Vj-148/2000/17

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Mester Ákos ügyvéd (Komáromi és Erős Ügyvédi Iroda, 1062 Budapest, Andrássy út 64.) által képviselt General Electric Capital Corporation kérelmezőnek vállalkozások összefonódása tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Rt. felett.


E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

A General Electric Capital Corporation (a továbbiakban: GECC) a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott kérelmében a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) előírásaira hivatkozással annak engedélyezését kérte, hogy nyilvános vételi ajánlattal megszerezhesse a Budapest Bank Rt. részvényeinek 100 %-át.


Egyidejűleg engedély iránti kérelmet nyújtott be a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez is.

II.

A GECC az amerikai székhelyű General Electric Company ipari és szolgáltatási konglomerátum irányítása alatt áll. A vállalkozás 1943. október 6-án az Egyesült Államok New York államának bankjoga alapján létrejött befektetési társaság, mely hitelfelvételre és hitelnyújtásra, váltók, kötvények és más kötelezvények vásárlására és diszkontálására, pénzátutalásra, hitelszámlavezetésre, érmék és nemesfémek kereskedelmére, külföldi fiókok működtetésére, különleges biztosítási szolgáltatások végzésére, valamint bel- és külföldi vállalkozásokban részesedések vásárlására jogosult.
A GECC és társult vállalatai a világ több mint harminc országában jelen vannak.
A társaság Magyarországon jelenleg a Budapest Bank Rt-ben rendelkezik 28,4 %-os tulajdoni hányaddal.


A GECC-t közvetetten irányító General Electric Company Magyarországon közvetlen irányítási joggal rendelkezik nyolc - nem pénzügyi piacon tevékenységet folytató - vállalkozás felett.
Ezek a fényforrások előállításával és forgalmazásával foglalkozó GE Hungary Rt., valamint a röntgen berendezéseket gyártó és forgalmazó GE Medicor Rt. és a tevékenységükhöz kapcsolódó különféle kiegészítő berendezéseket gyártó és szolgáltató gazdasági társaságok.


A Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Rt. (a továbbiakban: Budapest Bank Rt.) 1986. december 15-én alapított kereskedelmi bank, mely a vállalkozói és lakossági üzletágakban nyújtja szolgáltatásait. 1999. évi mérlegfőösszegének 10 %-a 29,2 milliárd Ft volt.
A Budapest Bank 100 %-os tulajdonosa tíz Magyarországon működő vállalkozásnak, melyek értékpapír-kereskedelemmel, befektetési- és nyugdíjalapok kezelésével, lízingeléssel foglalkoznak, s a bank tevékenységéhez kapcsolódó üzemeltetési és egyéb szolgáltatásokat végeznek.

III.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését indítványozta, tekintettel arra, hogy az érintett kereskedelmi banki- és az egyéb pénzügyi-, befektetési szolgáltatások piacain a szereplők számában változást nem okoz, a fennálló versenyt nem akadályozza.

IV.

A kérelmezett tranzakció a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontjában foglalt előírások szerint vállalkozások összefonódásának minősül.


Az összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) és (3) bekezdései alapján - tekintettel arra, hogy az irányítás alá kerülő közvetlen résztvevő Budapest Bank Rt. előző évi mérlegfőösszegének 10 %-a önmagában meghaladja a 10 milliárd Ft-ot - a Gazdasági Versenyhivataltól engedélyt kell kérni.
Az engedély iránti kérelem benyújtásának időpontjára vonatkozóan a pénzintézetek esetében a Tpvt. 28. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadók, melynek a kérelmező eleget tett.

V.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az összefonódáshoz kért engedélyt az esetben ha az nem hoz létre vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását vagy fennmaradását az érintett piacon.


Az összefonódással érintett piac a kereskedelmi banki szolgáltatások országos piaca.


A kereskedelmi bankok piacán viszonylag nagyszámú, jelenleg mintegy 40 versenytárs van jelen, mellettük kétszáznál több takarékszövetkezet is kínálja szolgáltatásait.
A banki szolgáltatások mintegy 74 %-át az első tíz úgynevezett nagybank nyújtja, melyek 3 %-nál nagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek. A vállalkozói üzletágban az erőviszonyok kiegyensúlyozottabbak, a lakossági piacot viszont erősebb koncentráció jellemzi, a piacvezető az OTP Bank Rt.
A piaci szereplők között rendkívül erős verseny áll fenn, a közép- és kisvállalati kör, valamint a lakossági ügyfelek megszerzése érdekében termék-innovációval, árversennyel, intenzív marketing tevékenységgel törekszenek a bankok piaci részesedésük növelésére.


Az összefonódás révén irányítás alá kerülő Budapest Bank Rt. 4 % körüli piaci részaránnyal rendelkezik, melyben a vállalati üzletág bír nagyobb szereppel.


A kérelmezett tranzakció a Budapest Bank Rt. jelenlegi tulajdonosi szerkezetének módosulását eredményezi, a kérelmező egyedüli irányító szerephez jut. Ez a változás a piac struktúráját nem érinti, gazdasági erőfölényt nem hoz létre és nem erősít meg, az érintett piacon fennálló versenyt nem akadályozza.


Erre tekintettel a Versenytanács - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a kérelem szerinti összefonódást a Tpvt. 77. § (1) bekezdésének a) pontja alapján hozott határozatával engedélyezte.

VI.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.


A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.


A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. október 11.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Györffy István sk.
Vérné dr. Labát Éva sk.
Ágoston Marika