Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-115-029/2009.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. H.-B. Z. ügyvéd (Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker&McKenzie Ügyvédi Iroda) által képviselt Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Szolgáltató Kft. (Budaörs) eljárás alá vont vállalkozás ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény alapján indult eljárásban - nyilvános tárgyaláson - meghozta az alábbi

határozatot.

A Versenytanács megállapítja, hogy Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Szolgáltató Kft.

  • 2008. november 10. és 2009. szeptember 16. közötti időszakban televíziós reklámjaiban, online hirdetéseiben és vásárláshelyi reklámanyagaiban megtévesztésre alkalmas módon jelenítette meg, hogy a Fastum gél, illetve hatóanyaga, a ketoprofen - a nátrium-diklofenák, a piroxicam és a diclofenac epolamin hatóanyag-tartalmú készítményekhez viszonyítva - jobb felszívódási képességgel, és ennek következtében nagyobb fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatékonysággal rendelkezik,

  • 2008. november 10-től hat héten át sugárzott televíziós reklámjában megtévesztésre alkalmas módon jelenítette meg, hogy a Fastum márka hatékony fájdalomcsillapító képessége következtében nyerte el a Superbrands 2008 díjat.

A Versenytanács kötelezi a Berlin-Chemie/A. Menarini Magyarország Szolgáltató Kft.-t 10.000.000 Ft (azaz Tízmillió forint) bírság megfizetésére, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557-00000000 számú bírságbevételi számlája javára köteles teljesíteni.

A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított harminc napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható vagy ajánlott küldeményként postára adott keresettel lehet kérni.

Indokolás

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.