Budapest, 2022. május 6. – Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke vezette a fenntarthatósággal foglalkozó panelvitát a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) berlini konferenciáján. A magyar hatóság egyúttal társelnöki tisztséget kapott a világszervezet egyik fontos szakmai munkacsoportjában.


         A tavalyi magyar rendezést követően idén Berlin adott otthont a világ több mint 130 versenyhatóságát tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves konferenciájának. A versenyhatósági világtalálkozón Sipos Attila főtitkár vezette a magyar delegációt, amely több témában is aktív volt. A konferencia fenntarthatósággal foglalkozó különleges szekcióbeszélgetését Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke moderálta, ahol német, brazil és dél-afrikai szakemberek mellett az OECD Versenydiviziójának vezetője is részt vett. A magyar versenyhatóság a nemzetközi színtéren immár a téma legfontosabb szakértői közé tartozik, miután tavaly elsőként mérte fel a világon a környezeti fenntarthatóság figyelembevételének gyakorlatát a versenyjogi jogalkalmazásban. Az úttörő projektet bemutató szakcikk helyet kapott a Nemzetközi Versenyhálózat 20 éves fennállását ünneplő, pénteken publikált ICN@20 jubileumi tanulmánykötetében is.

         A GVH a konferencia keretében átvette a nemzetközi világszervezet hivatali hatékonysággal foglalkozó munkacsoportjának társelnöki tisztségét. Ugyanebben a munkacsoportban, magyar részről előadóként szerepelt Berezvai Zombor, a GVH vezető közgazdásza.  A magyar nemzeti versenyhatóság e téren is kifejezetten aktívnak számít a versenyhatóságok között rendszeres társadalmi haszon-elemzéseivel, illetve a piacok hatékony feltérképezésének naprakész eszközeivel, a  gyorsított ágazati vizsgálatokkal. A Versenyhatóság emellett tovább folytatja megkezdett munkáját a hatósági együttműködéssel foglalkozó különleges munkacsoport tagjaként.

         A rendezvényen a versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs tárgyalt Andreas Mundt-tal, a házigazda német versenyhivatal, a Bundeskartellamt elnökével, aki elfogadta a magyar delegáció meghívását Budapestre. Az ICN vezetői Berlinben arról is döntöttek, hogy 2023-ban a spanyol nemzeti versenyhatóság rendezheti Barcelonában a világtalálkozót.

         Az ICN konferenciájának keretében folyó szakmai munka mellett Tóth András, a Versenytanács elnöke, a hatóság elnökhelyettese a világtalálkozó során meghívást kapott a világ egyik vezető nemzetközi versenyjogi portálja, a Concurrences zárt körű kerekasztal-beszélgetésére is. Az online kerekasztal a digitális piacok új uniós szabályozása (DMA) érvényesítésének gyakorlati kérdéseivel foglalkozik majd Frédéric Jenny, az OECD Versenybizottsága vezetőjének elnökletével.

Nyomtatható verzió PDF formátumban