Budapest, 2021. augusztus 17. – Az OECD-GVH Budapesti Regionális Oktatási Központ (ROK) az elmúlt félévben két versenyjogi tematikájú virtuális szemináriumot szervezett, emellett hírlevelet jelentetett meg a digitális piacokon fennálló erőfölénnyel való visszaélés és a közbeszerzési körbenyerés témáiban. Idén indult a ROK új kezdeményezése, amely a versenyjoggal kapcsolatos alapvető fogalmakat, intézményeket angol, illetve orosz nyelvű oktató videósorozatban dolgozza fel.

A 2005-ben alapított OECD-GVH Budapesti Regionális Oktatási Központ fontos partner a közép-, kelet- és délkelet-európai országok számára a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése területén. Az oktatóközpont hozzájárul a kedvezményezett országokban a verseny javításához és ezzel a gazdasági növekedéshez. A ROK révén Magyarország és a GVH vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén.

Idei első félévi programjának keretében a ROK két versenyjogi tematikájú virtuális szemináriumot szervezett tevékenységének elsődleges kedvezményezett versenyhatóságai részére, melyeken a szervezet összesen 21 ország 135 munkatársát köszönthette résztvevőként és 10 ország 22 szakértőjét előadóként.

A márciusi három napos virtuális szeminárium a Kartellek elleni küzdelem a közbeszerzésben címet viselte. A virtuális találkozó egyik fő célja volt, hogy ismertesse a hatékony vizsgálatok legfontosabb összetevőit, a kartellek felderítésére és megelőzésére szolgáló módszereket, valamit a versenyhatóságok és a közbeszerzési szervek között lévő hatékony együttműködés eszközeit.

A második rendezvény májusban került megrendezésre Piacelemzések témájában, amely a versenyjog és -politika e nélkülözhetetlen eszközét mutatta be. A két napos virtuális szeminárium első napja a piacelemzések céljai mellett arra koncentrált, hogy miként lehet hasznosítani az eredményeit a különböző versenyproblémák kezelése során. A második nap az elemzés folyamatát tárta fel, valamint a hatékony tervezési technikáival kapcsolatos kérdéseket válaszolta meg.

A ROK Versenypolitika Kelet-Európában és Közép-Ázsiában elnevezésű, angol és orosz nyelven kiadott hírlevele idei első, márciusi számának témája a digitális piacokon fennálló erőfölénnyel való visszaélés volt. A második, júliusi szám a közbeszerzésekkel kapcsolatban a közbeszerzési körbenyerés kérdéseivel foglalkozik. 2021-ben indult egy új kezdeményezés is, amelynek keretein belül angol, illetve orosz nyelvű oktató video-sorozat készül, a videó a versenyjoggal kapcsolatos alapvető fogalmakat és intézményeket mutatják be. Az első videó 2021 februárjában jelent meg a kötelezettségvállalások témában, az áprilisi második a versenysemlegesség, a júliusi harmadik pedig a közbeszerzési körbenyerés témáját járta körül. A munka magas szakmai színvonalát jelzi, hogy már több versenyhatóság és szervezet kereste meg a ROK-ot a videók saját nyelvükre átültetése vagy felirattal ellátása érdekében.

A ROK tevékenységéről bővebb információ a szervezet honlapján található: http://www.oecdgvh.org/contents/about/about_rcc

GVH Sajtóiroda