Vj-142/1999/18

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Darázs Lénárd ügyvéd (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 9.) által képviselt Westpharma Gyógyszerkereskedelmi Rt kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezése tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

1.) A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező a részvények többségének megvásárlásával irányítást szerezzen a Cirrusz Befektetési Rt felett.

2.) A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása miatt a kérelmezővel szemben 500.000.- (azaz ötszázezer) Ft bírságot szab ki, amelyet a határozat kézbevételétől számított 30 napon belül köteles a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számlájára megfizetni.

3.) E határozat felülvizsgálatát a kérelmező - továbbá az 1. pont tekintetében a Cirrusz Befektetési Rt - a kézhezvételtől számított 30 napon belül kérheti a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel, amelynek a bírság megfizetésére halasztó hatálya van.

Indoklás

I.

A kérelmező Westpharma Rt-t irányító ARAGO Befektetési Holding Rt egy tranzakció-sorozat megvalósításáról döntött, melynek során a teljes gyógyszernagy- és kiskereskedelmi üzletágait értékesíti.

Ezen akció-sorozat keretében 1999. május 17-én kelt szerződéssel a Cirrusz Rt részvényeinek 99,99 %-a a Westpharma Rt tulajdonába került. Ezzel a kérelmező közvetett irányítása alá vonta a Cirrusz Rt 100 %-os tulajdonában álló Quadron Kft-t, valamint a Cirrusz Rt és a Quadron Kft által közösen irányított patikai betéti társaságokat.

E tranzakcióval megvalósuló összefonódáshoz kérte 1999. augusztus 27-én a Westpharma Rt a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetében foglaltak alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét.

A kérelemben arra hivatkozott, hogy az összefonódásnak piaci hatása és versenyjogi relevanciája nincs.

II.

A Westpharma Rt 1996. évben alakult, fő tevékenységi köre a gyógyszernagykereskedelem, melyet nagyobb hányadban az ország nyugatdunántúli megyéiben folytat, de forgalmazza termékeit az ország egész területén.
Az Rt 12 gyógyszertári betéti társaságban kültagként 75 %-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik, s e betéti társaságokkal között társasági szerződésekben foglaltak alapján jogosult a gyógyszertárak döntéseinek meghatározó befolyásolására.

A Westpharma Rt 1998. évben 15,4 milliárd Ft nettó árbevételt ért el, az irányítása alá tartozó gyógyszertárak pedig 989 millió Ft-ot.
A Westpharma Rt többségi tulajdonosa az ARAGO Befektetési Holding Rt, melynek 1998. évi nettó árbevétele 15 millió Ft volt.

A Westpharma Rt 1997-1998. években irányítást szerzett a Pharmaprevent Rt., a Coloniapharma Rt és a Heliomed Rt felett, mely gazdasági társaságok gyógyszernagykereskedelmi tevékenységet folytatnak, együttes 1998. évi nettó árbevételük 10,8 milliárd Ft volt.

A Westpharma Rt és az irányítása alá tartozó nagykereskedelmi vállalkozások részesedése a gyógyszer nagykereskedelem piacán 15 %-os.

A Westpharma Rt tulajdonosa a Prevenció Vagyonkezelő és a Pharmaudit Könyvvizsgáló Kft-knek, mely társaságok 1998. évben 1,1 millió Ft nettó árbevételt értek el.

Az ARAGO Befektetési Holding Rt irányítása áll a Cirrusz Befektetési Rt is, amely 100 %-os tulajdonosa a Quadron Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek. E két társaság Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyékben 57 gyógyszertári betéti társaságban, illetve 34 fiókgyógyszertárban vagyoni betéttel rendelkező kültag. A betéti társaságok társasági szerződéséből kitűnik, hogy a Tagok Gyűlése a legmagasabb ügydöntő fórum, amely a szokásos üzletmeneten kívül minden lényegi kérdésben - pl. üzletvezető megbízása, díjazásának megállapítása, gyógyszerszállítási szerződések megkötése, üzleti terv megállapítása, stb. - határozatait egyszerű többséggel hozza. Miután a betéti társaságokban a kültagok többségben vannak és valamennyiük jelenléte szükséges a határozat képességhez a Cirrusz Rt és a Quadron Kft a társasági szerződések alapján a gyógyszertári betéti társaságokat közösen irányítja. Az irányításuk alá tartozó gyógyszertárak 1998. évben 3,2 milliárd Ft árbevételt értek el.

III.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló az összefonódás engedélyezését indítványozta, tekintettel arra, hogy a kérelem szerinti összefonódás a piaci szerkezetet nem érinti. A kérelem késedelmes benyújtása miatt bírság kiszabását javasolta.

IV.

A kérelem szerinti részvényvásárlás a Tpvt. 23. § (1) bekezdés a.) pontja szerint vállalkozások összefonódásának minősül.
Az összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerint az esetben kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni, ha a törvény 26. §-a alapján figyelembe veendő érintett vállalkozások előző évi nettó árbevétele meghaladja a 10 milliárd Ft-ot és az irányítás alá kerülő vállalkozásé pedig 500 millió Ft felett van.
Az összefonódással érintett vállalkozások - a Westpharma Rt és az irányítása alá tartozó társaságok, a Cirrusz Rt., valamint az általa irányított Quadron Kft, a közös irányításuk alatt álló gyógyszertári betéti társaságok és mindkét csoportot irányító ARAGO Befektetési Holding Rt - 1998. évi együttes nettó árbevételük a 10 milliárd Ft-ot meghaladta, az irányítás alá kerülő Cirrusz Rt és érdekeltségi körébe tartozó társaságoké pedig 500 millió Ft felett volt, ezért a kérelmezett részvényvásárlás engedélykötelesnek minősül.

V.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

A kérelmezett összefonódás azon tranzakció-sorozat egyik lépése, melynek végeredményeként az ARAGO Befektetési Holding Rt gyógyszerkereskedelmi üzletágait értékesíti.
Tekintettel arra, hogy az összefonódásban közvetlenül és közvetetten résztvevők az ARAGO Befektetési Holding Rt irányítása alatt álló vállalkozások , azaz azonos tulajdonosi csoporthoz tartozóak, emiatt az irányításban olyan érdemi változás, amely a piac szerkezetére, a piaci magatartásra hatást gyakorolna, nem történik; így az összefonódás a gazdasági versenyt sem befolyásolja. Ezt az álláspontját a Versenytanács már több - Vj-16/1997; Vj-144/1998. - eljárás kapcsán is kifejtette.

Előzőek alapján a Versenytanács - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - az összefonódást engedélyezte.

VI.

A Tpvt. 28.§ (2) bekezdése szerint az összefonódás engedélyezése iránti kérelmet az irányításszerzést eredményező szerződés megkötését követő 8 napon belül kell a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtani. Ez a határidő, figyelembevéve a Westpharma Rt-nek a Cirrusz Rt feletti irányításszerzését létrehozó szerződés időpontját 1999. május 25.-e volt, ezzel szemben az engedély iránti kérelem 1999. augusztus 31.-én, tehát 97 nappal később érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

A Tpvt. 79.§-a alapján a 24. § szerinti engedélykérelem elmulasztása esetén a bírság összege legfeljebb napi tízezer Ft, azaz jelen esetben maximum 970.000.- Ft lehet.

Ezen összegen belül a Versenytanács a kérelmező terhére 500.000.- Ft-ban határozta meg a bírság összegét. Ennek megállapításánál egyrészt azt vette figyelembe, hogy a kérelmező 1998. év végén több alkalommal is jelentős késedelemmel nyújtott be összefonódás engedélyezése iránti kérelmet, mely miatt vele szemben bírság kiszabására került sor; másrészt azt is mérlegelte, hogy jelen ügyben viszonylag rövid idejű késedelemmel nyújtotta be az engedély iránti kérelmét.

VII.

Az ügyfelek közösen - képviseljük utján - a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§ (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdés szerinti eljárási díjat megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83.§ (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. január 31.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi