Vj-136/1999/31

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Székely Szűcs Imre jogtanácsos által képviselt Magyar Építész Kamara (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. szám alatti) eljárás alá vont ellen gazdasági versenyt korlátozó megállapodás, döntés tilalma miatt indított eljárás során tartott tárgyaláson meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

Az eljárás alá vont (a továbbiakban: Kamara) 1997. márciusában alakult meg a tervező- és szakértő mérnökök, valamint az építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. LVIII. törvény alapján, amely egyebek mellett az országos kamarák közfeladatául szabta, hogy tájékoztató jelleggel dolgozzák ki a mérnöki és építészeti tevékenységek ajánlott díjszabását a hozzátartozó szolgáltatások tartalmi követelményeivel együtt.
A Kamara 1998. március 6-án fogadta el Etikai-Fegyelmi Szabályzatát, amelyben a fentebbi törvényi rendelkezéseknek úgy tett eleget, hogy a tagságra kötelező előírások egy részének vélt jogellenessége miatt a Gazdasági Versenyhivatal 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 70. § (1) bekezdés szerint eljárást indított a Kamara ellen.

A lefolytatott vizsgálat mint gazdasági versenyt korlátozó döntést kifogásolta a Szabályzat 3.7.a. pontjának azon megfogalmazását, amely szerint az építészeti szolgáltatás díját a szakmai-művészi követelmények megfelelő szintű teljesítéséhez szükséges munka- és költségráfordítás, a vállalt felelősség, valamint a konkrét időszak értékviszonyai alapján értékarányosan kell megállapítani. Hasonló okból kifogásolta az eljárás a 3.7.b. pontot, amely arról rendelkezett, hogy etikai vétséget követ el az, aki versenyelőny érdekében olyan alacsony díjat állapít meg, ami nem biztosít értékarányos fedezetet a szakszerű teljesítésre. Ennek a megítéléséhez pedig a Kamara mindenkor aktuális díjszabásának legalacsonyabb értékét kell mértékadónak tekinteni. A vizsgálat ugyancsak versenyjogellenesnek tartotta a 4.2.c. pontban annak kinyilvánítását, hogy a Kamara eltiltja tagjait az olyan versenyen való részvételtől, amely díjazás nélkül bonyolódik, valamint a tervezési díjra vonatkozó árversenytől.

A 2000. január 18-án tartott tárgyaláson a Kamara vállalta, hogy szabályzatának kifogásolt pontjait úgy fogja módosítani, hogy a hatályos díjszabás kötelező jellegű értelmezésének lehetősége megszűnjön. Ennek megfelelően a 3.7.a. pontot módosítja, a 3.7.b. és a 4.2.c. pontot mellőzi.
Ezért a Versenytanács 6 hónapi időtartamra elrendelte az eljárás szünetelését a Tpvt. 75. § szerint, amely alatt a Kamara vállalásának eleget tett.

Miután a Kamara a Szabályzat versenyjogellenes előírásait módosította, illetve mellőzte, a Versenytanács a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján az utóvizsgálati jelentéssel egyetértően az eljárást megszüntette.

Budapest, 2000. szeptember 7.

dr. Kállai Mária sk. előadó
dr. Sólyom Eszter sk.
dr. Bodócsi András sk.
Ágoston Marika