Vj-140/1999/10

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Németh Marcell ügyvéd (1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.) által képviselt Borsodi Energetikai Termelő és Szolgáltató Kft. kérelmező összefonódás engedélyezése iránti kérelmére tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy az AES Tisza Erőmű Rt. önálló üzemegységét képező Tiszapalkonyai Hőerőmű a kérelmező részévé váljon.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

1.) Az AES Tiszai Erőmű kft. átruházza az önálló üzemegységét képező Tiszapalkonyai Hőerőművet, valamint a hozzá tartozó eszközöket a Borsodi Energetikai Termelő és Szolgáltató (a továbbiakban: Borsodi Energetikai) Kft-re.

2.) Az l.) pontban említett vállalkozások mindegyike a New Yorki Értéktőzsdén
jegyzett energetikai vállalkozás, az AES Corporation közvetett - más vállalkozásokon keresztüli - irányítása alatt áll. Az AES Coiporation és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban: AES vállalkozás csoport) világszerte villamos- és hőenergiát előállító erőműveket, valamint bányákat üzemeltetnek.

3.) A Borsodi Energetikai Kft. 1998. évi nettó árbevétel 10,6 milliárd forint volt, a Tiszapalkonyai Hőerőmű pedig 11,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el 1998. évben.

4.) A kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján kéne az 1.) pont szerinti vállalkozás részvásárlás - mint vállalkozások összefonódása - engedélyezését.

5.) A Tpvt. 71. § (1) bekezdése szerinti jelentésben a vizsgáló az összefonódás
engedélyezését indítványozta.

II.

9.) Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján-tárgyaláson kívül hozta meg.

10.) A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

11. ) A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83 . § (1) - (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2000. március 27.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné