Vj-47/1999/27

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a CYANAMID Hungary Kft. (1131 Budapest, Váci út 110.) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt hivatalból indított eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozattal szemben az eljárás alá vont vállalkozás a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő.

Indoklás

A hivatalos vizsgálat annak feltárására indult, hogy az eljárás alá vont vállalkozás magatartása, amikor továbbeladási ár mértéke miatti szerződéses vita lezáratlansága miatt az egyik viszonteladója kiszolgálását megtagadta, megvalósítja-e az erőfölénnyel való visszaélés törvényi tényállását.

Az eljárás alá vont vállalkozás 1994-ben kezdte meg tevékenységét a magyar piacon az American Cyanamid Company képviseletében. A jelen eljárásban vizsgált magatartása a növényvédőszerek forgalmazásának piacát érinti.

A Magyarországon, mint érintett földrajzi piacon forgalombahozott növényvédőszerek egy része hazai gyártásból, egy része importból származik. Annak ellenére, hogy a termékek egy része szabadalommal védett, kizárólagos forgalmazású, a védettség lejártát követően az un. utángyártott növényvédőszerek széleskörű helyettesítést tesznek lehetővé, nem csak a termék, hanem a beszerezhetőség tekintetében is; emiatt nem csupán a mintegy 40-50 nagyvállalkozás és a 200 kisebb cég áll versenyben az érintett termékpiacon, de a számos helyettesíthető termék is alátámasztja az éles versenyhelyzetet.

Az eljárás alá vont vállalkozás egyedüli importőre az anyavállalat 5 fajta gombaölő-, 8 fajta gyomirtó-, 7 fajta rovarölő- és 2 fajta talajfertőtlenítő szerének, de az érintett földrajzi piacon kizárólagos forgalmazási joggal nem rendelkezik. A fogyasztók szabadon szerezhetik be a szükséges árut akár az anyavállalattól, akár annak másik leányvállalatától.

Az eljárás alá vont vállalkozás 1998-ban (a XI. hóval bezárólag) az érintett földrajzi piacon a gombaölőszerek 8,9 %-át, a gyomirtószerek 5,6 %-át, a rovarölőszerek 13,9 %-át forgalmazta. Ezek a szerek az eljárásban beszerzett szakértői vélemény szerint a piacon feltalálható más gyártótól származó termékekkel mind hatásuk, mind hatékonyságuk, mind árazásuk tekintetében gond nélkül helyettesíthetőek.

A Versenytanács ezért megállapította, hogy a sérelmezett magatartás tanúsítása idején az eljárás alá vont vállalkozás az érintett termék- és fölrajzi piacon nem volt gazdasági erőfölényben.

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti hatásköre a vállalkozások azon magatartása értékelésére terjed ki, amelyek besorolhatóak a Tpvt. III.-IV.-V.-VI. fejezete valamely törvényi tényállásába.

A Versenytanács egyetért a vizsgálati jelentés megállapításával, amely szerint a vizsgált magatartás gazdasági erőfölény hiányában a jelen eljárásban nem értékelhető, ezért a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontja alapján az eljárást megszüntette.

Budapest, 1999. július 9.

dr. Györffy István sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
Vérné dr. Labát Éva sk.
Ágoston Marika