Vj-81/2000/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Kollár László ügyvéd (7621 Pécs, Munkácsy M u. 3.) által képviselt Mecsek Klíma Kft. (7623 Pécs, József A. u. 26.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítására indult eljárásban - tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat felülvizsgálatát a kézhezvételét követő 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtható keresetben kérheti az eljárás alá vont.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal Szolgáltatási Irodája hivatalból indított eljárást miután észlelte, hogy az eljárás alá vont olyan referencia listát szerkesztett és juttatott el a potenciális ügyfeleknek, amelyben "szakembereink által korábban alvállalkozásban végzett munkák címszó alatt a versenytárs által kivitelezett munkákat sorolt fel. E magatartás alkalmas lehet a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.)8. §-ában fogalmazott tilalom megsértésére.
A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás az eljárás alá vont előadása az általa becsatolt okiratok, valamint a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg.
Az eljárás alá vont vállalkozás 1998. decemberében alakult meg. A cég tagja a klíma szövetségnek és rendelkezik minden engedéllyel, amelyek a működéséhez szükségesek. Tevékenységét elsősorban Dél-Dunántúl területén fejti ki. A cég két ügyvezetője korábban az R & T Klímaszervíz kft-nél dolgozott, először alkalmazottként, később pedig alvállalkozóként. Saját vállalkozásuk megalapítása után egy referencia listát állítottak össze, amelyen feltüntették azokat a munkákat is, amelyeket korábban ők végezték, azonban vagy a másik cég (R & T Klímaszerviz Kft.) nevében, vagy a másik cég alvállalkozójaként. Az összeállítást megjelentették az interneten, ennek címe "szakembereink által korábban alvállalkozásban végzett munkák". Ezt követően felsorolják a nagyobb beruházásokat, majd a másik cím "saját vállalkozásban végzett munkák" alatt sorol fel elvégzett munkákat. Az eljárás alá vont összeállított egy anyagot a cég bemutatására, ennek szöveges részében közlik, hogy az 1. sz. melléklet tartalmazza a referencia munkákat, amelyeket korábban a szakemberek alvállalkozóként végeztek el.

A cég megalakulása óta a vizsgálat megállapítása szerint kb. 20 meghívásos pályázaton vett részt, ahol a pályázati anyaghoz mellékelték a referencia listát is. A pályázatokból kb. 3-4-et nyertek meg. Mintegy 50 db referencia listát küldtek szét kísérőlevéllel a potenciálisnak tartott ügyfelekhez, továbbá 2000. február 20-ától a cég internetes honlapján elérhető az általuk készített lista.
A referencialistán alvállalkozóként végzett munkák esetében a munkafolyamatok közül a tényleges kivitelezésben, szerelésben vett részt mindkét eljárás alá vonti ügyvezető. Ez a tevékenység a munka irányításából és a tényleges szerelésből állt, ahol mint vezetőszerelők működtek. A műszaki átadás során is volt szerepük a vezető szerelőknek, azonban nem olyan mértékben, mint az előzőekben. Az anyagbeszerzésben és az adminisztratív lebonyolításban nem vettek részt.
Az eljárás alá vont az eljárás megszüntetését kérte, arra hivatkozott, hogy az eljárás alá vontnál dolgozó szakemberek végezték el a munkákat, amiket referenciamunkaként megjelölt, igaz, hogy mindezt alvállalkozásban.
Hivatkoztak ugyanakkor, hogy módosítják a referencia lista megjelölést olyan módon, hogy abból egyértelműen kiderüljön, hogy az alvállalkozói munkákat a szakemberek még nem a Mecsek Klíma Kft. részére, hanem az R & T Klímaszerviz Kft. részére végezték.

A klímaberendezéseket szerelő piacon mintegy 60 cég található. ezek közül 300 a klímaszövetség tagja.
A klímatechnológia szerelése csak speciális szakképesítéssel végezhető, a klímaszövetség rendszeresen szervez ilyen tanfolyamokat. A vizsgálat megállapítása szerint a multinacionális cégek létrehoztak vállalkozásokat a klímatechnológia magyarországi terjesztése érdekében, míg egy másik csoportot alkotnak azok a cégek, amelyek kizárólagos forgalmazói egy világmárkának és ezek saját szerelőrészlegen keresztül szolgáltatnak, vagy kooperációra lépnek kisebb szerelő vállalkozásokkal, emellett vannak olyan kis vállalkozók is, amelyek kizárólag szereléssel és karbantartással foglalkoznak. A megrendeléseket leggyakrabban pályázati úton szerzik meg. Piacralépéshez több százezer forint beruházás és speciális tevékenységi engedély, speciális szakképesítés szükséges. Gyakori, hogy a vállalkozások ezek megléte nélkül is tevékenykednek a piacon.

A Tpvt. 8. § (1) bekezdése szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A (2) bekezdés szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül különösen az áru összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása, vagy módja - tekintetében valótlan tényt, vagy valós tény megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak.

A Versenytanács az eljárás alá vont magatartását nem találta jogsértőnek. Az eljárás alá vont klímaberendezéseket szerel fel. A megtévesztésnek erre a szolgáltatásra kell irányulnia, miután ez az "áru". Az eljárás alá vont ugyanakkor saját szakembereinek megbízható munkavégzését, mint a bizalom elnyerésének eszközét hangsúlyozza a referencia lista összeállításával. Az ebben szereplő nagyobb munkákat az eljárás alá vont jelenlegi két ügyvezetőjének a közreműködésével végezték el. A referencialista összeállítása a fogyasztói oldalon semmilyen érdeksérelmet nem okoz. A sérelem a versenytársi oldalon jelentkezhet, amellyel kapcsolatban azonban a Tpvt. 2. §-a rendelkezik, mely tiltja a tisztességtelen versenyt. Erre azonban a Tpvt. 86. § rendelkezése alapján kizárólag a bíróság hatáskörébe tartozik az eljárás lefolytatása.

Ezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontja alapján az eljárás megszüntette.

A határozat elleni további jogorvoslati lehetőségről a Tpvt. 83. §-a rendelkezik.

Budapest, 2000. július 12.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné