Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-12/2006/62.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. (Budapest) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt, hivatalból indult versenyfelügyeleti eljárásban meghozta az alábbi

végzést

A Versenytanács az eljárást megszünteti, egyben kötelezi az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt.-t az alábbi vállalásainak teljesítésére:

  • 1.

    A szerződési feltételek ügyfelek számára hátrányos módosítására irányadó jelenlegi 15 napos hirdetményi határidőt 2007. szeptember 1-jétől 30 napra emeli minden szerződési feltétel módosításakor, kivéve az árfolyam és kamatváltozás esetét.

  • 2.

    2008. január 1-től a szerződési feltételek változása esetére az e-mail címmel rendelkező ügyfelei részére e-mailben, többi ügyfelének levélben díjmentesen tájékoztatást küld.

  • 3.

    A 2005. július 31. előtt személyi kölcsön szerződést kötött ügyfelek közül azoknak, akik

    • a)

      35.000 Ft előtörlesztési díj megfizetése mellett éltek az előtörlesztés lehetőségével, visszatérít 15.000 Ft-ot,

    • a)

      eddig nem teljesítettek előtörlesztést, felajánlja, hogy 30 napon belül 20.000 Ft összegű díj megfizetése mellett teljesíthetnek előtörlesztést.

  • 4.

    60 napon belül az érintett személyi körbe tartozó azon ügyfeleket, akik a 35.000.-Ft-os díj megfizetése mellett teljesítettek előtörlesztést, levélben megkeresi és nyilatkoztatja, hogy 15.000.-Ft visszatérítést milyen bankszámlára kéri, illetve készpénzes kifizetésre tart-e igényt. Az átutalást, illetve a készpénzes kifizetést az ügyfél válaszának visszaérkezését követően késedelem nélkül teljesíti. Az -érintett személyi kör--nek minősülnek azok az ügyfelek, akik 2004. május 3. és 2005. július 31. között kötöttek akár forint, akár deviza alapú személyi kölcsön szerződést.

  • 5.

    60 napon belül az érintett személyi körbe tartozó azon ügyfeleket, akik nem teljesítettek előtörlesztést, levélben megkeresi és tájékoztatja arról, hogy 30 napon belül, 20.000.-Ft-os díjtétel megfizetése mellett teljesíthetnek előtörlesztést.

  • 6.

    A 4. és 5. pontokban hivatkozott, az érintett személyi körnek küldendő levélben tájékoztatja az ügyfeleket a Versenytanács Tpvt. 75. § (1) bekezdés szerinti végzésének rendelkező részéről.

  • 7.

    A 3. pont alatti kötelezettségek teljesítéséről a 4. és 5. pontok alatti levelek kiküldése után, majd később a GVH eseti felhívására beszámol a GVH-nak.

A végzéssel szemben annak közlésétől számított nyolc napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsánál benyújtandó jogorvoslati kérelem terjeszthető elő.

Indokolás

A végzés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.