Vj-103/2003/13

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Pharma Nord Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indult eljárás során tartott nyilvános tárgyaláson meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy az eljárás alá vont vállalkozás Bio-Glukozamin 400 elnevezésű funkcionális készítményének 2003. évi sajtóreklámozása fogyasztómegtévesztésre alkalmas, mert gyógyhatás hamis látszatát kelti.

E magatartás folytatását a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül megtiltja.

Vele szemben 2.000.000.- (azaz Kettőmillió) Ft bírságot szab ki, amelyet a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles megfizetni a Gazdasági Versenyhivatal 1003200-01037557. számú bírságbevételi számlájára.

E határozat ellen az eljárás alá vont vállalkozás a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó, de a Fővárosi Bírósághoz címzett felülvizsgálat iránti keresettel élhet.

Indoklás

I.

A Versenytanács az ügyfél előadása, a csatolt írásbeli bizonyítékok, a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 71. § (1) bekezdése nyomán készült vizsgálati jelentés alapján az alábbi tényállást állapította meg:

Az ülő életmód, a testet egyoldalúan terhelő munka vagy sport, a terhesség, a gyors növekedés, stb. következtében a testtartási izmok nem működnek szimmetrikusan, a vázrendszer pedig deformálódni kezd. Az ízületek megsínylik a változást: már nem a saját mozgáspályájuknak megfelelően mozognak. Elcsavarodnak, dörzsölődnek, ezáltal kopni kezdenek és fájdalmassá válnak. Ezek a krónikusan zajló folyamatok számtalan testtartásbeli hiba - lógó, előreeső fej, csapott vállak, púpos hát, elcsavarodó csípő - kialakulásához vezetnek, melyeknek szinte törvényszerű kísérőjelenségei a manapság gyakori izomfájdalmak, az állandó fáradtság, valamint a folyamatosan dörzsölődő, egyre jobban elkopó, fájdalmas ízületek. A tünetek egyre kellemetlenebbé válnak, és akadályozzák a mindennapi tevékenységet.
Világszerte egyre nagyobb kihívást jelent a mozgásszervi megbetegedések egyre növekvő száma. Magyarországon mintegy 100 ezer ember szenved ízületi gyulladásban. Csontritkulással kb. 800 ezer, ízületi kopással mintegy 1 millió embert tartanak nyilván, s számadat sincs azokról a betegekről, akik derékfájásban szenvednek.
A rheumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek, a lakosság mintegy 20%-át érintik, de alig vannak olyanok, akiknek ne lett volna valamely - a mozgásszerveket érintő -, többnyire csupán fájdalommal járó panasza. A háziorvost minden harmadik-negyedik beteg mozgásszervi panaszokkal keresi fel.
Az "arthritis" szószerinti értelme ízületi gyulladás ( a latin "arthra" szó ízületet, az "-itis" képző pedig gyulladást jelent). Az orvostudomány több mint száz olyan állapotot ismer, amely az arthritis kategóriájába sorolható. Ide tartozik az osteoarthritis, a rheumatoid arthritis, a köszvény, a bursitis, (kéztövi) alagút szindróma, a Bechterew-kór stb. Következésképpen egy problémás ízületet egyszerűen csak "arthritises"-ként diagnosztizálni elégtelen, hiszen ez csupán a tünetek azonosítása, amíg az okok ki nem derülnek. Ezért az összes ízületi gyulladással járó eset megfelelő diagnózisához és kezeléséhez a gyulladást kiváltó okoknak a feltárása és kezelése szükséges.
E népbetegség általában az 50-es években kezdődik, bár gyakori a 20-30 éves korban kezdődő folyamat is. 45 év alatt inkább a férfiaknál, afölött a nőknél gyakoribb. 75 év felett csaknem 100%-os érintettség igazolható.
A gyógyszer olyan készítmény, amelynek valamilyen betegség kezelésében való hatásosságát és relatív ártalmatlanságát megfelelő nagyságú és kivitelezésű klinikai és toxikológiai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Vagyis a hatóság által gyógyszerként törzskönyvezett készítmények bizonyítottan hatásosnak tekinthetők a javallati körükbe tartozó betegségek kezelésére. Gyártásukat, minőségüket szigorú előírások szabályozzák, amelyek betartását a gyógyszerhatóság (Országos Gyógyszerészeti Intézet - OGYI) rendszeresen ellenőrzi (1998. évi XXV. törvény).

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények olyan eredetű anyagokat tartalmaznak, amelyek kedvező biológiai hatással rendelkeznek, orvosi előírás nélkül alkalmazhatóak és előírásszerű használat esetén egészségi ártalmat sem okoznak. A készítmények nyilvántartásáról és forgalomba hozataláról az OGYI hatósági közreműködésével a 10/1987. (VIII.19.) EüM rendelet rendelkezik.

A különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek az élelmiszerekről szóló módosított 1995. évi XC. törvény (Ét.) és a végrehajtásáról hozott módosított 1/1996 (I.9.) FM-NM-IKM (Vhr.) együttes rendelet hatálya alá tartoznak. E termékek előállításának és forgalombahozatalának engedélyező szerve a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI).
A különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek közé tartoznak az étrend kiegészítők és a funkcionális készítmények.
Az étrend kiegészítő készítmények olyan élelmiszerek, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, természetes antioxidánsokat tartalmaznak külön-külön, vagy kombináltan és megjelenésük eltér a hagyományos élelmiszerekétől, mert formájuk kapszula, vagy tablettázott vitamin, ásványi anyag stb. E készítmények lehetőséget adnak az étrendből hiányzó nutritív anyagok pótlására. A készítmények egyszeri alkalomra ajánlott fogyasztási mennyisége legalább egy vitaminból, vagy ásványi anyagból tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyiség 33%-át, de a napi fogyasztásra ajánlott adagban a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége nem lépheti túl a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiségeket. Ez a határérték a felnőtt lakosságnak napi fogyasztásra javasolt értékeknek felel meg (Vhr. 8. sz. melléklet II.1.).
A funkcionális készítmény meghatározását a Vhr. 8. számú mellékletének II. 2. pontja tartalmazza, amely szerint "a funkcionális készítmények a hagyományos élelmiszerekben előforduló, nem létfontosságú (nem esszenciális) anyagokat természetes forrásból izolált vagy dúsított formában tartalmazzák, és megjelenésük eltér a hagyományos élelmiszerekétől, például kapszula, tabletta. A hagyományos felhasználás mellett nincs káros mellékhatásuk és az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk tudományosan igazolt. Nem tartalmazhatnak a fogyasztók egészségét veszélyeztető anyagokat és fogyasztásuk élettani szempontból nem lehet hátrányos."
Amint az alábbi táblázatból látható, a gyógyszerek mellett számos, nem gyógyszer kategóriába tartozó készítmény van forgalomban, amelyek a betegek rendelkezésére állnak (porckopásos) ízületi panaszok esetén. Egyes készítmények fájdalomcsillapítók és komplex ízületregeneráló vagy porcépítő hatást fejtenek ki, míg mások külsőleg alkalmazandóak terápiás alternatívaként. Az étrend kiegészítő minősítésű porckivonatokat is számításba kell venni, de hatástani összehasonlításuknak nincs értelme, mivel a velük szemben támasztott követelmények sokkal mérsékeltebbek. A betegek azonban a gyógyszerekkel szemben gyakran előnyben részesítik az egyéb készítményeket.

Gyógyszerek

Anartil, Condrosulf, Dona, Viatril, Hyalgan, Synvisc, Fermathron injekció

Vény nélkül kapható gélek, kenőcsök:
Bayolin, Diclofenac, Dolgit, Flector, Feldene, Ibuprofen

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek

Inno Rheuma krém, Melliora krém, Naturland salaktalanító teakeverék, stb.

Élelmiszerek

McFarlane Seatone, McFarlane Sport, Sani-Prevent Joint Fuel, Bio-Glukozamin 400, Kar-T-Cel, Shark cápaporc kivonat, Grünlipp Muschel, Glukozamin Szulfát 500 mg, stb.

II.

Az eljárás alá vont vállalkozás (a továbbiakban: Pharma Nord) 1999. július 29-én jött létre a dán Pharma Nord ApS részvénytársaság (Tinglykke 4-6, DK-6500 Vojens) alapításával, és azóta is a társaság 100 %-os tulajdonában áll. Fő tevékenysége az egyéb élelmiszer-nagykereskedelem, amelynek keretében különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket, úgy mint Bio-Szelénium, Bio-Króm, Bio-Rost, Bio-C.L. 1000, Bio-Quinone Q10, Bio-Marine Plus, Bio-Glukozamin 400, stb. értékesít az egészséges táplálkozással foglalkozó boltok, gyógyszertárak részére nagykereskedelmi vállalatokon keresztül (Phoenix Pharma, Hungaropharma). A Pharma Nord tényleges tevékenysége a Pharma Nord ApS magyarországi érdekeinek képviselete. Ez magában foglalja a termékek forgalmazóival, a helyi lapokkal történő közvetlen kapcsolattartást, valamint a helyi piaci helyzetjelentések készítését a dán cég számára. A helyi forgalmazók végeznek minden eladási és logisztikai tevékenységet.

2002. évi nettó árbevétele 230 millió forint volt.

A Bio-Glukozamin 400 tabletta az élelmiszerek, azon belül is a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek csoportjába tartozó funkcionális készítmény, amely országosan 2003. márciusa óta kapható a patikákban és a gyógynövényboltokban; árbevétele üzleti titok.

Az OÉTI 2003. február 14-én kelt Szakvéleményében (engedélyszám 6980/2002/i.) hagyta jóvá a Bio-Glukozamin 400 termékmintáját, valamint címketervét. Eszerint a Bio-Glukozamin 400 tabletta "Funkcionális készítmény, Gyógyszergyártási gyakorlat szerint előállított és ellenőrzött termék, Food Supplement. A glukozamin szulfát kulcsfontosságú a porcszövet felépítésében és az ízületi porcok egészének fenntartásában."

A termék gyártója az 1981-ben alapított dániai Pharma Nord ApS (Vejle, www.pharmanord.com), amely saját védjegyű egészségmegőrző termékeket állít elő. A Bio-Glukozamin 400 Dániában táplálék kiegészítőként/funkcionális termékként van forgalomban, csakúgy, mint néhány európai és közel-keleti országban.

Tág értelemben a termék helyettesítői azok a gyógyszerek, tapaszok, krémek, zselék, illetve gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású szerek, valamint étrend kiegészítők, gyógyteák, amelyek ízületi megbetegedéses panaszok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, gyulladásgátlásra, illetve porcvédelemre szolgálnak.

A glukozamin szulfát olyan természetes vegyület, amit kagylóhéjból, illetve rákféle állatok páncéljából vonnak ki. E vegyület stimulálja a glukozaminglikáns termelődését, amely a porcszövet fő szerkezeti összetevője, ezáltal elősegítheti az ízületi szövetek termelődését. A hatóanyag 400 mg/nap mennyiséget meghaladóan élelmiszerben nem adható. A Bio-Glukozamin 400 napi jóváhagyott javasolt egy tablettájában a glukozamin szulfát mennyisége 400 mg. A 400 mg hatóanyagú tabletta napi egyszeri, de kúraszerű alkalmazása esetén, legfeljebb az ízületek további rongálódásának megakadályozása, a nagy fizikai megterhelésnek kitett ízületek egészségének megőrzése várható.

Az angol nyelvű, de magyar nyelven csatolni elmulasztott dokumentációkból az állapítható meg, hogy 1966 és 1999 között számos felmérést végeztek a glukozamin szulfát hatóanyag hatásosságáról az ostearthritisben szenvedő betegek ízületi panaszainak enyhítésében. A dupla vak placebo-kontrollos tesztelést többnyire napi 1500 mg-os adagolás mellett folytatták. A tanulmányokat a Rotta cég által gyártott glukozamin szulfát tartalmú gyógyszertermékkel végezték. A Pharma Nord által gyártott Bio-Glukozamin 400 készítménnyel éppen azért, mert funkcionális készítményként engedélyezték, tudományos vizsgálatokat nem végeztek.

III.

Féloldalas hirdetés

A piacon újonnan megjelenő termék bevezetése során közzétett féloldalas újsághirdetés az ízületi panaszoktól szenvedő lakosságnak szól "Állítsa helyre az elhasználódott, fájó ízületeit Bio-Glukozaminnal!" címmel.

A hirdetés szövege szerint:
"Szerencsére a tudomány felfedezte, hogy milyen módon nyújthatunk védelmet az ízületek számára, sőt azzal, hogy segítjük a szervezet egészséges porctermelését még helyre is állíthatjuk azokat. A Bio-Glukozamin aktív glukozamin szulfátot tartalmaz, amely egy természetes kivonat és

  • -

    enyhíti a csontízületi kopás, illetve ízületi megbetegedés során kialakuló fájdalmat és gyulladást

  • -

    növeli a szervezet proteoglikán (a porc fő szerkezeti eleme) termelését

  • -

    megakadályozza a porcok további rongálódását, és befolyásolja azok újraképződését

  • -

    mellékhatásoktól mentesen működik

A Bio-Glukozamin segít, hogy az ízületek újra, tökéletesen működjenek".

A szöveg közé illesztve egy térdízület kinagyított rajzos ábrája látható, valamint a hirdetés alján a Bio-Glukozamin 400 tabletta doboza, együtt a Pharma Nord cég aranymozsár védjegyével.

A Pharma Nord első alkalommal 2003. márciusában tette közzé a fenti szövegű hirdetést a Családi Kör elnevezésű ingyenes hirdetési újságban (hárommilliós példányszám), amely terjesztőkön keresztül jutott el a lakossághoz. Ezt követően áprilisban a patikákban ingyenesen hozzáférhető Patika Tükörben (150 ezres példányszám), valamint az IDEAL Magazinban, májusban a Családi Lapban, az IDEAL Magazinban, a Metro hírújságban, a Fittár életmód magazinban és ismét a Családi Kör hirdetési újságban (2 millió példány) jelent meg a reklám. Júniusban a kis példányszámú, de a szakmának (orvosok, gyógyszerészek) szóló Komplementer Medicina c. negyedévente megjelenő szakmai lapban, és Magyarország összes gyógyszertárában ingyenesen hozzáférhető legnagyobb példányszámú (200.000) egészségügyi lapban a Patika Magazinban is megjelent, valamint a szintén patikai terjesztésű Recept nélkül c. egészségvédelmi havi folyóiratban.
A Családi Kör című lapban fogyasztói interjút is közöltek, amely látszólagos kapcsolatot teremtett a Bio-Glukozamin és egy fogyasztó ízületi fájdalmának megszűnése között. Nem kizárt, hogy az eredményt valójában gyógyszerrel érték el.

Egész oldalas hirdetés

A kizárólag szakmai közönségnek (gyógyszerészeknek) szóló két magazinban - Vitál Hírek, Phoenix Futár - az alábbi szövegű egyoldalas hirdetés jelent meg áprilisban, amelyből a Bio-Glukozamin 400 hirdetése valójában fél oldalt tesz ki, a másik fél oldalon a szintén az eljárás alá vont által forgalmazott Bio-Szelénium 50 tabletta hirdetése olvasható a forgalmazó nevének és a termék dobozának feltüntetésével.

"A legtermészetesebb megoldások fájó ízületekre
Az ízületi fájdalmak kialakulásának több oka is lehet, de a legfontosabb, hogy megtaláljuk a legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelési módot. Mind a szelén, mind a glukozamin:

  • -

    kísérletekkel bizonyított hatású, természetes alapanyagokból áll

  • -

    hatásos az ízületi fájdalmak megelőzésére

  • -

    biztonságos, mellékhatásoktól mentes

Glukozamin - segít a károsodott porcszövet és ízület helyreállításában
Az osteoarthritis (csontízületi gyulladás és kopás) kezelésére jelent hatékony megoldást. Tengeri rákfélékből és kagylóhéjakból nyert természetes kivonat, mely olyan aktív összetevőket tartalmaz mint proteo- és glukozaminglikan, melyek:

  • -

    megállítják az ízületi szövet további károsodását

  • -

    segítik az egészséges porcszövet, és az ízületi folyadék képződését

  • -

    segítenek a mozgás és az ízületi funkciók javításában

A Bio-Glukozamin funkcionális készítményben minden tabletta 400 mg glukozamin szulfátot tartalmaz. Kutatások igazolták, hogy a glukozamin ebben a formában biztosítja a legjobb, legmegbízhatóbb eredményeket."

A sajtóreklámok összköltsége körülbelül 11 millió Ft.

IV.

A Gazdasági Versenyhivatal a Tpvt. 69. § (1) bekezdésére figyelemmel, a Tpvt. 70. § (1) bekezdése alapján eljárást indított a Pharma Nord ellen, mert vélelmezte, hogy a Bio-Glukozamin 400 elnevezésű funkcionális készítményt az elhasználódott ízületek helyreállítására szolgáló gyógyhatású szerként tünteti fel, továbbá arra is hivatkozik, hogy a glukozamin ebben a formában biztosítja a legjobb, a legmegbízhatóbb eredményeket, amely állítások a fogyasztók megtévesztésére alkalmasak.

A készült vizsgálati jelentés a jogsértés megállapítását, annak megszüntetését, bírság kiszabását indítványozta az alábbiak szerint:

Egészségvédelemmel foglalkozó lapok (Ideál, Családi lap, Patika Tükör, stb.)

A széles körben közzé tett hirdetés az ún. "fogva tartott", azaz valamilyen egészségügyi probléma miatt kiszolgáltatottabb fogyasztók, jelen esetben a porckopásos ízületi panaszokkal rendelkezők figyelmét ragadja meg. A tudományos felfedezésre, fájdalomcsillapításra, porcképző hatásra történő utalás, a patikai értékesítés mind azt sugallja, hogy teszteléssel alátámasztott, a megfelelő egészségügyi hatóság által jóváhagyott gyógytermékről van szó.

A Bio-Glukozamin 400 tablettát funkcionális készítményként engedélyezte az OÉTI, az OGYI-nál nem került törzskönyvezésre a termék, ennek hiányában azonban nem lehet gyógyhatásra hivatkozni. Az, hogy a glukozamin-szulfát, mint hatóanyag gyógyhatással rendelkezik, azaz csillapítja az ízületi fájdalmakat, illetve képes visszaállítani a beteg ízület működését, valóban tudományos bizonyítást nyert bizonyos gyógyszerekkel végzett kísérletek során, de arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre tudományos dokumentáció, hogy a lényegesen alacsonyabb hatóanyag tartalmú Bio-Glukozamin 400-al is végeztek ilyen kísérleteket.
A hirdetés felépítése, szóhasználata, a közismert kifejezések, valamint a termék gyógyszertári magazinokban történő reklámozása továbberősíti a fogyasztókban azt a látszatot, hogy a terméknek gyógyhatása van. A hirdetésekben a termék emberi egészségre gyakorolt hatása kerül a középpontba, annak ellenére, hogy a Bio-Glukozamin 400 termék csak élelmiszerként lett engedélyeztetve.
A célzott fogyasztói kör - különösen, ha régóta tartó és nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető ízületi bántalmai vannak - érzékenyen reagál minden olyan újonnan megjelenő termékre, amelynek fájdalomcsillapító, panaszokat enyhítő, regeneráló, egészséget helyreállító vagy betegséget megelőző ígérete van. A gyógyulás érdekében a kiszolgáltatottság miatt e fogyasztók hajlamosak megvásárolni/kipróbálni minden újonnan megjelenő - kiváltképp a patikákban is hirdetett - terméket, még jelentős anyagi áldozatok árán is.

A vizsgálati jelentés nem hagyta figyelmen kívül, hogy a Családi Kör hirdetési újság minden egyes cikke egy bizonyos, az újságban megtalálható szintén Pharma Nord termék hatásosságához kapcsolódik, mintegy bevezetve azt. Bár a Bio-Glukozaminon kívül más termék hirdetésére nem terjedt ki a jelen eljárás, de megjegyezte, hogy a hasonlóképpen engedélyezett Bio-Quinone Q10, és Bio-Szelénium termékekkel kapcsolatban is tudományos dokumentációra, ill. kísérletre hivatkoznak a lapban.

Családi Kör idei első számában megjelent - a Bio-Glukozamin 400 hirdetésének oldalán található riport szerint a glukozamin-szulfát tartalmú étrend-kiegészítő (valójában funkcionális) terméket gyógyszerész ajánlotta, a riportalany már korábban értesült a termékről. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Családi Kör évi első száma, illetve a Bio-Glukozamin összes hirdetése a készítmény piaci megjelenésével egy időben került a lakossághoz. A riportalany szerint orvosság nélkül megszűnt a térdízületi gyulladása az étrend kiegészítőnek köszönhetően.
A vizsgálat feltárta, hogy a Családi Kör c. lap 2001. vége óta 5 alkalommal jelent meg. A korábbi számokban is a fogyasztói vélemények és a tudományos cikkek mellett megtalálhatóak voltak Pharma Nord termékek hirdetései. A Pharma Nord szerinte ismerte a kiadvány jellegét, a megjelenő riportok tartalmát és ennek tudatában rendelte meg újra és újra a termékek hirdetési helyét a német kiadó dán képviseletén keresztül.

A Vitál hírek, a Phoenix futár lapok nem a lakossági fogyasztóknak szólnak, hanem a kiskereskedelmi tevékenységet folytató patikáknak/gyógyszerészeknek, amelyek szakmai fogyasztói csoportot jelentenek. E csoport megtévesztésére alkalmasak lehetnek a felsőfokú - de nem igazolt - jelzők, pl. "legbiztonságosabb, leghatékonyabb kezelési mód", "legjobb, legmegbízhatóbb eredmények", és a "kísérletekkel bizonyított hatás"-ra való utalás, ugyanakkor a hirdetésben fellelhető 400 mg-os hatóanyag tartalom és a funkcionális készítmény kategória körülhatárolja a szakmai felkészültséggel rendelkező gyógyszerészek számára, hogy a betegeknek milyen felvilágosítást adhatnak a termék várható hatásosságáról, a javallatokról. A vizsgálat felhívta a figyelmet, hogy a patikusnak, mint gazdálkodó kiskereskedőnek üzleti érdeke a piacon megjelenő új és keresett termék értékesítése.

V.

A Pharma Nord jogsértés hiányában elsődlegesen az eljárás megszüntetését kérte arra hivatkozással, hogy termékreklámozása során a Vhr. 8. számú mellékletének II. 2. pontjában részletezett funkcionális készítmény jogszabályi ismérveit tartotta szem előtt, s nem lépte túl e jogszabály adta keretet.
Ha a Versenytanács kifogásolt magatartását a funkcionális készítmény jogszabályi meghatározásával vetné össze, akkor ez a következtetés levonható lenne. Tagadta, hogy termékét gyógyhatásúnak tüntette fel, csupán a termék betegségmegelőzési képességét népszerűsítette.
Nem tartotta a jogsértés megállapíthatóságára okot adónak

  • -

    a termék gyógyszertári forgalmazásának tényét,

  • -

    a reklám egészségügyi vonatkozású lapokban való elhelyezését, valamint újságcikk kíséretében történő megjelentetését a Családi Kör című lapban,

  • -

    továbbá gyógyszergyártási eljárásra való hivatkozását, amely valójában a termékminőséget biztosítja.

Másodlagosan kifogásolt magatartásának méltányos elbírálását kérte, mert szándékosnak minősülő felróható magatartást nem tanúsított.
A Versenytanácsnak bemutatta új reklámjának tervezetét, amelyet a jövőben alkalmazni kíván.

VI.

A Tpvt. III. fejezetének az a rendeltetése, hogy annak a fogyasztói döntésnek a szabadságát védje, amely szükségképpen kíséri a fogyasztók áruválasztását. Ez a védelem fokozott a törvény által is megfogalmazottan az egészséggel kapcsolatba hozható áruk vonatkozásában (Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pont), mert a rászoruló fogyasztók testi-lelki épségét érinti a vállalkozások döntést befolyásoló magatartása. Ugyanakkor a Tpvt. ezen áruk tekintetében sem tilalmazza a vállalkozások fogyasztói döntést befolyásoló piaci magatartását, annak ösztönzését, hogy a fogyasztók árujukat válasszák és ezáltal versenytársaiktól fogyasztókat hódítsanak el, és így végső soron hassanak piaci szereplésükre, ennek következtében pedig a versenyre.
A piaci befolyásoló magatartás azonban marasztalhatóvá válik, ha megállapítható a termékek engedélyezésére, forgalmazására, népszerűsítésére vonatkozó szabályok fogyasztómegtévesztésre alkalmas megszegése, vagy a szabályozáshoz esetleg nem kapcsolódó, attól függetlenül megvalósult a Tpvt. III. fejezetbeli tényállás.

Az egészségmegőrzési rendeltetésű termékeket egymástól elhatárolni annak az ismertetett besorolási rendnek megfelelően lehet, amelyet az egymás mellett létező szigorú engedélyezési szabályrendszerek alakítottak ki az előállítás, a forgalmazás és a reklámozás korlátai vonatkozásában. Közös vonásuk, hogy meghatározzák a csoportba való terméktartozás rendjét, s egyúttal vagy külön szabályozzák a terméknépszerűsítés korlátait.
Az egészségmegőrzést mindegyik ismertetett termékcsoport a rendeltetéséhez képest tudja szolgálni, nem tekintve azt az elméletileg lehetséges kivételt, amelyet az Ét. 19. § (3) bekezdés b) pontja úgy fogalmaz meg, hogy az élelmiszer jelölése nem állíthat, vagy sugallhat betegségmegelőző, kezelő, gyógyító hatást, ha a tudományos ismeretek szerint ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik. Ebből következően a bizonyított gyógyhatás miatt a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek a gyógyszereket objektíve nem helyettesítik, de a gyógyszerek objektíve helyettesítik a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket, mert tartalmazzák azokat az összetevőket is, mint amelyeket a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek.
A termékek helyettesíthetetlensége a fogyasztók tudatától függetlenül értelmezendő versenyjogi kategória (Tpvt. 14. § (2) bekezdés), de annak hamis látszata keletkezhet, hogy az eltérő besorolású termékek kölcsönösen helyettesítik egymást. Éppen ezért indokolt, hogy a megfelelő hatósági engedélyek birtokában ellenőrizhető legyen az igazolt tulajdonságokkal rendelkező termékek előállítása, értékesítése és népszerűsítése.
Az élelmiszerekhez tartozó Bio-Glukozamin 400-ra természetszerűleg csak az élelmiszerekre vonatkozó szabályrendszer alkalmazható, hiszen a termék sikeresen e termékcsoportra vonatkozó engedélyezési eljáráson esett keresztül.
Az OÉTI mint hatósági szervezet a ráirányadó Ét. és kapcsolódó előírásai szerint a Pharma Nord kérelmére azt vizsgálta, hogy fennállnak-e - egyebek mellett - a funkcionális készítménynek való minősítés, a fogyasztótájékoztatás jogszabályi feltételei, azaz az egészségre gyakorolt jótékony hatás tudományosan igazolt-e, elfogadható-e a címkeszöveg. AZ OÉTI engedélyezési eljárása nem piaci magatartás (Tpvt. 1. §), ezért annak folyamatába, eredményébe a Gazdasági Versenyhivatal nem avatkozhat.
Nyilvánvalóan, ha az OÉTI az engedélyezési eljárás során eleget tesz a jogszabályi követelményeknek, akkor a készítményminősítés és az elfogadott címkeszöveg nemcsak az irányadó jogi előírással, hanem egymással is összhangban van.
Az Ét. 19. § (3) bekezdése szerint a jelölésnek olyan kell lennie, amely nem vezeti félre a fogyasztót. Az Ét. 20. §-a szerint viszont az élelmiszerek reklámozása során szolgáltatott vagy sugallt információknak összhangban kell lenniük a 19. §-ban foglaltakkal. Az ismertetett jogszabály megadja a funkcionális készítménynek minősülő élelmiszer reklámozási korlátait, s megszegése egyrészt önmagában az Ét. megsértése, de amennyiben a reklámozási korlátok megszegése megtévesztésre is alkalmas, érvényesül a módosított 1997. évi VIII. törvény (Grtv.) és vele együtt hatályosulóan (Grtv. 15. §) a Tpvt. tilalmi szabályozása is, amennyiben a kifogásolt magatartás piaci léptékben alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.
A Grtv. 7. §-a és a Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontja tartalmilag azonosan tiltja az áru lényeges tulajdonságairól - közöttük az egészségre gyakorolt hatásról - egyebek mellett valótlan tény állítását.
Mindebből következően a Versenytanácsnak végső soron azt kellett megítélnie, hogy a kifogásolt piaci állítások az OÉTI engedélyben foglaltaknak megfelelnek-e, vagy az engedélyezett jelölés szabta korlátokat megszegik-e fogyasztómegtévesztésre alkalmas módon.
Az OÉTI engedélye feljogosította a Pharma Nordot, hogy népszerűsítse a gyógyszergyártási gyakorlattal előállított termék funkcionális készítmény jellegét, a glukozamin-szulfát fontosságát a porcokban.
Az engedélyezett tájékoztató részben a termékre vonatkozik, részben a glukozamin-szulfátra.
A terméknépszerűsítés nem tartalmazhat többet, minthogy a termék egészségre gyakorolt jótékony hatása tudományosan igazolt, a hagyományos felhasználás mellett nincs káros mellékhatása, nem tartalmaz a fogyasztók számára egészséget veszélyeztető anyagokat és a fogyasztás élettani szempontból nem hátrányos. Önmagában a glukozamin-szulfát szerepének hangsúlyozása sem tiltott, mintahogy a vitaminoknak, ásványi anyagoknak az életműködés zavartalanságában betöltött szerepének ismerete fontos a fogyasztók számára. Az értelmezésnél irányadó Tpvt. 9. §-a szerint a használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e. A szavak mindennapi értelme szerint, míg az egyik reklámban az "állítsa helyre, enyhíti, növeli.... a proteoglikan termelését, a megakadályozza" kifejezések, addig a másikban a felsőfokú jelzők használata (legbiztonságosabb, leghatékonyabb, legjobb, legmegbízhatóbb) a várható eredményre nézve hamis és túlzó, meghaladják az egészségmegőrzési rendeltetést és egészség helyreállító hatást tulajdonítanak a terméknek.
Mindkét-féle reklám középpontjában a glukozamin-szulfát áll, mint a hatóanyag formája, kétséget hagyva, hogy az állítások magára a termékre, vagy ezen összetevőjére vonatkoznak. Amennyiben az állítások magára termékre vonatkoznak, akkor azért megtévesztőek, mert a termék nem gyógyhatású. Ha pedig csak a glukozamin-szulfátra, akkor azért megtévesztőek, mert a 400 mg/nap glukozamin-szulfát tartalom a terápiás 800 mg/nap mennyiség minimumának lényegesen alatta marad.
A Versenytanács szerint - a Pharma Nord állításával ellentétben - mindkétféle kifogásolt piaci közlés, mint reklám (Grtv. 2. § g) pont) egészében és részleteiben is azt a hamis látszatot kelti, mintha a termék gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék lenne.

Miután a Pharma Nord tagadta bármiféle gyógyhatás állítását, a Versenytanácsnak érdemben nem is kellett volna azzal foglalkoznia, hogy a termék rendelkezik-e betegséget megelőző kezelő, gyógyító tulajdonsággal (Ét. 19. § (3) bekezdés b) pont). Az ilyetén tulajdonságok nemlétét támasztja alá a Pharma Nord idevonatkozó nyilatkozatán kívül a gyógyszerré nyilvánítás tényének hiánya, továbbá az a körülmény, hogy bizonyos hivatkozott tudományos vizsgálatokat nem a termékkel folytattak le, ami nem zárja ki, hogy a funkcionális készítmény jogszabályi fogalmából eredően egészségvédő, de nem gyógyító hatása tudományosan igazolt legyen.

Mindezek alapján a Versenytanács a Pharma Nord Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontjába ütköző magatartását a Tpvt. 77. § (1) bekezdés d) pontja alapján megállapította, egyúttal megtiltotta a kifogásolt magatartás további folytatását (Tpvt. 77. § (1) bekezdés f) pont).
A bírság kiszabásánál figyelembe vette a forgalmi adatok és a reklámköltség mellett a termék 2003. márciusi forgalombakerülési időpontját. Súlyosító körülményként értékelte a fogyasztók széles körébe, s azon belül is a célzott fogyasztókhoz eljutó intenzív reklámozást, amelyet erősített a Családi Kör lapban alkalmazott cikkelhelyezési mód, amellyel való eljárás alá vonti egyetértés a vizsgálati megállapítások alapján feltételezhető volt, s a Pharma Nord cáfolatára elfogadható magyarázatot nem adott.
A Versenytanács enyhítő körülményként értékelte a Pharma Nord reklámváltoztatási törekvését.

A határozat elleni jogorvoslati jogot a Tpvt. 83. § biztosítja a Pharma Nord számára.

Budapest, 2003. október 30.