Budapest, 2020. november 13. – A Kúria mindenben jóváhagyta a GVH több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát. Így immár jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével. A francia tulajdonú áruházlánc ugyanis egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek árukészletébe.

         Az ügy még 2015-re nyúlik vissza, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kft. megsértette a Kereskedelmi törvényt, mivel a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől forgalomtól független, utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. A jogi szabályozás ugyanis tiltja a hasonló díjak kiszabását, emellett a kereskedők nem szabhatnak ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

         Több bírósági jogorvoslati fórumot követően az ügy a Kúria döntéshozatala elé került, mely fenntartotta a GVH határozatát. Az ügy ezzel végleg lezárult: a versenyhatóság döntése jogerőssé vált. A Hivatal 1.061.300.000 Ft bírságot szabott ki az áruházláncra. Ez idáig Magyarországon a legmagasabb összeg, amelyet a versenyhatóság a kereskedelmi törvény alkalmazásának körében kirótt. A GVH által kiszabott bírságok Magyarország központi költségvetésébe kerülnek.

         Ahogy korábban a SPAR azonos típusú jogsértése esetében, a Kúria az Auchan ügyében is megerősítette: a magyar jogszabályokkal ellentétes, ha a jelentős piaci erővel rendelkező áruházlánc olyan szolgáltatásért követel egyoldalúan többletdíjat a beszállítótól, ami mögött nincs valós ellenszolgáltatás.

         A GVH a bírósági megerősítés fényében tovább folytatja a magyarországi kiskereskedelmi piacon a hazai beszállítókkal szembeni visszaélések feltárását és visszaszorítását, és fellép védelmükben a nagy áruházláncokkal szemben.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/60/2012.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban