Vj-136/1997/30

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az OTP Bank Rt. (1051 Budapest, Nádor u. 16.) eljárás alá vonttal szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt hivatalból indított eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó illetékköteles jogorvoslati kérelmet terjeszthet elő.

Indoklás

A hivatali vizsgálat annak megállapítására indult, hogy az eljárás alá vont azon magatartása, hogy az 1996. évi eredménye után fizetett osztalékfizetéskor nem tette lehetővé a jogosultak választását az osztalékfelvétel módjában, illetve az osztalék átutalásakor jutalékot vont le, a versenytörvénynek a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést tiltó rendelkezéseibe ütközik-e.

A vizsgálati jelentés megállapította, hogy az eljárás alá vont az 1996-os gazdasági évben elért eredményéből a részvénytulajdonosoknak az osztalékelsőbbségi részvényekre vonatkozó szabályoknak és a Közgyűlés döntésének megfelelő osztalékot fizetett. Az osztalék a társaság tulajdonosainak járó részesedés a társaság nyereségéből. A tulajdonosi jogokat a részvény testesíti meg, így a tulajdonosok részvénytulajdonuk arányának megfelelően jogosultak a nyereségből való részesedésre.

Az eljárás alá vont 1996-ban a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az osztalék kifizetésének módját illetően a magánszemélyeknek választási lehetőséget adott, a nem magánszemélyek esetében pedig kizárólag átutalással teljesítette a kifizetést. Ez a gyakorlat alapvetően a többi hitelintézet osztalékfizetési gyakorlatától nem tér el.

A vizsgálati jelentés rámutatott, hogy az eljárás alá vont átutalási feltételei kirívóan nem térnek el a szolgáltatási piac általános jellemzőitől. Ennek megfelelően történt, hogy az átutalás esetén az osztalékfizetésnél az általános kondíciós lista szerinti díjtételt felszámolták.

A vizsgálati jelentés rámutatott, hogy arra tekintettel, hogy a vita az eljárás alá vont részvénytulajdonosai és az eljárás alá vontnak a végső soron a közgyűlés által meghatározott osztalékfizetési feltételeit érintő rendelkezéseivel kapcsolatos, az eljárás érdemi versenyfelügyeleti kérdést nem érintett, ezért a vizsgálat megszüntetését indítványozta.

Az eljárás alá vont a vizsgálati jelentés megállapításaival és indítványával egyetértett, az eljárás megszüntetését tárgyaláson kívül kérte.

A Versenytanács a vizsgálat jelentéseit, megállapításait elfogadta, az indítvánnyal egyetértve az eljárást tárgyaláson kívül megszüntette.

Budapest, 1998. január 21.

dr. Györffy István sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Lénárd Réka sk.
Ágoston Marika