Vj-141/1997/16

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Szalóky Béla ügyvéd (6720 Szeged, Vár u. 2.) által képviselt Bionet-System Kft. Szeged eljárás alá vonttal szemben fogyasztók megtévesztése miatt hivatalból indult eljárás során - tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó illetékköteles felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő.

Indoklás

A bejelentés alapján indult hivatali vizsgálat azt hivatott tisztázni, hogy az eljárás alá vont által a fogyasztóknak tartott áruismertetésen elhangzott információi, a termékei csomagolásán az árunak a távol-keleti - nevezetesen japán - orvoslásra utaló jellegzetességei, valamint az üzleti működése során értékesített áruk egészségmegóvó- és gyógyhatásáról kiadott - bár nyilvánosan nem, de az érdeklődők számára telephelyén szabadon hozzáférhető - könyv alkalmas-e a gazdasági versenyben a fogyasztók megtévesztésére, ily módon vizsgált versenycselekménye minősíthető-e tisztességtelennek.

A Versenytanács egyetért a vizsgálati jelentés megállapításaival és a feltárt tények értékelése alapján arra az álláspontra helyezkedett, hogy az eljárás alá vont áruismertető tevékenységét a vizsgálat tárgyává tett időszakban az üzleti tisztesség keretei között folytatta.

Bármely áruismertetővel szemben alapvető követelmény a gazdasági versenyben, hogy az árunak a fogyasztó választását befolyásoló lényeges tulajdonsága tekintetében igaz, az esetleges részletes magyarázat során pontos legyen. A versenyhivatali vizsgálat első szakaszában erre a kérdésre kell választ találni: a nemleges válasz a vállalkozás tisztességtelen magatartását tárja fel. A Tpvt. 8. §-ában meghatározott jogsértés mindazonáltal csak akkor állapítható meg, ha a vizsgálat adatainak értékelése bizonyossá teszi, hogy a vállalkozásnak az üzleti tisztesség kívánalmait figyelmen kívül hagyó magatartása alkalmas az ésszerűen eljáró átlagos fogyasztó döntési szabadsága csorbítására.

Az eljárás alá vont a multi-level marketing rendszert alkalmazza tevékenysége során, amelynek alapján az értékesítés a hálózat klubtagjainak, valamint a klubtagok közreműködése útján, meghatározott kedvezmények nyújtásával történik. Ez a forgalmazási mód azonban - amint azt a Versenytanács a Vj-93/1993. számú határozatában már kifejtette - nem változtat azon a tényen, hogy a piacon a hálózatot fenntartó, a termékeket a tagoknak ellenérték fejében értékesítő vállalkozó az eladói, a készítményt ellenérték fejében megvásárló tag a vevői oldalon áll.

Az eljárás alá vont az emberi egészség és testi épség megóvására szánt termékei eredetét "évezredes távol-keleti kultúrák tapasztalataira" vezeti vissza írott és szóban elhangzott ismertetőiben. Az áru csomagolására használt anyagokon ezt az állítást megerősítendő néhány japán írásjelet is feltüntetett.

Korunkban, a civilizáció paradox hatása az uralkodó életmódnak az egészségre való káros befolyása mellett a fogyasztók élénk érdeklődése az ezen hatásokat a közhiedelem szerint - mégpedig csekély fáradsággal, vagy hozzáértéssel - ellensúlyozni képes szerek és eljárások iránt. A hasonló termékek forgalmazása az elmúlt 10 - 15 évben megtöbbszöröződött, a piacon verseny folyik a forgalmazók között.

Az egészség és testi épséggel kapcsolatos üzleti tevékenység a dolog természete folytán szigorúan ellenőrzött és az üzleti tisztesség szempontjai érvényesítése a Versenyhivatal folyamatos odafigyelését igényli.

A jelen esetben az eljárás alá vont vállalkozás vizsgált tevékenysége kiállta a tisztesség próbát, ezért az értékelés második fázisát a Versenytanács mellőzte. A vállalkozás által forgalmazott berendezések és egészségápoló cikkek a forgalomba hozatalhoz szükséges engedéllyel a kellő időben rendelkeztek, műszaki, -használhatósági, - és minőségi szempontból szakmai kifogás alá nem esnek.

A japán eredet az ózonizáló készülékek tekintetében licencia-szerződéssel igazolt; a gyógynövénykivonatokra épült egyéb termékek esetében sem állít, vagy sugall valótlanságot az ismertetés, illetve a csomagolás: az összetevők egy része csak a távol-keleten honos, de az anyakombináció is tradicionálisan ott használatos. A termékek célját és hatását zárt körben ismertető szóbeli és könyv alakban megjelent írásbeli tájékoztatásról: a szóbeli elsősorban a sajátos japán életszemlélet elkötelezetten túlzó dicsérete (viszont az életfilozófia nem tekinthető árunak); a könyv pedig az árukkal elérhető hatás enciklopédiája valós esetek tükrében. Bevezetője nem hagy kétséget afelől, hogy az általa ajánlott eszközök kiegészítői lehetnek az egyéb módon történő egészség megóvásnak, gyógyításnak.

A Versenytanács ezért az eljárást jogsértés hiányában megszüntette.

Budapest, 1998. február 12.

dr. Györffy István sk. előadó
dr. Kállai Mária sk.
dr. Bodócsi András sk.
Ágoston Marika