Vj-43/1999/16

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Bike Trade Bt. (5600 Békéscsaba, Szent István tér 8.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítására indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat felülvizsgálatát - a kézhezvételt követő 30 napon belül - a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetben kérheti az eljárás alá vont.

Indoklás

A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása, az általa becsatolt okiratok és a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg.

Az eljárás alá vont társasági szerződése 1991. július 9. napján kelt. Tevékenységi körébe tartozik kerékpár és motorkerékpár gyártása, csónak és sporthajógyártás és javítás, egyéb közúti járműjavítás és karbantartás, közúti járműalkatrész nagy- és kiskereskedelme.

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított, mivel észlelte, hogy az eljárás alá vontnak a Yamaha Motor Hungária Kereskedelmi Kft-vel mint a Yamaha termékek kizárólagos magyarországi importőrével kötött dealer-i szerződése megszűnését követően azt a látszatot kelti, mintha továbbra is márkakereskedő lenne.

Az eljárás alá vont az eljárás megszüntetését kérte. Arra hivatkozott, hogy a Yamaha termékekre kötött márkakereskedői szerződése felbontását követően gyakorlatilag nem forgalmazott új Yamaha termékeket, és azok garanciális javítását sem látta el. Mindazokat a feliratokat, melyek Yamaha-ra utaltak eltávolította az üzletének portájáról, kivéve azt a világító táblát, melyet saját költségére megvásárolt, de az ezen feltüntetett Yamaha név nem a Yamaha szabvány betűivel és piros színekkel volt felírva. A vizsgálat megindulását követően azonban ezt is eltávolította. Jelenleg mindössze a Yamaha alkatrészek kiárusítását végzi, mert ezeket a szerződés megszűntét követően a Yamaha nem volt hajlandó tőle visszavenni. Ugyanakkor a Yamaha jelzéssel ellátott különböző reklámhordozókat, zászlókat, prospektusokat, mikrofilmeket, melyeket saját költségére meg kellett vásárolnia már nem használja, ezeket nem is tudná használni, mivel azóta új típusok jöttek ki a piacra.

A Yamaha Motor Hungária Kereskedelmi Kft. (Budapest XIII., Váci út 45.) és az eljárás alá vont 1998. február 4-én kötöttek szerződést. E szerint a Yamaha Hungária, mint a Yamaha termékek kizárólagos magyarországi importőre megbízza az eljárás alá vontat kereskedői és vevőszolgálati teendők ellátásával a Yamaha motorkerékpárok, csónakmotorok, generátorok, gumicsónakok és ezek alkatrészei, tartozékai vonatkozásában. A szerződés feljogosította az eljárás alá vontat a szerződés tartama alatt a "YAMAHA Szerződéses Márkakereskedő" megnevezés használatára. A szerződés XII. fejezetében található a szerződés felmondásának a szabályozása, eszerint mindkét fél jogosult a szerződést kéthónapos felmondási idővel bármikor indokolás nélkül felmondani. Ugyanakkor a szerződés megszűnése esetében a kereskedő köteles saját költségére valamennyi táblát, jelzőberendezést és minden utalást, melyen a Yamaha cégnév szerepel azonnal eltávolítani. Vissza kell adja a Yamaha-nak az összes dokumentációt, prospektust, reklámanyagot, amelyet ingyenesen kapott. Köteles minden fajta reklámot és a Yamaha jelzés, valamint nyomtatvány minden fajta használatát megszüntetni. A szerződést a kizárólagos márkaimportőr 1998. június 23-án felmondta.

A vizsgálat megállapította, hogy az eljárás alá vont márkanévre utaló reklámanyagokat a portáljáról a szerződés felbontását követően leszedte és a márkaképviseleti kiírást üzletéről eltávolította. Új Yamaha márkájú termékeket a szerződés felbontása óta nem értékesít, a garanciális javításokat sem látja el. A raktárkészletében levő eredeti gyári alkatrészek értékesítését jelenleg folytatja. Nem használ olyan céges papírt, vagy levélpapírt, amelyen a Yamaha márkaazonosító jel szerepel. Saját jogon 1998-ban nem rendelet meg újsághirdetést.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) tiltja a gazdasági versenyben a fogyasztók megtévesztését. A fogyasztók megtévesztésének minősül különösen, ha az áru lényeges tulajdonságára vonatkozóan valótlan tényét, vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, vagy megtévesztésre alkalmas bármilyen más tájékoztatást adnak. A Versenytanács álláspontja szerint jelen esetben megállapítható, hogy az eljárás alá vont nem tanúsított olyan magatartást, amely megvalósította volna a Tpvt-ben megfogalmazott jogsértést. Az egyetlen reklámtáblát, melyen a YAMAHA felirat volt, önként eltávolította. A vizsgálat nem tárt fel semmi olyan magatartást, ami a fogyasztók érdeksérelmével járt volna, vagy a piac megzavarásához vezethetett. Amennyiben az eljárás alá vont nem tett eleget a szerződésben foglalt kötelezettségeinek, csak bíróság kötelezheti az ellenérdekű fél kérelmére.
Ezért a Versenytanács a Tpvt. 77. §-ának (1) bekezdés h) pontja alapján az eljárás megszüntette.

A jogorvoslati jogosultságot a Tpvt. 83. §-a tartalmazza.

Budapest, 1999. május 26.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Sólyom Eszter sk.
dr. Bodócsi András sk.
Ágoston Marika