Vj-118/1997/22

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa Czine Ferenc ügyvezető által képviselt Magyar Agrár-Ház Korlátolt Felelősségű Társaság (1081 Budapest, Kis József utca 8. szám alatti) I. rendű,
Major László ügyvezető által képviselt Atádchem Korlátolt Felelősségű Társaság (7500 Nagyatád, Taranyi utca 2748. hrsz. szám alatti) II. rendű,
Katona Tamás kereskedelmi igazgató által képviselt Agrolinz Magyarország Korlátolt Felelősségű Társaság (1062 Budapest, Andrássy u 100. szám alatti) III. rendű eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztók megtévesztésének tilalma miatt hivatalból indított eljárás során tárgyaláson kívül meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.


E határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül az eljárás alá vont vállalkozások a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett felülvizsgálat iránti keresettel élhetnek.

Indoklás

A Versenytanács az ügyfelek előadása, a csatolt írásbeli bizonyítékok, valamint az 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 71. §-a nyomán készült vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg.
A növényvédelemről szóló 1988. évi 2. törvényerejű rendelet és a végrehajtására kiadott 5/1988. (IV.26.) MÉM rendelet szabályai alkotják azt a jogszabályi hátteret, amelyben a termelésnövelő anyagok (műtrágyák) engedélyezett hazai forgalmazása folyik. Egy-egy termékforgalmazásra szóló engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium ad ki esetlegesen más minisztériumokkal együtt, s a hatósági feladatokat karöltve végzi a területileg szervezett Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomásokkal. Az ország területét lefedő hálózat körülbelül évi 1200 hivatalos vizsgálatot végez, amelynek során többek között figyelik a szabványsértéseket, s ezen belül a ható-anyagtartalom eltérést is. 1997-ben országosan 160 laboratóriumi mintavizsgálatot végeztek a nitrogén, foszfor, kálium tartalmú műtrágyákat illetően. Az I. és III. rendű eljárás alá vont vállalkozás ilyen hatóanyagú műtrágyákat importál, míg a II. rendű eljárás alá vont vállalkozás ugyan nem importál, de a hazai piacon továbbértékesíti a III. rendű eljárás alá vont vállalkozástól beszerzett árut.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy vélte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások szabvány alatti hatóanyagtartalommal árusítanak, amely fogyasztómegtévesztő lehet. A gyanú két vizsgálati eredményen alapult, amelyek egy versenytárs szabályosnak nem minősülő mintavételi eljárása nyomán keletkeztek.

A vizsgálati eljárás során megállapítható volt, hogy az eljárásra okot adó eredmények csak a vizsgált mintákra vonatkoznak, s az eredeti tételből újabb mintavételre nincs mód. Ennek megfelelően nem volt bizonyítható, hogy az eljárás alá vont vállalkozók a nátrium, foszfor, kálium tartalmú műtrágyákat szabványsértően értékesítenék amellett, hogy a forgalmazást rendszeres hatósági figyelem kiséri.
Ennek megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal akkor kerülne abba a helyzetbe, hogy a magatartás versenyjogi következményeiről döntsön, akár nemlegesen, akár marasztalóan, ha fellelhető bármiféle szabálysértés.


A Versenytanács a teljesség kedvéért jegyzi meg, hogy bizonyított hibás teljesítés sem vonna maga után automatikusan versenyjogi marasztalást, anélkül, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ne értékelné a sérelmes magatartást a hivatalra irányadó versenyjogi szempontok szerint (fogyasztói döntés korlátozása a magatartás által, előnyösebb piaci helyzet szerzése stb.).
A fentebbek szerint e mérlegelési folyamatra azonban az eljárásban szükség sem volt.
Ezért a Versenytanács az eljárást megszüntette a vizsgálói jelentés álláspontjával megegyezően, figyelemmel a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a.) pontjában foglaltakra, a 77. § (1) bekezdés h.) pontja alapján.
A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.




Az eljárás alá vont vállalkozások számára a Tpvt. szerinti határozat elleni jogorvoslati jogot a 83. § (1) bekezdése biztosítja.

Budapest, 1997. december 8.

dr. Kállai Mária sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné