Vj-122/2003/45

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Pharma Nord Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárásban tartott nyilvános tárgyaláson meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy az eljárás alá vont vállalkozás Bio-Quinone Q10, Bio-Szelénium 50-cink+vitaminok, Bio-Marine Plus, Seleno Precise, Bio Folsav, Bio Magnézium, Bio-Króm, Bio Rost, Bio Karotin-E, Bio C.LA 1000, Bio-Slim termékének 2002-2003. október végéig folytatott reklámozása fogyasztómegtévesztésre alkalmas, mert gyógyhatás hamis látszatát kelti.

E magatartás folytatását a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül megtiltja.

Vele szemben 18.000.000.- (azaz tizennyolcmillió) Ft bírságot szab ki, amelyet a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles megfizetni a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557. számú bírságbevételi számlájára.

E határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett jogorvoslatnak van helye

Indoklás

I.

A Versenytanács az ügyfél előadása, a csatolt írásbeli bizonyítékok, a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 71. § (1) bekezdése nyomán készült vizsgálati jelentés alapján az alábbi tényállást állapította meg:
Az egészségügyben használt készítmények egyik nagy csoportja a gyógyítást szolgálja (gyógyszerek, gyógyhatású készítmények), a másik pedig a megelőzést-egészségmegőrzést (gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítő készítmények, stb.).
Az egészségmegőrzés rendeltetésű termékeket a sokféleség jegyében közösen az jellemzi, hogy a szokásos táplálkozási igények kielégítésétől elhatárolhatóan különféle anyagokat (vitaminok és/vagy ásványi anyagok, nyomelemek, illetve ezek kombinációja) tartalmazó emberi fogyasztásra szánt készítmények.

A gyógyszer olyan készítmény, amelynek valamilyen betegség kezelésében való hatásosságát és relatív ártalmatlanságát megfelelő nagyságú és kivitelezésű klinikai és toxikológiai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Vagyis a hatóság által gyógyszerként törzskönyvezett készítmények bizonyítottan hatásosnak tekinthetők a javallati körükbe tartozó betegségek kezelésére. Gyártásukat, minőségüket szigorú előírások szabályozzák, amelyek betartását a gyógyszerhatóság (Országos Gyógyszerészeti Intézet - OGYI) rendszeresen ellenőrzi (1998. évi XXV. törvény).

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények olyan eredetű anyagokat tartalmaznak, amelyek kedvező biológiai hatással rendelkeznek, orvosi előírás nélkül alkalmazhatóak és előírásszerű használat esetén egészségi ártalmat sem okoznak. A készítmények nyilvántartásáról és forgalomba hozataláról az OGYI hatósági közreműködésével a 10/1987. (VIII.19.) EüM rendelet rendelkezik.

Az élelmiszerekről szóló módosított 1995. évi XC. törvény (Ét.) elhatárolja az élelmiszereket a gyógyszernek, illetve gyógyhatású készítménynek minősített termékektől. Megfogalmazása szerint élelmiszer minden olyan növényi, állati vagy ásványi anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Nem minősül élelmiszernek azonban a gyógyszer, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, a gyógyvíz, stb.
Az élelmiszereken belül külön csoportot alkotnak a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, amelyek élelmiszerek lévén az Ét. és a végrehajtásáról hozott módosított 1/1996 (I.9.) FM-NM-IKM (Vhr.) együttes rendelet hatálya alá tartoznak. E termékek előállításának és forgalombahozatalának engedélyező szerve a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI).
A különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek közé tartoznak az étrend-kiegészítők és a funkcionális készítmények.
Az étrend-kiegészítő készítmények olyan élelmiszerek, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, természetes antioxidánsokat tartalmaznak külön-külön, vagy kombináltan és megjelenésük eltér a hagyományos élelmiszerekétől, mert formájuk kapszula, vagy tablettázott vitamin, ásványi anyag stb. E készítmények lehetőséget adnak az étrendből hiányzó nutritív anyagok pótlására. A készítmények egyszeri alkalomra ajánlott fogyasztási mennyisége legalább egy vitaminból, vagy ásványi anyagból tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyiség 33%-át, de a napi fogyasztásra ajánlott adagban a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége nem lépheti túl az alábbi táblázatban meghatározott mennyiségeket.

A-vitamin (retinol ekvivalensben kifejezve)

800 mg

D-vitamin (kolekalciferol)

5 mg

E-vitamin (tokoferol)

10 mg

C-vitamin (aszkorbinsav)

60 mg

B1-vitamin (tiamin)

1,4 mg

B2-vitamin (riboflavin)

1,6 mg

Niacin

18 mg

B6-vitamin (piridoxin)

2 mg

Folsav

200 mg

B12-vitamin

1 mg

Biotin

0,15 mg

Pantoténsav

6 mg

Kalcium

800 mg

Foszfor

800 mg

Vas

14 mg

Magnézium

300 mg

Cink

15 mg

Jód

150 mg

Nátrium

2000 mg

Klorid

3000 mg

Kálium

3500 mg

Réz

1,4 mg

Króm

0,12 mg

Mangán

4,0 mg

Szelén

0,08 mg

Molibdén

0,25 mg

Fluor

1,5 mg

A funkcionális termék meghatározását a Vhr. 8. számú mellékletének II. 2. pontja tartalmazza, amely szerint "a funkcionális készítmények a hagyományos élelmiszerekben előforduló, nem létfontosságú (nem esszenciális) anyagokat természetes forrásból izolált vagy dúsított formában tartalmazzák, és megjelenésük eltér a hagyományos élelmiszerekétől, például kapszula, tabletta. A hagyományos felhasználás mellett nincs káros mellékhatásuk és az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk tudományosan igazolt. Nem tartalmazhatnak a fogyasztók egészségét veszélyeztető anyagokat és fogyasztásuk élettani szempontból nem lehet hátrányos."

A gyógyszerek, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények és az élelmiszerek előállítási, forgalmazási, reklámozási korlátait az a besorolási rend adja meg, amelyet az egymás mellett létező szigorú engedélyezési szabályrendszerek alakították ki. Közös vonásuk, hogy meghatározzák a csoportba való terméktartozás rendjét, s egyúttal vagy külön szabályozzák a terméknépszerűsítés korlátait.
Ezért különbözőek a közreműködő hatósági szervezetek, a termékek fogyasztói hozzáférésének helyszínei, hiszen gyógyszert csak gyógyszertár szolgáltathat ki a fogyasztóknak vényre vagy anélkül, míg a különleges táplálkozási igényt kielégítő készítmények a gyógyszertárakon kívül, jellemzően az egészséges életmóddal kapcsolatos termékek árusításával foglalkozó üzletekben is kaphatók.

Az eljárás alá vont vállalkozás (a továbbiakban: Pharma Nord) 1999. július 29-én jött létre a dán Pharma Nord ApS részvénytársaság (Tinglykke 4-6, DK-6500 Vojens) alapításával, és azóta is a társaság 100 %-os tulajdonában áll. Fő tevékenysége az egyéb élelmiszer-nagykereskedelem, amelynek keretében különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek jelölt importőre.
A Pharma Nord tényleges tevékenysége a Pharma Nord ApS magyarországi érdekeinek képviselete. Feladata a marketing tevékenység, az információnyújtás, a Pharma Nord termékek magyarországi regisztrációja, a szükséges hatósági engedélyek beszerzése. Megalakulásától kezdve állítólagosan nem vesz részt a termékek behozatalában, illetve értékesítésében, mert e folyamatok a Pharma Nord DK ApS és a magyarországi disztribútorok közötti szerződések alapján zajlanak. 2002. évi nettó árbevétele 230 millió forint volt, amely a magyarországi forgalom üzleti titkát képező függvényében a cégtulajdonostól járó jutalék.

A Versenytanácsnak a termékforgalmazás 2000. kezdetétől 2001. végéig folytatott termékreklámozásról a Pharma Nord előadásából van tudomása.
2002-től a reklámozás intenzívvé és az egészségvédelemmel is foglalkozó sajtóban (Recept nélkül, Tina, Gyöngy, Top Egészség, Családi lap, Pesti Divat, Elixír, Metro, Természetgyógyász) széleskörűvé vált.
Az alábbi összeállítás az egyes Pharma Nord termékek OÉTI engedélyezési évét, besorolását, az általa jóváhagyott csomagolási címkeszöveget és azokat a lényegi kijelentéseket tartalmazza, amelyet

  • a)

    az Étrend-kiegészítők című termékismertetőben,

  • b)

    a Családi Kör című lapban, valamint

  • c)

    az egyéb lapokban

2002-2003-ban jellemezték a felsorolt termékek reklámozását.

Az összeállításban nem szerepelnek a Bio-Garlic, a Bio-Karitin, a Bio-Kalcium+Mg+Si, a Bio-Cink, a Bio-C-Cink, valamint a Bio-Glukozamin 400 termék jellemzői, mert az eljárás nem terjedt ki rájuk, illetve a Bio-Glukozamin 400 funkcionális készítmény népszerűsítése a Vj-103/2003. számú versenyfelügyeleti eljárás tárgya volt.

A forgalomban így összesen 17-féle - nem tekintve a fogyasztói forgalmazási egységet - Pharma Nord termék van.

Termék

Engedélyezés éve

Minősítés

Jóváhagyott címkeszöveg

Termékismertető Étrend-kiegészítők-tudományos kutatásokkal alátámasztva címmel

Családi Kör Nr3/2002.,Nr1/2003., Nr2/2003. + egyéb lapok

Bio-Quinone Q10 kétféle

1999. és 2000.

étrend-kiegészítő

Aktív koenzim Q10-A sejtekben-természetes katalizátor a tápanyagokból történő energiafelszabadítás során koenzim Q10 10 vagy 20 mg

Q10 a test energiaszolgáltatója.

VT megjegyzés: legfeljebb egy tényező az energiatermelésben.

Ínysorvadáson képes javítani, visszaadja az elveszett energiát, hatása jól dokumentált, tudományos kutatásokkal alátámasztott.

Bio-Szelénium 50+cink+vitaminok

2001.

étrend-kiegészítő

A termék antioxidáns anyagai (Szelén, B-Karotin, E és C-vitamin fontos szerepet játszanak a szervezetet károsító oxidata folyamatok kivédésében 100-94-63% RDA

"Teljes tudományos dokumentáció".
"Az egyik dán egyetemen a szelénről készített tanulmány azt bizonyította, hogy e terméke volt a leghatékonyabb a vizsgált készítmények között.

VT megjegyzés: nem ellenőrizhető.

"Ízületi fájdalmak! Miért tűrjük a fájdalmat, ha nem muszáj?"

Bio-Marine Plus

1999.

étrend-kiegészítő

Egy kapszula elfogyasztásával az ILSI (1989) által javasolt nap EPA- és DHA bevitel 81 %-a fedezhető.
Halolaj
Folsav 100 mgg 50% RDA
B12 1 mgg 100% RDA

"Az egészség óceánja". A termékben szabad zsírsavak hasznosítása kétszeresére nő.

VT megjegyzés: csekély a halolaj tartalom, túlzott a jótékony hatás.

Természetes védelem a koleszterin ellen, képes közömbösíteni az LDL koleszterol káros hatását, tudományos kutatásokkal alátámasztva, növeli a szív élettartamát.

SelenoPrecise

1999.

étrend-kiegészítő

50 mgg szerves kötésű szelén.
A szelén fontos szerepet játszik a szervezetet károsító oxidatív folyamatok kivédésében. 50 mgg 63% RDA

Tudományosan dokumentált magas bio-hasznosulás.

VT megjegyzés: a termék szeléntartalma a felnőtteknek ajánlott napi bevitel 63%-át elégíti ki.

Bio-Folsav tabletta

1999.

étrend-kiegészítő

A termék fogyasztása elsősorban hiányos, egyoldalú táplálkozás és megnövekedett folsav szükséglet - terhesség, szoptatás - esetén ajánlott
200 mgg 100% RDA

Kevesen jutnak az ajánlott mennyiségben folsavhoz étrend-kiegészítő nélkül. A termék 200 mgg folsavat tartalmaz, melynek szedése biztonságos.

VT megjegyzés: a termék 0,2 mg folsavtartalma terápiára alkalmatlan.

Bio-Magnézium tabletta

1999.

étrend-kiegészítő

Tiszta Mg komplex, mely szerves és szervetlen Mg-t tartalmaz. Fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izomzat megfelelő működésében 200 mgg 67% RDA

Mg kezeléssel az infarktus utáni túlélés növekedett.

VT megjegyzés: az ellenőrizhetetlen állítás alapjául szolgáló kezelés valószínűsíthetően gyógyszerrel történt

Bio-Króm tabletta

1999.

étrend-kiegészítő

A króm aktív szerepet játszik a szervezet szénhidrát anyagcseréjében.
Króm szerves kötésben 50 mgg 63% RDA

"Nincs többé fogyókúra", "stabilizálja a vércukrot".

VT megjegyzés: kedvezőbb az ígéret, mint a várható hatás.

Enyhíti a cukorbetegséggel járó tüneteket, és csökkentheti az inzulin adagok szükségességét, csökkenti az édesség utáni vágyat.

Bio-Rost tabletta

1999.

étrend-kiegészítő

A készítmény jelentős rosttartalmával hozzájárul a napi ajánlott élelmi rost-bevitel (20-25g) fedezéséhez.
Élelmi rost 520 mg

A termékkel optimalizálni lehet az élelmiszerek alacsony rosttartalmát.

VT megjegyzés: étrend-kiegészítő szedése nem pótolja a helyes táplálkozást.

Bio-Karotin-E

1999.

étrend-kiegészítő

Béta-karotin (az A vitamin előanyaga). Fontos antioxidiáns B-Karotin 4,5 mg 94% RDA
E vitamin 10 mg 100% RDA

Béta-karotinnal semlegesíteni lehet a káros napsugárzást.

VT megjegyzés: a napozás veszélyének figyelmen kívül hagyását eredményezheti.

A napsugárzás káros hatásától is megvéd.

Bio-C.L.A.1000

2001.

funkcionális készítmény

A konjugált linolsavak (CLA) a természetben előforduló zsírsavak. A CLA hozzájárulhat a szervezet zsírraktár-sovány izomszövet optimális arányának kialakításához.
55% CLA növényi zsírsav kapszulánként.

Biztosítja a zsír és az izmok egyensúlyát, fokozza a zsíreltávolítást, megtartja, építi az izomtömeget.

VT megjegyzés: legfeljebb hozzájárul.

Sikerült lefogyni a készítmény segítségével, kivédi a jo-jo effektust, szedése biztonságos, mellékhatásoktól mentes, nem szükséges koplalni, szinte ugyanúgy étkezhet, hatékony a cellulitisz ellen.

Bio-Slim tabletta

2000.

étrend-kiegészítő

A termék hatóanyagai hozzájárulhatnak a testtömeg csökkentő étrend eredményessé tételében.
Krómot, karnitint, koenzim Q10-t, Garcinia Cambogie kivonatot tartalmazó készítmény

Tartós testtömegcsökkenést eredményez.

VT megjegyzés: legfeljebb hozzájárul a fogyókúrás étrend eredményességéhez.

"A fogyókúra könnyű volt. Semmi extrát nem kellett tenni, mert a tabletták megtették helyette.

A termékforgalmazás kezdete 2000, kivéve Bio-C.L.A. 1000 (2001.)

Az "Étrend-kiegészítők tudományos kutatásokkal" című kiadvány ismeretlen időpontban volt hozzáférhető a gyógyszertárakban.
A Családi Kör című ingyenes lapot 2002. szeptemberében 3.300.280, 2003. márciusában 3.400.000, 2003. májusában 2.000.000 példányszámban országosan, elsősorban a városlakók postaládáiba helyezték el.
Az eljárás során beszerzett példányokból levonható, hogy a lap a Pharma-Nord termékek népszerűsítésére szakosodott, mert nemcsak kifejezetten Pharma-Nord által megrendelt termékreklámokat tartalmazza, hanem az egyes termékhirdetésekhez kapcsolódó, a termékekre kedvező megítélést tartalmazó fogyasztói véleményeket is közli újságcikk formájában. E huzamosan mutatkozó jelenség tudomásulvétele, a kötött szerződés arra enged következtetni, hogy a Pharma-Nord az újságszerkesztési gyakorlattal egyetértett, hiszen termékhirdetéseinek hatását jótékonyan növelhette.
2003. során a Pharma Nord a Bio-Quinone Q10, a Bio-Szelénium 50, a Bio-Marine Plus, a Bio-Króm, a Bio-Rost, a Bio-Karotin-E, a Bio C.L.A. 1000, a Bio Slim termékreklám szóhasználatán változtatott, de a módosított reklámok csak 2003. október végétől jelentek meg a reklámban.

II.

A Gazdasági Versenyhivatal a Tpvt. 69. § (1) bekezdésére figyelemmel, a Tpvt. 70. § (1) bekezdése alapján fogyasztómegtévesztés tilalma miatt eljárást indított a Pharma-Nord ellen, mert vélelmezte, hogy a táblázatban felsorolt készítmények népszerűsítése azt sugallja, hogy a termékek képesek az egészséget helyreállítani, egyes betegségeket megelőzni, gyógyítani.
A Pharma-Nord Bio-Glukozamin 400 nevű funkcionális készítményének népszerűsítése miatt hasonló tárgyú eljárás volt folyamatban Vj-103/2003. szám alatt. A Versenytanács 2003. október 30-án kelt 13. számú határozatában a jogsértést megállapította, a kifogásolt magatartás folytatását megtiltotta és 2 millió Ft bírságot szabott ki.
A Versenytanács ebben a határozatában részletesen kifejtette, hogy a funkcionális készítmény reklámozása tartalmilag nem közölhet többet ahhoz képest, hogy a termék egészségre - azaz nem betegségre - gyakorolt jótékony hatása tudományosan igazolt, hiszen a funkcionális készítmény jogszabályi fogalmából eredően egészségvédő, de nem gyógyító hatásának bizonyított; a hagyományos felhasználás mellett nincs káros mellékhatása, nem tartalmaz a fogyasztók számára egészséget veszélyeztető anyagokat és a fogyasztás élettani szempontból nem hátrányos.

A jelen eljárásban készült vizsgálati jelentés is a jogsértés megállapítását, a jogsértés megszüntetését, bírság kiszabását indítványozta.
Azokat a cikkeket, piaci állításokat, amelyeket a Versenytanács az összeállításban ismertetett, az alábbiak szerint részletezte:

Az "Étrend-kiegészítők-tudományos kutatásokkal alátámasztva" című füzet.


Bio-Magnézium
Egy konkrét hivatkozás olvasható a 21. oldal Rasmussen, NS: "Justifiction for magnesium therapy in acute ischaemic heart disease" Danish Medical Bulletin 1993 40: 84-99. Az e tanulmány eredményeit feltüntető grafikon szerepeltetése azonban megkérdőjelezhető, mert a kezelés során alkalmazott magnézium dózist nem tüntették fel. A cikkben kezelésről van szó, nem étrend kiegészítésről, valószínűsíthető, hogy nagyobb dózissal gyógyszeres terápia folyt. A gyógyszerként törzskönyvezett magnézium készítmények magnézium tartalma 50-250 mg, szemben a Bio-Magnézium 0,2 mg magnézium tartalmával.

Bio-Quinone Q10 és Bio-Quinone Q10 dupla

Az engedélyezett címkeszöveg: "Aktív koenzim Q10- a sejtekben természetes katalizátor a tápanyagokból történő energia-felszabadítás során"
"A Q10 a test energiaszolgáltatója" cím tehát már önmagában megtévesztő, hiszen a szervezet energia termelésének bonyolult folyamatában a Q10 legfeljebb egy tényezőnek tekinthető, terápiás hatékonyságáról kevés adat áll rendelkezésre cardiomyopahiaban, cardiovascularis elváltozásokban, Parkinson kórban. Nem állítható, hogy az életkor előrehaladtával csökkenő Q10 szint az oka az idős emberek elfáradásának, a szervezet legyengülésének, valamint a betegségekkel szembeni csökkent védekezőképességnek. Mindezek a folyamatok a szervezetben igen bonyolultak, nem várható, hogy e táplálék-kiegészítő szedése ebben átütő eredményt hozna. A brosúra azonban -megtévesztő módon- egy hónapon belül érezhető különbséget ígér. A Bio-Quinone Q10 jótékony hatásáról szóló fejezet tehát túlzó, tudományos eredményekkel nem alátámasztott állításokat tartalmaz.

Bio-Króm

Az engedélyezett címkeszöveg: " A króm aktív szerepet játszik a szervezet szénhidrát anyagcseréjében" A szórólap ezen túllépve -a fogyasztót megtévesztve- olyan kedvező élettani hatásokat tulajdonít a tablettának, amelyek ettől nem várhatók: "stabilizálja a vércukrot", "nincs több fogyókúra", "Ön meg tudja tartani ideális testsúlyát gyötrő diéta nélkül is, pusztán króm táplálék-kiegészítő szedésével".

Bio-Rost

Az engedélyezett címkeszöveg: "A készítmény jelentős rosttartalmával hozzájárul a napi ajánlott élelmi rost-bevitel fedezéséhez."
Nem kétséges a növényi rostok szerepe az egészséges táplálkozásban. Ezt a szükségletet azonban a helyes táplálkozással kell lehetőség szerint fedezni. Nem támogatható, hogy valaki e tabletta szedésével biztosítsa napi rost-szükségletét, illetve teljes egészében ezzel "kompenzálja a modern élelmiszerek alacsony rosttartalmát."
Nincs továbbá itt sem megfelelő referenciával alátámasztva, hogy valóban e termék tartalmazza helyes arányban a növényi rostokat.

Bio-Marine Plus

Az engedélyezett címkeszöveg: "Egy kapszula elfogyasztásával az ILSI (1989) által javasolt napi EPA- és DHA- bevitel 81%-a fedezhető."
A Bio-Marine Plus természetes halolajt tartalmaz magas eicosa és docosapentaénsav tartalommal (EPA, DHA) A halolajok valóban képesek csökkenteni a szérum triglicerid- és koleszterin szintjét. Klinikai vizsgálatokkal igazolható, hogy a vérzsírok csökkentése csak abban az esetben szignifikáns, ha a diéta zsiradékokból származó kalóriájának legalább 10%-a halolajokból származik. Ez azonban jelentős halfogyasztást feltételez. Ennek megfelelően a kapszula halolajt tartalma igen csekély mértékű, csupán néhány száz milligramm, ami csupán arra elegendő, hogy idősebb korban, zsírfelszívódási zavarok esetén elősegítse biológiailag aktív anyagok, vitaminok felszívódását. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis nemcsak passzív diffúzióval, hanem aktív transzporttal is felszívódhatnak.
A fentiek értelmében a kiadvány eltúlozza a kapszula - szervezetben kifejtett - jótékony hatását.

Bio-Folsav

Az engedélyezett címkeszöveg: "A termék fogyasztása elsősorban hiányos, egyoldalú táplálkozás és megnövekedett folsav-szükséglet, pl. terhesség, szoptatás esetén ajánlott."
A terhességben terápiás céllal adott folsav mennyiség 1-3 mg körüli érték, melyet az orvos különböző gyógyszerkészítmények: terhességi vitaminok, vagy a Folsav tabletta szedésével ír elő. Ezzel szemben a Bio-Folsav tabletta kategóriájának megfelelően- 0,2 mg-ot tartalmaz! Ettől a mennyiségtől a gyógyszerekre jellemző terápiás hatás nem várható.

Bio-karotin E

Az engedélyezett címkeszöveg: "Béta-karotin (az A vitamin előanyaga). Fontos antioxidáns."
Szakmailag kifogásolható a következő állítás: "A napozás például nagy mennyiségben termeli a szabadgyököket, amelyek folyamatos károsodást okozhatnak a sejtekben, amennyiben nem semlegesítjük őket." Ez ugyanis a szöveg folytatásával -"Béta-karotin a bőrt ellenállóbbá teszi a napsugárzással szemben, így nem ég le olyan könnyen. Továbbiakban növeli a pigment képződést, ezáltal gyorsabb barnulást eredményez"-azt sugallja, hogy a kapszula szedésével a napozás veszélyei semlegesíthetők. Fennáll tehát a veszély, hogy a fogyasztó biztonságban érzi magát, s mellőzi a napozáskor -napjainkban fokozottan szükséges- óvatossági szabályokat, s ezzel súlyos egészségkárosodást szenvedhet.

Bio-C.L.A. 1000
Az engedélyezett címkeszöveg: "A konjugált linolsavak (CLA) a természetben előforduló zsírsavak. A CLA hozzájárulhat a szervezet zsírraktár-sovány izomszövet optimális arányának kialakításához."
A címkeszövegen lényegesen túlmutatnak a kiadványban szereplő, -a készítménynek tulajdonított- hatások. Pl.: "A Bio-C.L.A. 1000 biztosítja a zsír és az izmok megfelelő egyensúlyát, fokozza a zsír eltávolítását a sejtekből, megtartja és építi a harántcsíkolt izom tömegét, fokozva az alapanyagcserét, kivédi a jo-jo effektust, növeli az izomtömeget", stb.

Bio-Slim

Az engedélyezett címkeszöveg: "A termék hatóanyagai hozzájárulhatnak a testtömeg-csökkentő étrend eredményessé tételéhez. Krómot, karnitint, koenzim Q10-et, Garcinia cambogia kivonatot tartalmazó készítmény."
A címkefelirat szerint a készítmény a testtömeg csökkentő étrend eredményessé tételéhez járul hozzá. A testtömeg tehát a diétás étrend következtében csökken, a füzet ezzel szemben azt állítja, hogy "A táplálékbevitel drasztikus csökkentésén alapuló gyors fogyókúrákkal szemben a Bio-Slim tartós testtömeg-csökkentést eredményez, amit optimalizált biokémiai hatása biztosít."
Nincs utalás továbbá a címkeszövegben arra, hogy a készítménynek szerepe lenne a hatás tartósságában, szemben a füzet állításával: "Ezen hatóanyagok meghatározott aránya segít abban, hogy a testsúlycsökkenés tartós maradjon."

Összefoglalva: Általánosan elmondható, hogy a füzet olyan hatásokat tulajdonít a promocionált Pharma Nord készítményeknek, melyek étrend-kiegészítőktől nem várhatók, továbbá olyanokat, amelyek még a sokkal szigorúbb gyógyszer-kategóriában sem léteznek. Túlmutatnak, többet mondanak annál, mint amit az OÉTI a hatás tekintetében engedélyezett, s a címkeszövegben jóváhagyott, ezért a kiadvány alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Családi Kör NR.3-2002
Szemelvények az újságból

A Családi Kör című újság kiadója: Partner Medien Service, Klempau GmbH, (Kl.Reichenstr.1. D-20457 Hamburg), szerkesztője:
M. Damkjaer, nyomtatás: Burda SG, Bratislava SLR.

Az újság csak és kizárólag a Pharma Nord termékek reklámját, bekeretezett, fizetett hirdetését tartalmazza.
A hirdetések mellett cikkek találhatóak a Pharma Nord termékek hatóanyagainak csodálatos hatásáról interjú formában, illetve cikk-ként, anélkül, hogy a "Pharma Nord" nevet megneveznék.
Az újságban megjelent lap-reklámok (a Vj-122/2003/29. számú irat szerint) az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. magyarországi lap-piacra és lapkiadásra vonatkozó szóbeli tanácsadásának ellentételezéseként kerültek bele.

3. oldal
Koenzim-Q10: "visszafordítja az idő kerekét, és az öregedés folyamatát", "energiát termel a szervezetben", "maga a csoda", "a legjobb szakorvosok mind azon az állásponton voltak, hogy Jiri fogait mind ki kell húzni előrehaladott fogínysorvadása miatt, de szerencsére az utolsó pillanatban kapott fogorvosától egy jó tanácsot: Próbálja ki a Q10 koenzimet!"

szelén tabletták: "a fájdalom elmúlt, visszakaptam az életem"

BIO-C.L.A. kapszula
"6 hónap alatt lefogytam 17 kilót! Sokkal vonzóbbnak érzem magam- mondja Ivana Kolacna, aki maga is meglepődött, hogy diétás étrendjét két termékkel kiegészítve, milyen eredményesen adta le súlyfeleslegét. "Először krómot szedtem, ami csökkentette az édesség utáni vágyamat, sikerült is megszabadulnom 17 kilótól. Ezután leadtam még négy kilót a CLA nevű termékkel. Tényleg elképesztő, hogy ezeknek az anyagoknak a segítségével sikerült visszanyerni leánykori alakomat".- mondja Ivana.

6-7. oldal
BIO-C.L.A. kapszula
"Ivana még mindig alig hiszi el, nem egészen hat hónap alatt lefogytam 17 kilót"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: Ez egy valóban fantasztikus termék! Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen le lehet fogyni. Ezért az eredményért nem is kellett különösebb erőfeszítést tennem, csak megtörtént-mondja Tímea őszinte meglepettséggel, akinek sikerült 91 kilóról 72 kilóra lefogyni a Bio-C.L.A. 1000 funkcionális készítmény segítségével."
"Ami még fontos nekem, az elért súlyom megtartása, mert a Bio-C.L.A. 1000 kivédi azt a bosszantó jo-jo effektust..."

11. oldal
Q10 koenzim
"Újfajta gyógymód az ínybetegségekre?" "...akinek fogínysorvadása van és Q10 koenzimet szed, képes javítani betegsége állapotán. A klinikai vizsgálatok és a tapasztalat azt mutatja, hogy a Q10 koenzim 30-90 mg dózisú napi adagja 3-4 hét után a következő eredményeket hozta:....Számos esetben, amikor a fogsor meglazult, a szer hatására újra stabillá vált"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése:" A fiatalság életereje egy kis kapszulába zárva" "Néhány héttel azt követően, hogy Q10 koenzimet kezd szedni, érezni fogja, hogy energiaszintje növekedni kezd. A szervezet saját Q10 szintje az életkor előrehaladtával általában lecsökken, amely természetes jelenség, azonban a tudomány most megtalálta az utat, ami megfordítja ezt a folyamatot, és visszaadja az elveszett energiát" "Ez a készítmény tudományos kutatásokkal alátámasztott, hatása jól dokumentált. A biológiai hasznosulását és hatását több országban tanulmányok bizonyítják."

16.-17. oldal
Bio-Slim
"Kimondhatatlanul jó érzés, hogy újra rövid szoknyát tudok hordani. Már nem aggódom az alakom miatt, a súlyom épp megfelelő.""A fogyókúra könnyű volt. Semmi extrát nem kellett tennem, a tabletták ezt megtették helyettem" A krómmal elért kezdeti sikerei után Mariann egy új készítményről is olvasott, amely a krómot másik három aktív összetevővel kombinálja: a Q10 koenzimmel, a karnitinnel és valamivel, amit garcinia cambogia-nak hívnak." "Ki kellett hogy próbáljam, és hamar rájöttem, hogy ez mennyire hatásos..."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése:" A Bio-Slim étrend-kiegészítőnek négy fontos alkotóeleme van. Króm, Koenzim Q10, Garnicia Cambogia, Karnitin"

20-21. oldal
Bio-Króm
"A króm segíthet a cukorbetegeknek" "Több emberen végzett klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a króm étrend-kiegészítő szedése enyhíti a cukorbetegséggel járó tüneteket, és csökkentheti az inzulin adagok szükségességét a kettes típusú cukorbetegség esetében" "A vércukor glükózszintje csökkent, az inzulinszint is csökkent, a koleszterinszint csökkent, a glükóz hemoglobinja csökkent"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése. "A króm pozitívan befolyásolja szervezetünk vércukor szabályozó képességét."

24-25-26-27-28-29. oldal
Bio-Szelénum 50
"Tudósok úgy vélik, megtalálták a megoldást az ízületi gyulladás okozta fájdalmak gyógyszerek nélküli enyhítésére." "El sem tudják képzelni, mennyire megkönnyebbült vagyok fantasztikus gyógyulásom óta."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: " Izületi fájdalmak! MIÉRT TŰRJÜK A FÁJDALMAT, HA NEM MUSZÁJ?"

"Kevesebb, mint egy hónappal az után, hogy el kezdtem szedni ezeket a tablettákat, már csak az egyik botra volt szükségem...és az étrend-kiegészítő pár hetes használata után már egyik bot sem kellett"-mondja Tarr József, egy idősödő férfi, aki teljesítette a lehetetlent-sántából aktív sportolóvá vált."

"Megelőzhető-e szelénnel a rákos megbetegedés?" "A gyógymód, SZELÉN ÉS CINK KÉT FONTOS TÁPANYAG","RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK ELŐFORDULÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE!" A rákos megbetegedés tápanyaggal történő megelőzésére végzett kísérlet kimagaslóan jó eredményeket produkált a szelén étrend-kiegészítővel kapcsolatban. A szelén étrend-kiegészítővel kezelt csoportok között 63%-kal kevesebb esetben fordult elő prosztata rákos, 58%-kal kevesebb vastag- és végbélrákos, és 46%-kal kevesebb tüdőrákos megbetegedés."

32. oldal
Bio-Marine Plus
"Ég veled fájdalomcsillapító! Már nem fájnak a lábaim". "A halolaj természetes anyag, mégis olyan ismert gyógyászati hatása van, mint bármelyik szintetikus gyógyszernek, amelyeket általában fájdalomcsillapításra használnak." "Népszerű gyógymód a triglicerid csökkentésére"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Koleszterin Miért probléma?" "Tényleg rizikótényező az emelkedett koleszterin-szint? A tudósok felfedeztek egy természetes anyagot az étrendünkben, mely képes közömbösíteni az LDL koleszterol káros hatását" "Kutatások kimutatták, hogy ez az anyag fontos szerepet játszik érrendszerünk védelmében. Bio-Marine Plus természetes védelem egy természetes problémával szemben."

"A halolaj jó formában tart: CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET ÉS NÖVELI A SZÍV ÉLETTARTAMÁT."

38-39. oldal
Bio-Karotin+E
"Lebarnulok, ahelyett, hogy leégnék" "általában eddig megégett a napon, de mivel felfedezte a napvédelem tökéletes forrását-a béta-karotin kapszulát- a bőre többet nem okoz problémát neki."
A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: " BIO-KAROTIN - A TÖKÉLETES ÉS EGÉSZSÉGES NAPOZÁSHOZ VEZETŐ ÚT!" "a napsugárzás káros hatásától is megvéd".

Családi Kör NR.1-2003
Szemelvények az újságból

4-5-6-7-8-9. oldal
Bio-Szelénum 50
"Egy ásványi anyag, amely megszűntette fájdalmaimat. Végre újra tudom mozgatni a vállamat!" "Hihetetlen hatásúak a szeléntartalmú tabletták." "Nagyon megkönnyebbült, hogy nem kell semmiféle gyógyszert használnia. Mielőtt rátalált a szelén tablettára Annát injekcióval kezelték, ami csak csekély segítség"-nek bizonyult

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Izületi fájdalmak! MIÉRT TŰRJÜK A FÁJDALMAT, HA NEM MUSZÁJ?"

"Évtizedek óta fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelentették az ízületi fájdalmak ellenszerét, mostanra azonban teljesen új stratégia látott napvilágot. Természetes szelén készítmény szedésével lehetővé vált annak az enzimnek az erősítése, amely meggátolja azt a gyulladásos folyamatot, melynek a megdagadt és fájdalmas ízület a következménye."

"Mónika által vásárolt szelén tabletták csodát műveltek!" " A csodaszereim segítettek: ízületi fájdalmam elmúlt"

10-11-12-13. oldal
Bio-Króm, Bio-Rost
"A fogyókúrás trükk, amiről mindenki beszél: A KRÓM KOPLALÁS NÉLKÜL SEGÍT A FOGYÁSBAN."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése:"MOST OLYAN AZ ALAKOM, AMILYENRŐL MINDIG IS ÁLMODTAM" "a Bio-Króm segítségével elértem azt az alakot, amiről évek óta álmodtam" -mondja Ludányi Zsuzsanna magabiztosan, aki szűk farmert visel, rövid felsőrésszel" "16 éves korom óta minden elképzelhető módszerrel megpróbálkoztam, de csak a Bio-Króm étrend-kiegészítő váltotta be a hozzáfűzött reményeket."

14-15-16-17-18-19. oldal
Bio-CLA 1000 kapszula
"A tudomány megfejtette a zsírsejtek újraprogramozásának titkát, ami által nem növekednek tovább, sőt zsugorodni, fogyni kezdenek!"

"Végül Márta is úrrá lett súlyán" "Ami a legjobban meglepte őt, az az volt, milyen könnyedén szabadult meg kilóitól. Mindössze egy jó barát tanácsát kellett megfogadni, aki a krómot és a CLA hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőket ajánlotta."
"Egyszerűen és könnyedén!"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Kínzó diéta nélkül is lehet fitt és csinos" "Nem szükséges koplalnia, szinte ugyanúgy étkezhet, mint megelőzően, a változás mégis szemmel látható lesz."

20-21. oldal
Bio-Króm. Bio-CLA 1000 tabletta
"A gyógyszerészem árulta el, hogyan tudok lefogyni" "Olyan sokat fogytam, hogy fel kellett újítanom a ruhatáram- a 40 éves Nemere Marica tanárnő, aki krómot rosttal, mellette CLA-t is szedett, hogy lefogyjon."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése:: "Segített leadni 17 kilót, és a kritikus helyeken is sokkal vékonyabb lettem!
Sokkal vonzóbbnak érzem magam-mondja Ivana büszkén, akit teljesen lenyűgöz, mennyire egyszerű volt leadni a súlyából a Bio-C.L.A. 1000 és a Bio-Króm segítségével. A Bio-Krómot azért szedte, hogy ne kívánja annyira az édességet, a Bio-C.L.A.1000-rel pedig karcsúsítani tudta az olyan problémás testrészeit, mint a combja és a feneke"
"A Bio-C.L.A.1000 egy tudományosan dokumentált, és biztonságos segítség a zsír izommá történő átalakításában"

22-23-24-25. oldal
Bio-Quinone Q10
"El sem hiszi, amíg ki nem próbálja! Egy kapszula ami visszaadja fiatalságát" "Tudni fogja, mikor van rá szüksége: -magas a vérnyomása. Bizonyított tény, hogy a Q10 koenzim hatásosan csökkenti a magas vérnyomást, -koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szed, -fogínybetegségben szenved..." " A Q10 koenzimnek egyéb területeken is óriási jövője lehet, mint pl. a Parkinson-kór kezelésében, vagy akár a rák gyógyításában."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: " a Q10 erőt ad a szívnek, egészségesebbé teszi a fogínyt, lelassítja az öregedés folyamatát..."

27. oldal
"Orvosi közlés: Csak koenzim-Q10 szedése mellett használjunk koleszterinszint-csökkentő tablettákat! A legújabb közlemények szerint a koleszterinszintet csökkentő szereket szedő páciensek egyes csoportjai koenzim-Q10 hiány potenciális veszélyének vannak kitéve. Egyes bizalmasan kezelt dokumentumok szerint a Q10 szint csökkenése növeli a szív, illetve a máj megbetegedéseinek kockázatát, de a koenzim Q10 kiegészítő szedése szembe száll a problémával."

30. oldal
Bio-Marine Plus
"A halolaj csodát tett Demeter Évával. A halolaj készítménytől koleszterinszintje szabályos lett, és még a magas vérnyomása is lecsökkent."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Koleszterinszint-valóban probléma?" "Bio-Marine Plus természetes megoldás egy természetes problémára" "csökkenti a vérben a koleszterin- triglicerid- homocisztein szintet."

32. oldal
BIZTOS BENNE, HOGY A LEGMEGFELELŐBB TERMÉKET VÁLASZTJA?
A Bio-sorozat termékei és indikációs táblázata
A Bio-Quinone Q10 "A" jelölésű azaz "nagyon fontos" emlékezőképesség javítása, vérkeringés, szív, cukorbetegség, fogínygyulladás esetén. "B" jelölésű, azaz "Fontos" emésztőrendszer, teniszkönyök, bőrregenerálás, magas koleszterinszint esetén

A Bio-Szelénum 50 "nagyon fontos" vérkeringés, szív, teniszkönyök, ízületi gyulladás, esetére, "Fontos" problémás bőr, emésztőrendszer, cukorbetegség esetén.

Bio-Króm "nagyon fontos" cukorbetegség, magas koleszterinszint esetén..

"Miért jobbak ezek a termékek a többinél? Egyre több vásárló bízik a Pharma Nord kísérletekkel alátámasztott, természetes alapanyagokból álló Bio-Sorozat termékeiben. Ha Ön a Bio-Sorozat bármelyik termékét megvásárolja, biztos lehet abban, hogy ez a termék: tudományos kísérletekkel bizonyított hatással rendelkezik..." "Ha Ön a Bio-Sorozat bármelyik termékét választja, biztos lehet abban, hogy pozitív hatásával megtéríti Önnek az árát."

39. oldal
Bio-Slim
A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Kimondhatatlanul jó érzés, hogy újra rövid szoknyát tudok hordani. Már nem aggódom az alakom miatt, a súlyom épp megfelelő. A Bio-Slim megkönnyítette a dolgomat- mondja Mariann, akinek sikerült mohó édesség utáni vágyát könnyedén leküzdenie."

Családi Kör NR.2-2003
2-3-4-5. oldal
Bio-C.L.A.1000
" A CLA-ról készült, jelenleg a legátfogóbb új, norvég tanulmány dokumentálja, hogy az enyhe és közepes súlyfelesleggel rendelkező emberek zsírtömegük 10%-át képesek csökkenteni a CLA rendszeres napi használatának segítségével. Ráadásul izomtömegük, mintegy két százalékkal növekszik, megerősítve ezzel a korábbi tanulmányok eredményeit, amelyek a CLA zsírcsökkentő és egyben enyhe izomnövelő hatásáról számolnak be...."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "Kínzó diéta nélkül is lehet fitt és csinos..."

6-7. oldal
Bio-Króm, Bio-Rost
"Meglepően egyszerű: fogyókúra - koplalás nélkül"

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: "MOST OLYAN AZ ALAKOM, AMILYENRŐL MINDIG IS ÁLMODTAM" "a Bio-Króm segítségével elértem azt az alakot, amiről évek óta álmodtam" -mondja Ludányi Zsuzsanna magabiztosan, aki szűk farmert visel, rövid felsőrésszel" "16 éves korom óta minden elképzelhető módszerrel megpróbálkoztam, de csak a Bio-Króm étrend-kiegészítő váltotta be a hozzáfűzött reményeket."

12-13. oldal
Bio-Karotin+E
"Jó, hogy innen-onnan eltűnnek a felesleges zsírpárnák, úszóövek, de képzelje csak el, a gyönyörű, bronzbarna bőr mennyire feldobná a javuló alakot! Csak az a gond, hogy minden újság, magazin teli van a napsugárzás káros hatásairól szóló cikkekkel. Szerencsére semmi ok az aggodalomra, van lehetőség arra, hogy bronzbarnák legyünk, azzal együtt, hogy bőrünk védekezik a kóros sugárzás ellen...."

A Pharma Nord bekeretezett, fizetett hirdetése: " BIO-KAROTIN - A TÖKÉLETES ÉS EGÉSZSÉGES NAPOZÁSHOZ VEZETŐ ÚT!", "a napsugárzás káros hatásától is megvéd".

A vizsgálati jelentés kitért a Pharma Nord és az újságcikkek megjelentetése közötti kapcsolatra is. A riportok minden esetben a közvetlenül a mellettük található Pharma Nord termékek hatóanyagainak hatásáról számoltak be, ám egy alkalommal sem nevezték meg a Pharma Nord-ot. Könnyen megcáfolható az eljárás alá vont azon védekezése, hogy semmilyen ráhatása, kapcsolata nem volt a riportokkal a GVH birtokába került három szám áttekintése után.
A NR.1-2003. 21. oldalán ismerős az arc a bekeretezett, a Pharma Nord Kft. által megrendelt és fizetett hirdetésből. Ivana elmondta a Családi Kör Nr. 3-2002. 6. oldalán, hogy sokkal vonzóbbnak érzi magát, nem egészen hat hónap alatt lefogyott 17 kilót. Mindezen elképesztő eredményt egy bizonyos CLA kapszulának, illetve króm készítménynek köszönheti. A NR.1-2003. 21. oldalán már kiderül, hogy Ivana a Bio-CLA 1000, illetőleg a Bio-Króm Pharma Nord termékekkel érte el "lenyűgözően egyszerűen" a fogyását.

Hogy nem véletlen egybeesésről van szó, egy másik példa: a NR.3-2002. 16-17. oldalán Bánáti Mariannról készült riport csak arról számolt be, hogy "a krómmal elért kezdeti sikerei után új készítményről is olvasott, amely a krómot másik három aktív összetevővel kombinálja: a Q10 koenzimmel, a karnitinnel, és valamivel, amit garcinia cambogia-nak hívnak." Az, hogy Pharma Nord termékről van szó, csupán sugallat, hiszen a riport mellett található Pharma Nord Bio-Slim termékének bekeretezett hirdetésében pontosan egy olyan készítmény van, amelyik a krómot másik három aktív összetevővel kombinálja: a Q10 koenzimmel, a karnitinnel, és a garcinia cambogia-val. NR.1-2003 39. oldalán már a Pharma Nord Kft. reklámján látható viszont a Bio-Slim Pharma Nord termék segítségével 10 kilóval könnyebb riportalany.

III.

A Pharma Nord elsődlegesen az eljárás megszüntetését kérte jogsértés hiányában.
A funkcionális készítmény törvényi fogalmára (Vhr. 8. § 11.2. pont) koncentrálva - bár a jelen eljárás csak egy funkcionális készítményt érintett, a többi tíz étrend-kiegészítő - arra hivatkozott, hogy a funkcionális készítmény egészségre gyakorolt hatása tudományosan igazolt.
Úgy vélte - a Vj-103/2003. számú eljárásbeli nyilatkozatához hasonlóan -, hogy a jogsértés megállapítására nem ad okot

  • -

    a gyógyszertári forgalmazás ténye,

  • -

    a reklámok egészségügyi vonatkozású lapokban való elhelyezése, továbbá ezek megjelentetése a Családi Kör című lapban újságcikk kíséretében, amelyhez nincs köze,

  • -

    a gyógyszergyártási eljárásra való hivatkozását, amely a termékminőséget biztosítja.

Ezen túlmenően az ésszerűen eljáró fogyasztót, aki szabad akaratából cselekszik, tájékozódik, reklámjai nem tévesztik meg.
Másodlagosan kifogásolt magatartásának méltányos elbírálását kérte, mert szándékosnak minősülő magatartást nem tanúsított.
Enyhítő körülményként kérte figyelembevenni, hogy 2003. év elején maga fordult az OGYI-hoz, hogy segítséget kérjen bizonyos reklámváltoztatások végrehajtásához. Vitatta, hogy a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek piacán 50 %-os piaci részesedése van, amit becsléssel mintegy 8 %-ra tett a legális és az illegális piaci viszonyok ismeretének hiányában. Ellenben úgy nyilatkozott, hogy a forgalom 30-50 %-a köszönhető a reklámozási tevékenységnek, amelynek költsége üzleti titok. Előadta, hogy a bevezető termékreklámozás 2000-ben elenyésző volt a 2002. évihez képest. Kezdetben a Bio-Króm és a Bio Rost terméket együttesen, majd 2000. nyarán a Bio Karotin E termékét is kezdte reklámozni, amit fokozatosan követett a többi termék reklámozása 2001-ben. A Seleno Precise, a Bio-Folsav és a Bio Magnézium termékeket soha nem reklámozta a sajtóban, ide nem értve a patikáknak eljuttatott termékismertetőt.

IV.

A Tpvt. III. fejezetének az a rendeltetése, hogy annak a fogyasztói döntésnek a szabadságát védje, amely szükségképpen kíséri a fogyasztók áruválasztását. Ez a védelem fokozott a törvény által is megfogalmazottan az egészséggel kapcsolatba hozható áruk vonatkozásában (Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pont), mert a rászoruló fogyasztók testi-lelki épségét érinti a termékforgalmazás, illetve az ebből eredő fogyasztás. Ugyanakkor a Tpvt. ezen áruk tekintetében sem tilalmazza a vállalkozások fogyasztókat befolyásoló piaci magatartását, annak ösztönzését, hogy a fogyasztók árujukat válasszák és ezáltal versenytársaiktól fogyasztókat vonjanak el, s így hassanak piaci szereplésükre, végső soron pedig a versenyre.
A piaci befolyásoló magatartás azonban versenyjogilag marasztalhatóvá válik, ha megállapítható a termékek engedélyezésére, forgalmazására, népszerűsítésére vonatkozó szabályok fogyasztómegtévesztésre alkalmas megszegése, vagy nem gyakorlati esetben a szabályzáshoz esetleg nem kapcsolódó, attól függetlenül megvalósult Tpvt. III. fejezetbeli tényállás.

Az egészségmegőrzést mindegyik ismertetett termékcsoport a rendeltetéséhez képest tudja kielégíteni, azzal az elméletileg lehetséges kivétellel, amelyet az Ét. 19. § (3) bekezdés b) pontja úgy fogalmaz meg, hogy "az élelmiszer jelölése nem állíthat, vagy sugallhat megelőző, kezelő, gyógyító hatást, ha a tudományos ismeretek szerint ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik".
Ebből következően a bizonyított gyógyhatás miatt a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek a gyógyszereket objektíve nem helyettesítik, de a gyógyszerek objektíve helyettesítik a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket, mert tartalmazzák azokat az összetevőket is, mint amelyeket a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek.
A termékek helyettesíthetetlensége a fogyasztók tudatától függetlenül értelmezendő versenyjogi kategória (Tpvt. 14. § (2) bekezdés), de annak hamis látszata keletkezhet, hogy az eltérő besorolású termékek kölcsönösen helyettesítik egymást.
Éppen ezért indokolt, hogy a megfelelő hatósági engedélyek birtokában ellenőrizhető legyen az igazolt tulajdonságokkal rendelkező termékek előállítása, értékesítése és népszerűsítése.
Az élelmiszerekhez tartozó eljárásbeli termékekre természetszerűleg csak az élelmiszerekre vonatkozó szabályrendszer alkalmazható, hiszen a termékek sikeresen e termékcsoportra vonatkozó engedélyezési eljáráson estek keresztül.
A hatályos előírásokat az Ét. és a Vhr. tartalmazza azzal, hogy korlátokat nemcsak e jogszabályok fogalmaznak meg, hanem utalnak a gazdasági reklámtevékenységről szóló módosított 1997. évi VIII. törvényre is (Grtv.). Ugyanis a fogyasztók megfelelő tájékoztatása céljából az Ét. 19. § kötelezően előírja, hogy a termék csomagolásán milyen jelöléseket kell közzétenni.
Az Ét. 19. § (3) bekezdése szerint a jelölésnek olyannak kell lennie, amely nem vezeti félre a fogyasztót. Az Ét. 20. §-a szerint az élelmiszerek reklámozása során szolgáltatott vagy sugallt információknak összhangban kell lenniük a 19. §-ban foglaltakkal. Az ismertetett jogszabály megadja a készítmények élelmiszerreklámozási korlátait, s megszegésük egyrészt önmagában az Ét. megsértése, de amennyiben a reklámozási korlátok megszegése megtévesztésre is alkalmas, érvényesül a Grtv. és vele együtt hatályosulóan (Grtv. 15. §) a Tpvt. tilalmi szabályozása is, amennyiben a kifogásolt magatartás piaci léptékben alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A Grtv. 7. §-a és a Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontja tartalmilag azonosan tiltja az áru lényeges tulajdonságairól - közöttük az egészségre gyakorolt hatásról - egyebek mellett valótlan tény állítását.
Az eljárásbeli Pharma Nord termékek betegségmegelőző - egészségvédő lényeges tulajdonsága azzal a következménnyel jár, hogy a róla szóló tájékoztatásnak, - függetlenül a jóváhagyott címkeszöveg szószerinti átvételétől vagy figyelmen kívül hagyásától - ezt a jelentéstartalmat kell hordoznia a Tpvt. 9. §-nak megfelelően, a lehetséges fogyasztómegtévesztés elkerülése érdekében.
A Tpvt. 9. §-a szerint a használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.
A Gazdasági Versenyhivatal a piaci tájékoztatás jogszerűségét vizsgálva - amely tájékoztatás többnyire reklámokban érhető tetten - a reklámbeli tájékoztatástartalmat veti össze a Tpvt. III. fejezetében foglalt tilalmakkal. Másképpen fogalmazva, a reklámszakmai megoldásoktól elhatárolódva, csak a jogszerű tájékoztatáson nyugvó reklámozás nem tiltott, ahogy azt a Tpvt. III. fejezetével tartalmilag összhangban lévő Grtv. 7. § előírja. Vagyis a jogszerű reklámozás nem lehet öncélú, nem szolgálhat csupán a népszerűsítés eszközéül, hanem azért népszerűsíthet, mert tájékoztat.
A Versenytanács szerint a fogyasztók reklámra hagyatkozása - éppen azért, mert a reklámok jogszerű tájékoztatástartalmának biztosítása kívánatos - versenyjogilag nem ésszerűtlen magatartás. Figyelmen kívül hagyása azt jelentheti, hogy a reklámozó vállalkozás nem tesz eleget annak a piaci követelménynek, hogy a vállalkozásnak elől kell járnia a fogyasztók tájékoztatásában éppen azért, mert áruját népszerűsíteni akarja és nem háríthatja az ennek elmaradásából eredő felelősséget a fogyasztóra azért, mert a fogyasztó a termék választásához szükséges tájékozódást nem szerezte meg.
Nem vitathatóan a termékek népszerűsített összetevőinek a testi-lelki egészségben betöltött szerepének hangsúlyozása nem tiltott, hiszen az egészségügyi felvilágosító munka keretébe vonható a vitaminok, ásványi anyagok, stb. fontosságának tudatosítása. Azonban az összetevőknek önmagában nem kifogásolható népszerűsítése minden esetben összefüggésbe hozható a Pharma Nord termékekkel egy reklámon belül is, de az újságcikkek erősítő hatásával még azon kívül is, amely körülmények külön-külön és együttesen is azt a hamis látszatot keltik, hogy a készítmények képesek kielégíteni, mintegy megtestesítik azt a fogyasztói elvárást, amely az összetevő(k) hangoztatott fontosságából, a hivatkozott tudományos vizsgálatokból okszerűen következik.
A Versenytanács szerint - a Pharma Nord állításával ellentétben - a kifogásolt piaci közlések, mint reklámok (Grtv. 2. § g) pont) egészében és részleteiben is azt a hamis látszatot kelti, mintha a termékek gyógyhatásúak lennének.
Terápiás gyógyhatás azonban egyik terméktől sem várható, mert az élelmiszerfunkcióból következően az összetevők maximált mennyiségben meghatározottan olyan csekélyek, hogy bármiféle terápiás hatás kiváltására alkalmatlanok. A Versenytanács ezt a körülményt mutatta be az étrend-kiegészítők összetevőinek és határértékeinek, valamint a Pharma Nord készítmények összetevőit is bemutató táblázatok közlésével, amelyekből levonható, hogy a készítményeknek gyógyhatása nincs, csak azt a különleges táplálkozási igényt tudják kielégíteni, amelyre engedélyük szól.

Mindezek alapján a Pharma Nord Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontjába ütköző és a közléssel megvalósult magatartását a Tpvt. 77. § (1) bekezdés d) pontja alapján megállapította, egyúttal megtiltotta a kifogásolt magatartás további folytatását (Tpvt. 77. § (1) bekezdés f) pont). A bírság kiszabásánál nyomatékosan vette figyelembe, hogy az érzékeny fogyasztókat megcélzó kifogásolt intenzív reklámozási gyakorlat az üzletpolitika részévé vált az érintett termékek nagy száma miatt, amit tükröz 2002-ben és 2003-ban a népszerűsítésükre fordított üzleti titkot képező költség , s továbberősít a Családi Kör lapban alkalmazott cikk- és reklámelhelyezési mód, amellyel való eljárás alá vonti egyetértés a vizsgálati megállapítások alapján feltételezhető volt, és a Pharma Nord cáfolatára elfogadható magyarázatot nem adott.
Enyhítő körülményként értékelte a Pharma Nord 2003. telére visszanyúló, de a piacon csak most mutatkozó reklámváltoztatási törekvését, amely nyolc terméket érintett.

A Tpvt. szerinti határozat elleni jogorvoslati jogot a 83. § biztosítja a Pharma Nord számára.

Budapest, 2003. november 18.