Vj-125/1999/63

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Kovács Tibor jogtanácsos által képviselt TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Részvénytársaság (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi út 184. szám alatti) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma miatt indított eljárás során - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

1994. július 25. óta a megépült gázelosztó rendszert csak a gázszolgáltató üzemeltetheti, míg a tulajdonjog megállapodás szerint megilletheti akár az üzemeltetőt, akár a fogyasztói közösséget (23/1992. (XI. 17.) IKM rendelet).
1995. augusztus 8-tól a gázszolgáltató meghatározott hozzájárulást kérhet a költségére létesített és/vagy a saját tulajdonú elosztóvezetékére újonnan bekapcsolandó fogyasztóktól, amelyet a fogyasztók között teljesítmény igényük arányában oszt fel. A hozzájárulás megfizetésére a fogyasztók egyedileg kötnek szerződést a szolgáltatóval. A beruházás hozammutatójának alakulásától függően a szolgáltató a gázelosztóvezetéket köteles megépíteni hozzájárulás szedésével vagy anélkül, illetve vezetéképítési kötelezettsége nincs.
Jellemzően a lakossági fogyasztókat érintő területeken a hozammutató negatív, amelynek az a következménye, hogy a szolgáltató a vezetékrendszert nem köteles megépíteni. Ennek ellenére ezeken a területeken is épülnek gázvezetékrendszerek, mert a fogyasztók saját beruházásban megvalósítják, s a tulajdonjog fenntartásával a gázszolgáltatóval az üzemeltetésre szerződést kötnek, avagy a fogyasztói közösségek a beruházáshoz szükséges pénzeszközöket a gázszolgáltatónak átadják, amely saját hozzájárulással vagy anélkül a gázelosztórendszert megépíti. Az így megépült gázvezetékrendszer jellemzően ingyenesen kerül szolgáltatói tulajdonba, de üzemeltetéséről is ingyenesen gondoskodik a szolgáltató.

A Gazdasági Versenyhivatal 1999. őszén az ország észak-keleti részének gázellátásával foglalkozó eljárás alá vont vállalkozás (a továbbiakban: Rt.) ellen eljárást indított az 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 70. § (1) bekezdése szerint, mert valószínűsíthetően gazdasági erőfölényével visszaélt, amikor a nem saját beruházásában megvalósuló gázelosztóvezetékek létesítése során halogatta a gázellátásra és az üzemeltetésre vonatkozó szerződéskötéseket és kényszerítette a fogyasztókat az épülő gázelosztóvezetékek ingyenes részére történő tulajdonbaadására.

Az Rt. 1999. december 8-án - miután annak akadálya közmegelégedésre elhárult - szerződést kötött a Nyíregyházi Bokortanyákért elnevezésű alapítvány szervezési tevékenysége nyomán elkészült beruházásra, amely egyebek mellett a jelen eljárásra okot adott.
A 2000. január 11-én tartott tárgyaláson az Rt. az eljárás szünetelését kérte és vállalta, hogy a szünetelés tartama alatt a gázigény kielégítése érdekében az írásban hozzáforduló fogyasztóknak teljeskörű írásbeli tájékoztatást nyújt. Gázellátási megállapodásait olyan tájékoztató tartalommal egészíti ki, amelyből tükröződik, hogy az ügyletkötő felek szerződésüket a választási lehetőségek, feltételek ismeretében kötötték meg.
Ezért a Versenytanács 3 hónapi időtartamra a Tpvt. 75. §-a alapján elrendelte az eljárás szünetelését, amely alatt az Rt. vállalásának eleget tett. Előzetes tájékoztatót készített a hálózatfejlesztési hozzájárulás, valamint az az alá nem tartozó szóbajöhető esetekhez igazodóan. Minden esetben egyöntetűen sor kerül a gázigénylő által választott szerződési változat tartalmával összhangban lévő gázellátási megállapodás megkötésére, amely - természetszerűleg a 0-1 közötti hozammutatójú esetek kivételével - egyebek mellett rögzíti a műszaki tartalmat és a gázvezeték beruházás közterületre eső részének várható költségét is.

Ezért a Versenytanács a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján az utóvizsgálati jelentéssel egyetértően a rendelkező rész szerint határozott.
Felhívja az Rt. figyelmét, hogy a negatív hozammutatójú esetek tájékoztatójából kimaradt a szolgáltató visszatérítési kötelezettségére vonatkozó közlés az utólagosan rácsatlakozó fogyasztók befizetéseivel kapcsolatosan, amely a konkrét esetben visszaélés lehet, ha az Rt. teherviselése aránytalanul alacsony az utólagos rácsatlakozások során reálisan várható bevételhez képest.

A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. §-a szerint tárgyaláson kívül hozta meg.

Budapest, 2000. május 29.

dr. Kállai Mária sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika