023-as teljesítményét értékelve rámutatott: „A Gazdasági Versenyhivatal nemcsak ellátta a jogszabályokban előírt feladatait, hanem 2023-ban is jelentős többletfeladatokat vállalt. A célzott és hatékony kormányzati intézkedések mellett a GVH beavatkozásai, javaslatai is nagyban hozzájárultak a háború és az uniós intézkedések okozta szankciós infláció letöréséhez. A versenyhatóság a szisztematikus vizsgálataival egész évben védte a magyar fogyasztókat, magyar családokat, illetve a rendelkezésére álló eszközökkel támogatta a jogkövetésre törekvő vállalkozásokat.”

A GVH 2023. évi beszámolója teljes terjedelmében a hivatal honlapján érhető el, illetve elérhető lapozható verzióban is.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ:

Horváth Bálint, kommunikációs vezető +36 20 238 6939

Gondolovics Katalin, sajtószóvivő +36 30 603 1170

Nyomtatható verzió PDF formátumban