Budapest, 2021. november 25. – A Gazdasági Versenyhivatal továbbra is aktívan vesz részt a nemzetközi szakmai fórumok működésében. A nemzeti versenyhatóság elnöke záróbeszédet mondott a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara és a Nemzetközi Ügyvédi Kamara közös versenyjogi konferenciáján.

Bár csak egy hónap telt el a versenyhatóságok magyar rendezésű világkonferenciája óta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) továbbra is élénk munkát folytat a nemzetközi versenyjogi színtéren. Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke zárszót mondott a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC) és a Nemzetközi Ügyvédi Kamara (International Bar Association, IBA) a Nemzetközi Versenyhálózat (International Competition Network, ICN) hazai rendezésű világkonferenciájához kapcsolódó közös rendezvényén. A szakemberek a fórumon a versenyhatóságok nemzetközi jogérvényesítési együttműködését, illetve a versenykorlátozások és erőfölénnyel visszaélések károsultjainak egyéni, magánjogi kártérítési lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. A két, hosszú múltra visszatekintő nemzetközi szakmai kamara felkérése elismerés a magyar nemzeti versenyhatóság számára.

„A szakmai konferencián lehetőségünk volt két rendkívül aktuális versenyjogi témát megvitatni. Az egyik a versenyhatóságok közötti nemzetközi együttműködés, a másik az antitröszt kártérítési kérdések, melyek világszerte nagy jelentőséggel bírnak a károsultak számára. Ez utóbbi közvetlenül is érintheti a fogyasztókat és a vállalkozásokat. A hatóságok és az ügyfelek közötti együttműködés javítása, valamint a bevált gyakorlatok szélesebb körű alkalmazásának elterjesztése alapvetően fontos, még sokáig téma lesz a jövőben is” – mondta a záróbeszédben Rigó Csaba Balázs, a magyar versenyhatóság elnöke.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban