Vj-86/2001/53

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Berta Mechanic Workshop-Team Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (2131 Göd, Pesti út 25.) ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt hivatalból indított eljárásban tárgyaláson kívül meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

1. A Gazdasági Versenyhivatal hivatalból eljárást indított a Berta Mechanic Workshop-Team Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel szemben, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy az eljárás alá vont megsérti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 8.§-ának rendelkezéseit, tisztességtelenül befolyásolva a fogyasztói döntéseket.

2. Az eljárás alá vont tevékenységének fogyasztókkal történő megismertetése céljából - BMW logot is magában foglaló - szórólapot alkalmazott, illetőleg több alkalommal jelentetett meg BMW logot is tartalmazó hirdetést a "Lóerő" című újságban.

3. Az eljárás alá vont szórólapjának és hirdetéseinek szöveg és képi megjelenítését összhatásában vizsgáló Versenytanács megállapította, az eljárás alá vont szórólapja és a "Lóerő" című újságban megjelent hirdetések alkalmasak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására, mert összhatásukban azt a látszatot keltik, mintha az eljárás alá vont folyamatos és közvetlen kapcsolatban állna a BMW gyárral, illetve a szórólap és a hirdetések egyes közlései nem voltak pontosak.

Mivel a 2001. szeptember 19-én megtartott tárgyaláson az eljárás alá vont vállalta, hogy tevékenysége során mellőzi a BMW logo használatát, illetve szórólapját megsemmisíti, a Versenytanács két hónapi időtartamra a Tpvt. 75.§-a alapján elrendelte az eljárás szünetelését.

A szünetelés időtartama alatt az eljárás alá vont vállalásának az utóvizsgálat megállapítása szerint eleget tett, ezért a Versenytanács a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján a rendelkező rész szerint határozott, az eljárást megszüntette.

4. A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§-ának figyelembe vételével tárgyaláson kívül hozta meg.

Budapest, 2001. december 14.

dr. Zavodnyik József sk.
dr. Bodócsi András sk.
dr. Tóth Tihamér sk.
Véghelyi Ágnes