Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-156/2007/84.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a

  • StemXcell Kft. (Eger),

  • Crystal Institute Kft. (Budapest),

  • Dunai és Társa Bt. (Kiskunhalas) és

  • a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. (Budapest)

ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indított eljárásban - nyilvános tárgyaláson - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, a StemXcell Kft., a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak, amikor a 2007. és a 2008. évben a fogyasztóknak szóló tájékoztatásaikban az Olimpiq StemXCell étrend-kiegészítő termékről azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására és védelmére, illetve a termék és az egészség között összefüggés van, a termék gyógyhatással bír.

A Versenytanács a StemXcell Kft., a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. vonatkozásában a jogsértő magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével megtiltja.

A Versenytanács kötelezi a StemXcell Kft.-t, a Crystal Institute Kft.-t, a Dunai és Társa Bt.-t és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével minden olyan általuk üzemeltetett vagy használt internetes honlap nyitó oldalán, amelyen bármilyen tájékoztatást tesznek közzé az Olimpiq StemXCell termékkel kapcsolatban, jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, annak feltételét követő fél éven át ismertessék a Versenytanács jelen határozatának rendelkező részét.

A Versenytanács kötelezi a

  • a StemXcell Kft.-t 10.000.000 Ft (Tízmillió forint),

  • a Crystal Institute Kft.-t 25.000.000 Ft (Huszonötmillió forint),

  • a Dunai és Társa Bt.-t 500.000 Ft (Ötszázezer forint),

  • a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 15.000.000 Ft (Tizenötmillió forint)

bírság megfizetésére, amelyet a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számla javára kötelesek megfizetni.

A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Versenytanácsnál benyújtható vagy ajánlott küldeményként postára adott keresettel lehet kérni.

Indokolás

A végzés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.