Vj-143/2001/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán ügyvéd (1124 Budapest, Vércse u. 3.) által képviselt Hajdú-Bét Baromfitermelő és Értékesítő Rt. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

  • 1)

    A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Novofarm Kereskedelmi, Termelő és Szolgáltató Rt. (6621 Derekegyház, Ördöngös u. 31.) felett.

  • 2)

    A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I. A kérelmezett összefonódás

3) A Hajdú-Bét Baromfitermelő és Értékesítő Rt.(a továbbiakban Hajdú-Bét) 2001. április 2.-án adásvételi szerződést kötött a Douglas International Inc. (Delaware, USA) társasággal. A szerződés értelmében a Hajdú-Bét megvásárolta a Douglas International Inc. kizárólagos tulajdonában álló Novofarm Kereskedelmi, Termelő és Szolgáltató Rt. (a továbbiakban Novofarm) részvényeinek 96,64 százalékát.

4) A kérelmező Hajdú-Bét - a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel 2001. február l-jei hatállyal módosított, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései szerint - 2001. május 2.-án benyújtotta az engedélyezés iránti kérelmét. Az érintett vállalkozások előző évi nettó árbevétele alapján a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése szerint az összefonódás engedélyköteles.

5) A Gazdasági Versenyhivatal a kérelemnek nem adott helyt a hiánypótlási kötelezettség elmulasztása miatt, s az eljárást a 749/5/2001 számú határozatával 2001. június 27.-én megszüntette.

6) A kérelmező Hajdú-Bét 2001. augusztus 24.-én újfent benyújtotta az engedélyezés iránti kérelmet, s ezúttal a döntéshez szükséges információk szolgáltatásával hiánypótlási kötelezettségének határidőben - 2001. szeptember 18.-i teljesítéssel - eleget tett.

II. Az összefonódás résztvevői

A Hajdú-Bét csoport

8) A Hajdú-Bét Magyarország egyik legjelentősebb vertikálisan integrált baromfitermeltető, feldolgozó, és kereskedelmi vállalkozása. Az általa közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások 2000. évi együttes nettó árbevétele - a csoporton belüli forgalom nélkül - 36 milliárd forint volt, s közel 3000 főt foglalkoztat.

9) A Hajdú-Bét üzleti tevékenysége a baromfiipar valamennyi részterületére kiterjed: a takarmány előállítástól kezdve a tenyésztésen, a keltetésen, a nevelésen, feldolgozáson és továbbfeldolgozáson keresztül, egészen az értékesítésig. Jelentős mértékű integrációs tevékenységet folytat.

10) Áruválasztéka 169 termékből áll. Termékeinek csaknem felét (44 %) külföldön, több mint felét (56%) belföldön értékesíti. A belföldi piaci részesedést tekintve ez utóbbi 20%-os aránynak felel meg.

11) A Hajdú-Bét a külgazdasági körülmények drasztikus megváltozása miatt 1998-ban tőkéjét csaknem elvesztette, s nagymértékben eladósodott. Részvényei először a hitelező bankok, majd a Wallis Rt. tulajdonába mentek át.

A NovoFarm Rt.

12) A vállalkozás viziszárnyasok tenyésztésére, tartására és értékesítésére alakult 1994-ben. Jelenleg lúd törzsállománytartással, keltetéssel és neveléssel, valamint a végtermék előállítás integrálásával (májlúd és húslúd) foglalkozik. A nagy genetikai értékű törzsállományt hét jól felszerelt telephelyen tartják.

13) A társaság és leányvállalatai (telephelyek) szállítják a Hajdú-Bét libavertikumában előállított termékek alapanyag-szükségletének kb. 60 %-át. Belföldi piaci részesedése a lúd vertikumban 12 % alatt van.

14) A vállalkozás pénzügyi helyzetének, éves árbevételének alakulását nagyban meghatározza a legnagyobb vásárló, a Hajdú-Bét pénzügyi helyzetének alakulása.

III. Az engedélyezés

15) A Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerint a Tpvt. 67.§ (2) bekezdése alapján indított eljárásban az eljáró versenytanács engedélyezheti a vállalkozások összefonódását. A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon vagy piacokon.

16) Az összefonódás két, egymáshoz vertikálisan kapcsolódó vállalkozás között jön létre. A Hajdú-Bét fő tevékenysége a végtermék előállítás és értékesítés a baromfiágazatban, a NovoFarm a libából készülő termékek (élő) alapanyagának szállítója.

17) A vállalkozások piaci részesedésének nagysága, a baromfitermékek magas fokú helyettesíthetősége, továbbá a hasonló termékeket termelő és előállító társaságokhoz fordulás lehetőségének fennállása alapján az összefonódás a Versenytanács véleménye szerint nem gyakorol kedvezőtlen hatást a belföldi piacra. Az összefonódás ugyanakkor vállalatgazdasági, szervezési, és pénzügyi szempontból előnyökkel járhat.

18) A Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - megegyezően a Tpvt. 71.§ (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján engedélyezte.

19) A Versenytanács alkalmazhatónak találta a Tpvt. 63.§ (3) bekezdésének ac.) pontját, amely szerint a határozatot 45 napon belül kell meghozni, ha az engedély a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg.

IV. Eljárási kérdések

20) Tpvt. 63. § (3) bekezdés ac.) pontja alapján az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kell, mivel a kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdésében meghatározott kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

21) Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács jelen határozatát - a Tpvt. 74.§ (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

22) Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2001. október 31.

Dr. Köbli József sk.
Dr. Bara Zoltán sk.
dr. Tóth Tihamér sk.