Vj-127/1997/23

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Erdős Ádám ügyvéd (1136 Budapest, Hollán E. u. 28.) által képviselt

  • -

    Láng Kiadó és Holding Rt I . rendű; valamint

  • -

    Állami Nyomda Rt II . rendű

kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmezők többségi részvénycsomag közös megvásárlásával irányítást szerezzenek az Atheneum Nyomda Rt felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

Az összefonódással érintett vállalkozások

  • 1.)

    A Láng Kiadó és Holding Rt (a továbbiakban: Láng Rt) vagyonkezelő tevékenységet és üzletviteli tanácsadási tevékenységet folytat, 1996. évi nettó árbevétele 0,8 Milliárd forint volt.
    Az Állami Nyomda Rt tevékenysége nyomdaipari termékek gyártása, 1996. évi nettó árbevétele 4 Milliárd forint volt. Az Állami Nyomda Rt részvényeinek 66 százaléka a Láng Rt tulajdonában van.

    A Láng Rt - részint közvetlenül, részint az Állami Nyomda Rt-n és más általa irányított vállalkozásokon keresztül, illetve azokkal közösen - többségi tulajdoni részesedés, vagy az adott vállalkozás szakmai irányítására lehetőséget adó menedzsment szerződés alapján további hét vállalkozást irányit. Ezek közül kettő, a Gyomai Kner Nyomda Rt, valamint a Szikra Lapnyomda Rt végez nyomdaipari tevékenységet. Az emlitett vállalkozások (Láng Csoport) együttes - az egymás közötti forgalmat nem tartalmazó - 1996. évi nettó árbevétele 12,9 Milliárd forint volt.

  • 2.)

    Az Atheneum Nyomda Rt (a továbbiakban: Atheneum Rt) fő tevékenysége nyomdaipari termékek gyártása, 1996. évi nettó árbevétele 1,3 Milliárd forint volt.

II.

Az érintett vállalkozások piaci helyzete

  • 3.)

    A magyar piacon mintegy 260 olyan vállalkozás van, amely valamilyen módon és mértékben végez nyomdai tevékenységet. Ezek többsége azonban egyszeri alkalommal, viszonylag kis példányszámú nyomtatással jelenik meg a piacon, utána szünetelteti tevékenységét, majd később ismét megjelenik (vagy megszűnik). Tartósan 26 vállalkozás van jelen a nyomdaipari termelés piacán.

  • 4.)

    A nyomdaipari termékek közül a folyóiratoknak 10-15 százaléka, a könyveknek pedig mintegy 20 százaléka külföldön kerül nyomtatásra. A nyomdaipari termék importja vámmentes, mig a belföldi nyomdák által felhasznált jelentős mennyiségű, importból származó anyagokat 6-9 százalék vám terheli.

  • 5.)

    A Láng Csoport a nyomdaipari tevékenység egésze és az egyes nyomdaipari termékek tekintetében is jelentős piaci szereplő. Az Atheneum Rt az utóbbi években fokozatosan veszített piaci súlyából, és ezidő szerint - a nyomdaipari bérmunkán kívül - már csak Budapesti Piac elnevezésű hirdetési lap jelent számára biztos piacot, tevékenysége veszteséges, jelentős adó- és szállítóival szembeni tartozásai vannak. A Láng Csoport és az Atheneum Rt piaci pozícióját jellemző főbb adatokat a Táblázat foglalja össze.

Táblázat

Az összefonódás résztvevőinek piaci helyzete

Árucsoport megnevezése

Részesedés a nyomdaipari termékek 1996. évi forgalomból (%)

A versenytársak száma

Láng Csoport Atheneum Rt Együtt

Könyv

24

1

25

21

Folyóirat

13

8

21

20

Napilap

63

5

68

11

Nyomtatvány

8

1

9

22

Egyéb termék

27

-

27

24

Nyomdai bérmunka

18

42

60

19

Átlagosan

20

2

22

24

III.

Az irányítás szerzés

  • 6.)

    Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt (a továbbiakban: ÁPV Rt.) Igazgatóságának 639/1997. (VIII. 27.) számú határozata alapján az ÁPV Rt, valamint a Láng Rt és az Állami Nyomda Rt Részvény Adásvételi Szerződést kötött. E szerint az Atheneum Rt részvényeinek 25,1 százalékát a Láng Rt, 64,9 százalékát pedig az Állami Nyomda Rt vásárolta meg.

  • 7.)

    A Részvény Adásvételi Szerződés megkötését követően a kérelmezők a Gazdasági Versenyhivataltól elsődlegesen annak megállapítását kérték, hogy részvényvásárlásuk nem ütközik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 11. és 12. §-ában foglalt tilalmakba. Arra az esetre, ha a részvényvásárlás e tilalmakba ütközne, másodlagosan kérték a Tpvt. 24. §-a alapján a vállalkozások összefonódásához az engedélyt megadni. A kérelemben hivatkoztak arra, hogy a nyomdaipari tevékenység piacán jelentős verseny van, és az a részvényvásárlás következtében nem csökken, sőt az Atheneum Rt helyzete megszilárdul, költségei csökkennek, miáltal a verseny élesedni fog.

IV.

A vizsgálat és az indítvány

  • 8.)

    A Tpvt. 71.§ alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelmet, mint vállalkozások összefonódását vizsgálta, és indítványozta annak engedélyezését.

V.

Az engedélyezési kötelezettség

  • 9.)

    A Tpvt. 23. § (2) bekezdése alapján vállalkozások összefonódása jön létre, ha egy vállalkozás vagy több vállalkozás közösen irányítást szerez egy további vállalkozás felett. A Tpvt. 23. § (2) bekezdésének a.) pontja értelmében az irányítás megszerzésének minősül, ha egy vállalkozás vagy több vállalkozás közösen a másik vállalkozás részvényeinek több, mint 50 százalékát megszerzi.

    E feltételeknek a kérelem szerinti részvényvásárlás
    - formáját tekintve a részvények 64,9 százalékát megszerző Állami Nyomda Rt;
    - tartalmát nézve az Állami Nyomda Rt-t irányító, és a részvények 25,1 százalékát megszerző Láng Rt
    irányításszervezéseként - megfelel, illetve az tekinthető a két vállalkozás közös irányításszerzésének is. Miután mindhárom eset összefonódásának minősül, a Versenytanács szükségtelennek találta e kérdés részletes vizsgálatát, és a kérelem szerint részvényvásárlást - a közös kérelem tényéből kiindulva - a Láng Rt és az Állami Nyomda Rt közös irányításszerzésének tekintette.

  • 10.)

    Megjegyzi a Versenytanács, hogy valamely vállalkozás részvényei többségének - akár egyedül, akár közösen történő - megszerzése semmilyen körülmények között sem tekinthető a Tpvt. 11.§-a szerinti gazdasági versenyt korlátozó megállapodásnak. Az összefonódásnak a Tpvt. 23.§-a szerinti esetei közül csak a c.) pont szerinti közös vállalat alapítása esetén merülhet fel elhatárolási probléma a Tpvt. 23.§-a és 11.§-a között. Ezért a Versenytanács - egyezően a vizsgálattal - érdemben a kérelmezők másodlagos kérelmét vizsgálta csak.

  • 11.)

    Az összefonódás Tpvt. 26.§-a szerinti közvetlen résztvevőinek (Láng Rt, Állami Nyomda Rt, Atheneum Rt), valamint közvetett résztvevőinek (a Láng Csoport további tagjai) együttes 1996. évi nettó árbevétele meghaladta a 10 Milliárd forintot, továbbá az irányítás alá kerülő Atheneum Rt árbevétele az 500 millió forintot, ezért az összefonódás a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése alapján engedélykötelesnek minősül.

VI.

Az engedélyezés

  • 12.)

    A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az irányítás szerzéssel érintett piacon (Tpvt. 14.§) vagy annak jelentős részén.

  • 13.)

    A kérelem szerinti irányítás szerzéssel érintett piacoknak a Táblázat szerinti - egymást ésszerűen nem helyettesítő, és más árukkal sem helyettesíthető - termékcsoportok minősülnek. Ezért az érintett vállalkozásoknak az azok forgalmából való részesedése egyben érintett piaci részesedéseknek is minősülnek.

    Ugyanakkor az összefonódás várható piaci hatásának értékelésekor nem lehet eltekinteni attól sem, hogy a nyomdaipari kapacitások meglehetősen tág határok között konvertálhatóak az egyes, egymást fogyasztói (felhasználói) szempontból ésszerűen helyettesíteni nem képes árucsoportok előállítása között.E nagyfokú kínálati helyettesíthetőség következtében - jóllehet a nyomdaipari termékek egésze nem tekinthető egységes árupiacnak - a gazdsági erőfölényes helyzet kialakulása, a várható piaci helyzet szempontjából meghatározó jelentősége a nyomdaipari termékek teljes forgalmából való részesedésnek van.

  • 14.)

    Láng csoport három vállalkozása, valamint az irányítás alá kerülő Atheneum Rt egyaránt foglalkozik nyomdaipari termékek előállításával. Ezért a kérelem szerinti összefonódás a koncentráció növekedését eredményezi.

    A Versenytanács álláspontja szerint azonban az összefonódást követően a Láng Csoportnak a nyomdaipari termékek körében kialakuló 20 százalékot némileg meghaladó piaci részesedése nem rejti magában a gazdasági erőfölény kialakulásának veszélyét, a piacon jelen lévő több, mint húsz versenytárs pedig garanciát jelent a gazdasági verseny fennmaradására.

  • 15.)

    Mindezek alapján a Versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy a kérelem szerinti részvényvásárlás az összefonódással érintett piacon nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, illetve nem akadályozza a gazdasági verseny fennmaradását. Ezesetben pedig a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal az engedélyt nem tagadhatja meg, ezért a Versenytanács az összefonódást engedélyezte.

VII.

Eljárási kérdések

  • 16.)

    Az ügyfelek (a kérelmezők, továbbá az irányítás alá kerülő Atheneum Rt) - képviseljük utján - kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 17.)

    A kérelmezők a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat lerótták, ezért arról intézkedni nem kellett.

  • 18.)

    A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 1997. december 11.

dr. Bodócsi András sk.
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Kállai Mária sk.
Szabó Györgyi