Budapest, 2022. november 24. - A 2022-es katari labdarúgó világbajnokságon tapasztalható szállásproblémák kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívja a szálláshely-szolgáltató vállalkozások és magánszemélyek figyelmét a sportszerű magatartásra. A GVH információi szerint ugyanis egyes szálláshelyszolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak a jövő évi budapesti Európa Liga döntőjével kapcsolatban.

A Gazdasági Versenyhivatal információi szerint a legnagyobb közösségi platformon található, szálláshely-szolgáltatással foglalkozó zárt internetes csoportokban piaci szereplők a 2023. május 31-én, Budapesten megrendezésre kerülő labdarúgó UEFA Európa Liga döntőjével kapcsolatban a szurkolói szálláshelyek árainak egységes megemelésére, illetve egységesítésére utaló felvetéseket fogalmaztak meg.

Az egyik ilyen közösségi média csoport több ezer budapesti szálláshely-szolgáltató tagot számlál, így az ott közölt információk a piac kínálati oldalán működő jelentős számú szereplőt érhetnek el. A csoportban többen is emlékeztettek a budapesti Európa Liga döntő nyomán fellépő plusz 40-44 ezer fős keresletre, ezért javasolták ezen időszakra nézve a normál napi árakat jelentősen megemelni, amely 4 fő esetén legalább 100-120 €, 2 fő esetén 60-72€-s ár lehet. Egy másik bejegyzés tartalmazott egy további felhívást, mely szerint amelyik szolgáltató beállította az ismertetett árat, az jelezze azt hozzászólás formájában. Ugyanakkor megemlítendő az is, hogy a hozzászólások jelentős többsége szerint az említett árak még így is túlzóan alacsonyak lesznek, ezért a piac további emelést is elbírna.

A Gazdasági Versenyhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti módon összehangolt és ellenőrzött magatartás árrögzítésnek – az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek – minősülhet, ha azt a versenytörvény hatálya alá tartozó vállalkozások követik el.  Fontos azonban azt is kiemelni, hogy amennyiben a magánszemély szállásadók is hasonló módon járnak el és a csoportokban javasoltak szerint egységesen megemelik az erre az időszakra kínált szobák árait, úgy a fogyasztók – jelen esetben a szurkolók – kevésbé, vagy egyáltalán nem piaci árakkal találkozhatnak, amely végső soron a szálláshelyek iránti keresletet is csökkentheti.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban