Vj-169/2000/21

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Tóth Julianna jegyző által képviselt Tápiószele Nagyközség Önkormányzata (2766 Tápiószele, Rákóczi út 4.) eljárás alá vont ellen gazdasági erőfölénnyel történt visszaélés megállapítására indult eljárásban - tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat felülvizsgálatát a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetben kérheti az eljárás alá vont.

Indoklás

A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása, az általa becsatolt okiratok, valamint a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg.

Az eljárás alá vont 1991. óta jelenteti meg havonta az "Önkormányzati Híradó" című újságot. A lapot időszaki lapként vette nyilvántartásba a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1991. július 4-én. A bejegyzés szerint a lap témaköre: "önkormányzati hírek, felhívások, tájékoztatók, közérdekű információk megjelentetésével a lakosság tájékoztatása".
Az alapító személye eredetileg Tápiószele Nagyközség Önkormányzatának képviselő testülete, majd ezt módosította a Minisztérium Tápiószele Nagyközség Önkormányzatára. Az Önkormányzati Híradó 2000 példányban jelenik meg, ingyenesen. Terjesztése az Önkormányzat megbízása alapján a Magyar Posta útján történik. Az impresszum szerint a lap "Tápiószele Nagyközség Önkormányzatának a hivatalos lapja". Felelős kiadója Balázs Ferenc polgármester. A lap szerkesztését az önkormányzat kulturális bizottsága végzi. A lap kiadásai és bevételei az önkormányzat költségvetésébe szerepelnek.

Tápiószele Nagyközség Önkormányzat képviselő testülete a 48/1991. (III. 22.) határozatában döntött "jövőben nem meghatározott időben" az "Önkormányzati Hírek" elnevezésű tájékoztató kiadásáról.
Jelenlegi nevét, az Önkormányzati Híradót az eljárás alá vont képviselő testületének 115/1994. december 22-ei számú határozatában adták meg.

Az Önkormányzati Híradóban jelennek meg a helyi képviselőtestület által meghozott rendeletek és határozatok, az ehhez fűződő kommentárok, ezen kívül közéleti hírek, tájékoztatások helyi eseményekről. A közintézmények működésére vonatkozó tájékoztatások, helyi hírek, nyitvatartási időpontok a helyi intézményekben.

Az újságban magánszemélyek, közintézmények és vállalkozások hirdethetnek. A magánszemélyek és közintézmények számára a hirdetés ingyenes. A helyi vállalkozások részére - az önkormányzat előadása szerint - önköltséges kalkulációval esetről, esetre állapítják meg a hirdetési tarifákat.

Az Önkormányzati Híradó kiadásának költségeit az önkormányzat képviselő testülete az éves költségvetéséről szóló rendeletben évente hagyja jóvá. A lap saját (kizárólag hirdetésből származó) bevétele csekély, kiadása veszteséges.
Az eljárás alá vont az újság kiadásával az önkormányzatokról, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényben foglalt kötelezettségeinek kívánt eleget tenni, miután melyre egyedül ő kötelezett és jogosult, ezért nincs versenytársa. Ez az érintett piac helyi közéleti hírek "hivatalos" újságpiaca.

Tápiószelén 1994. áprilisától 1999. novemberéig havonta jelent meg a "Szelei Valóság" című újság, mint helyi közéleti havilap. 1500 példányban ingyenesen. Az újság glosszákat közölt, közéleti írásokat, helyi vállalkozási híreket, fotókat, az önkormányzat működésének kritikáját tartalmazta.

1999. novemberétől szintén havonta jelenik meg a Szelei Tükör című újság szintén, mint helyi közéleti havilap 1700 példányban, két színnyomással (sárga-kék), ingyenesen. Tartalma hasonló a korábbi, megszünt Szelei Valóság című újsághoz.

A Szelei Tükör a vizsgálat megállapítása szerint hirdetést gyakorlatilag nem tartalmaz, egyes esetekben jelentet meg, kivételesen hirdetéseket is. A tápiószelei polgárok egyesülete saját költségén adja ki.

A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 22. §-a (1) bekezdés a) pontja szerint gazdasági erőfölényben van az érintett piacon az, akinek az áruját ésszerűen helyettesítő árut nem vagy csak a szakma és az adott áru szempontjából a szokásosnál számottevően kedvezőtlenebb feltételekkel lehet beszerezni. A gazdasági erőfölény léte nem jogsértő állapot. Jogsértést az követ el, aki azzal visszaél.
Jelen tényállás szerint az eljárás alá vont az érintett piacon egedül tevékenykedik - ameddig a lapot "hivatalos közlemények" tartalommal jelenteti meg versenytársként sem léphet be más. Versenytárs híján vele szemben az eljárás alá vont visszaélésszerű magatartást sem tud megvalósítani.

Az eljárás alá vont a lapkiadással egyidejűleg a hirdetések piacára is lépett, mivel ingyenes és fizetett hirdetéseket jelentet meg.
A vizsgálat a hirdetési piacot vizsgálva megállapította, hogy a község három pontján (Polgármesteri Hivatal, Vasútállomás, Piactér) van hirdetőtábla és működik helyi kábeltelevízió. A kábeltelevíziós szolgáltató 200 háztartásba (a helyi háztartások mintegy 10 %-a sugároz hetente egyszer.
A hirdetések tarifája változó gyakoriságtól, mérettől és időponttól függ.
A kábeltelevízióban a hirdetések éjszaka, illetve olyan időpontban jelennek meg állóképként, amikor a televízió egyébként nem sugároz műsort.

A vizsgálat által feltárt adatok nem elegendőek ahhoz, hogy az eljárás alá vontnak a hirdetési piacon lévő helyzetét a gazdasági erőfölény megléte szempontjából a Versenytanács megítélje.

Mindezek alapján a Versenytanács az eljárást a Tpvt. 72. § a) pontja alapján megszüntette.

A jogorvoslati lehetőséget a Tpvt. 83. §-a szabályozza.

Budapest, 2000. december 4.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné