Vj-139/1999/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Németh Marcell ügyvéd (1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.) által képviselt AES Áramtermelő Holdings B.V. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül -meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Borsodi Energia Termelő és Szolgáltató Kft. felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

  • 1.)

    A Holland Királyságban bejegyzett AES Áramtermelő Holdings B.V. megvásárolja a Borsodi Energia Termelő és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: Borsodi Energetikai Kft.) üzleti-észeinek száz százalékát annak korábbi tulajdonosaitól (AES Tiszai Erőmű Kft. és AES Hungary Beruházási Kft.).

  • 2.)

    Az 1.) pontban említett vállalkozások mindegyike a New Yorki Étrtéktőzsdén jegyzett energetikai vállalkozás, az AES Corporation közvetett - más vállalkozásokon keresztüli - irányítása alatt áll. Az AES Coiporation és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban: AES vállalkozás csoport) világszerte villamos - és hőenergiát előállító erőműveket, valamint bányákat üzemeltetnek.

  • 3.)

    A Borsodi Energetikai Kft. 1998. évi nettó árbevétele 10,6 milliárd forint volt.

  • 4.)

    A kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. tömény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendellcezései alapján kérte az 1.) pont szerinti üzlerészvásárlás - mint vállalkozások összefonódása - engedélyezését.

  • 5.)

    A Tpvt. 71. § (1) bekezdése szerinti jelentésben a vizsgáló az összefonódás engedélyezését indítványozta.

II.

  • 6.)

    A kérelem szerinti tranzakcióhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélye
    szükséges, mez-t
    - az mint az irányítás megszerzése vállalkozások összefonódásának minősül (Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pont és (2) bekezdés a) pont);
    - az érintett vállalkozások illetve vállalkozás rész nettó árbevétele
    meghaladja a Tpvt. 24. § (1) bekezdés szerinti küszöbértékeket.

  • 7.)

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz léte, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását vagy fejlődését az ér-intett piacon.

  • 8.)

    A kérelem szerinti összefonódás az AES vállalkozás csoporthoz tartozó - a Tpvt. 15. § szerinti nem független - vállalkozások között jön létre. A Tpvt. 12. § b.) pontja alapján az egymástól nem független vállalkozások magatartásukat összehangolva léphetnek fel a piacon, így összefonódásuk a versenyhelyzetet nem érinti. Ezért a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a.) pontja szerint döntésével, a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a kérelem szerinti összefonódást engedélyezte.

III.

  • 9.)

    Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 10.)

    A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 11.)

    A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83. § (1) - (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2000. március 27.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné