Vj-143/1999/19

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Szent-Ivány Ágnes ügyvéd (Sándor, Bihary, Szegedi, Szent-Ivány Ügyvédi Iroda, 1026 Budapest, Pasaréti út 59.) által képviselt Hoechst Aktiengesellschaft és a Rhône-Poulenc S. A. kérelmezőknek vállalkozások összefonódásának engedélyezése tárgyában benyújtott kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács a kérelmezők összefonódását engedélyezi.

E határozat felülvizsgálatát a kérelmezők a kézbesítéstől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

A Hoechst Aktiengesellschaft (a továbbiakban: Hoechst) Németországban bejegyzett gazdasági társaság, mely gyógyszerek, növényvédőszerek, állategészségügyi termékek, oltóanyagok előállítását és forgalmazását végzi, emellett vegyipari és hozzá kapcsolódó tevékenységeket folytat, melyeket a kérelmezett összefonódás befejezését követően értékesíteni fog.
A Hoechst által közvetlenül vagy közvetetten irányított vállalkozások termelő-, illetve értékesítési tevékenységet végeznek a világ számos országában.

A Hoechst csoporthoz tartozó magyarországi székhelyű vállalkozás, az úgynevezett élettani üzletágakban - gyógyszer, növényvédőszer, állategészségügyi termékek, oltóanyagok - a Hoechst Marion Roussel Kft. gyógyszer-, az AgrEvo Hungária Kft. pedig növényvédőszer kereskedelmi tevékenységet folytat. 1998-ban együttes nettó árbevételük 3 milliárd Ft volt.

A magyar piacon 1998-ban a Hoechst csoport vegyipari és ehhez kapcsolódó termékekből 16 milliárd Ft nettó árbevételt ért el, a gyógyszer és a növényvédőszer cikkekből a külföldön honos leányvállalatok 2 milliárd Ft összegű árbevételt realizáltak.

A Rhône-Poulenc S. A. (a továbbiakban: R. P.) Franciaországban bejegyzett vállalkozás, mely elsősorban az élettani üzletágakban folytat termelő és értékesítési tevékenységet, mely mellett közvetlen többségi részesedése van vegyipari vállalkozásban is, melyet a kérelmezett összefonódás kapcsán értékesíteni fog.
Az R. P. és külföldi székhelyű leányvállalatai vegyipari, valamint állategészségügyi termékek értékesítéséből 1998. évben a magyar piacon 6 milliárd Ft-os nettó árbevételt értek el.

Az R. P. csoporthoz tartozó magyarországi székhelyű vállalkozás a Rhodia Hungária Kft., mely gyógyszerkereskedelemmel foglalkozik, valamint a Rhône-Poulenc-Agro-Borsod Kft., amely növényvédőszereket állít elő és forgalmaz. E gazdasági társaságok együttes 1998. évi nettó árbevétele meghaladta a 4 milliárd Ft-ot. Az R. P. külföldön honos leányvállalatai gyógyszer- és növényvédelmi termékeket Magyarországra közvetlenül nem exportálnak.

II.

Az R. P. 1999. július 13-i, valamint a Hoechst 1999. július 15-16-i közgyűlései egy olyan tranzakciósorozatot hagytak jóvá, amelynek végeredményeként a Hoechst többségi részvényeinek megszerzésével az AVENTIS S. A. (korábbi nevén: Rhône-Poulenc S. A.) kizárólagos ellenőrzést szerez a Hoechst élettani üzletágai felett.
Az AVENTIS S. A. tevékenysége kizárólag az úgynevezett élettani üzletágakra terjed ki, melyek közül az állategészségügy területén csak az R. P. eddigi tevékenységét folytatja, a Hoechst ezen leányvállalatát 1999. augusztus 11-én értékesítette. E mellett mindkét fél értékesíti a nem élettani üzletágba tartozó vegyipari és ehhez kapcsolódó tevékenységeit.

A tervezett tranzakciót a kérelmezők az Európai Unió Bizottságának 1999. június 24-én jelentették be.
A Bizottság 1999. augusztus 9-én kelt határozatában - a felek által javasolt azon kötelezettségvállalásokat figyelembevéve, hogy a vegyipar területén kifejtett tevékenységeikkel felhagynak - úgy döntött, hogy a bejelentett ügyletet nem ellenzi, azt a közös piaccal, illetve az Európai Gazdasági Térségről szóló Megállapodással összeegyeztethetőnek nyilvánítja. A határozatot a Bizottság a 4067/89. számú EGK Tanácsi Rendelet 6. cikk (1) bekezdés b) pontjának alkalmazásával hozta, mely szerint az a kérelmezett koncentráció megvalósításához közvetlenül kapcsolódó és szükséges korlátozásokra is kiterjed.


A tranzakcióval megvalósuló összefonódáshoz kérték a kérelmezők a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. § (1) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét is.


Az engedély iránti kérelemben hivatkoztak arra, hogy két vállalkozás élettani üzletágait érintő összefonódás a magyar piacon nem hoz létre és nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását vagy fejlődését, tekintettel arra, hogy:

  • -

    a gyógyszerkereskedelemben számos versenytárs vállalkozás van jelen, s az összefonódás résztvevői Magyarországon csak csekély - 2-3 % közötti - piaci részesedéssel rendelkeznek,

  • -

    a növényvédőszerek piacán, ahol a forgalomba kerülő termékek döntő többsége importból származik, több mint harminc vállalkozás kínálja termékeit a nagy- és kiskereskedelem részére. Az összefonódással érintett leányvállalatok piaci részesedése a gyomirtó-, a rovarölő- és a gombaölő szer termékekben együttesen 12-14 % közötti,

  • -

    az egyéb termékek - speciális műtrágya, levéltrágya, növekedés szabályozó, érésgyorsító és oltóanyagok - esetében a jelentősebb piaci részesedést nem érinti a kérelmezett akció, mert az összefonódásban résztvevők leányvállalatainak kínálatában nincs átfedés.

III.

A Tpvt. 71. §-a nyomán készített jelentésben a vizsgáló az érintett gyógyszer- és növényvédőszerek magyarországi piacainak részletes vizsgálata alapján az összefonódás engedélyezését indítványozta.
A vizsgálati eljárás során megkeresett Gazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem jelzett aggályokat a kérelmezett akcióval kapcsolatban.

IV.

A kérelem szerinti tranzakcióval a Hoechst élettani üzletágai az R. P. részévé válnak. Ez a Tpvt. 23. § (1) bekezdés a) pontja alapján összefonódásnak minősül, melyre a külföldön honos vállalkozások esetében is kiterjed a Tpvt. hatálya, miután annak hatása a Magyar Köztársaság területén érvényesülhet (Tpvt. 1. §), mert mindkét vállalkozás, részben az összefonódással érintett áruknak az országba irányuló importja, részben e területeken az itt tevékenységet folytató leányvállalataik révén áruival jelen van a magyar piacon.

A Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerint a vállalkozások összefonódásához a Gazdasági Versenyhivataltól az esetben kell engedélyt kérni, ha az érintett vállalkozások - Tpvt. 26. § - előző évi együttes nettó árbevétele - melyben a Tpvt. 27. § (2) bekezdése alapján, a külföldön honos vállalkozásoknak a Magyar Köztársaság területén eladott árukból elért nettó árbevételét kell számításba venni - meghaladja a 10 milliárd Ft-ot, és az irányítás alá kerülő vállalkozásoké pedig 500 millió Ft feletti.
Tekintettel arra, hogy az összefonódás közvetlen és közvetett résztvevőinek 1998. évi nettó árbevételi adatai e törvényi küszöbszámokat meghaladják, ezért a kérelem szerinti összefonódás engedélykérési kötelezettség alá tartozik.

A Versenytanács figyelembevéve azt, hogy a kérelmezők élettani üzletágait érintő összefonódás a magyar piacon sem a gyógyszerkereskedelem területén sem a növényvédőszerek esetében nem eredményez számottevő koncentrációnövekedést, az egyéb érintett termékek esetében pedig az összefonódásban érintett vállalkozások kínálatában nincs átfedés; arra a következtetésre jutott, hogy a kérelmezett akció nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását, nem hoz létre és nem erősít meg gazdasági erőfölényt.
Ez alapján a kérelem szerinti összefonódást - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján engedélyezte.

V.

A kérelmezők a tárgyalás mellőzését kérték, így a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmezők a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat megfizették, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatáról a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdése rendelkezik.

Budapest, 1999. november 9.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika