Budapest, 2022. november 24. – „Megéri tisztességesen vállalkozni. Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – ezt üzenték a fiatal vállalkozóknak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetői Budapesten, a Fiatal Vállakozók Hetén tartott kerekasztalbeszélgetésen.

15. alkalommal rendezte meg a Fiatal Vállakozók Szövetsége (FIVOSZ) a Fiatal Vállakozók Hetét. Az országosan több városban zajló eseménysorozat budapesti állomásán a FIVOSZ többek között kerekasztalbeszélgetést szervezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetőinek részvételével „a játék szabályai – határok és hatóságok” címmel.

Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a tisztességes piaci versengés előnyeit és legfontosabb jogi elvárásait ismertette az eszmecserén. A GVH vizsgálataiért felelős vezető kiemelte: a versenyszabályok betartása a legjobb döntés mind társadalmilag, mind az adott cég szempontjából. Mint mondta: „A jogkövetés mindig kifizetődő, hiszen egy kartellbírság, az imázsvesztés és a közbeszerzésekből történő kizárás több évre hazavághatja a cég működését és lerombolhatja addig felépített munkáját. Megéri „tisztán” működni” – hangsúlyozta Bak László. A GVH elnökhelyettese rámutatott: „Nagyon fontos, hogy már a vállalkozók fiatal generációjában tudatosuljon: a vállalkozások közötti verseny tisztasága nem csupán társadalmi elvárás, hanem a cég érdeke is. A torzításával ugyanis a vállalat elszakad vásárlóinak igényeitől és a jótékony késztetéstől az innovatív fejlődésre, a lebukás pedig hatalmas bírságokat és jelentős piacvesztést eredményezhet számára. A racionálisan gondolkodó vállalkozók ezért hamar belátják: nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – összegezte gondolatait Bak László.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke a partnerség, a közös gondolkodás fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Kiemelte: „Büszke vagyok rá, hogy a Nébih nem csupán kiemelten hasznos, de segítő hatóságként is él a köztudatban. Egy olyan összetett és érzékeny területen, mint az élelmiszerlánc, ahol egy hiba végső soron akár az emberi életet is veszélyeztetheti, elengedhetetlen a biztonságos működéshez az egyértelmű szabályrendszer. Az előírások tehát nem csupán a tisztességes vállalkozók, hanem a fogyasztók érdekeit is szolgálják. A fiatal vállalkozók számára is fontos, hogy szánjanak rá időt, ismerjék meg saját tevékenységük kereteit. Ugyanakkor ne felejtsék el, semmi sincs „kőbe vésve”, javítani, jobbá tenni a tapasztalatok alapján szinte mindig lehet, amihez „csak” párbeszéd kell. Erre a közös gondolkodásra, a gyakorlati tapasztalatok adta ésszerű, jobbító javaslatokra a Nébih szakemberei mindig nyitottak” – hangsúlyozta Oravecz Márton.

A GVH és a Nébih vezetői egyetértettek abban, hogy hosszú távon megéri tisztességen vállalkozni. Ezért arra buzdították az eseményen résztvevőket, hogy tartsák be a jogszabályokat, illetve becsüljék meg az ügyfeleiket, fogyasztóikat.

GVH Sajtóiroda