Vj-116/1997/27

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Reöthy Gyula jogtanácsos által képviselt Országos Takarékpénztár Bank Rt. (1051 Budapest, Nádor u. 16. szám alatti) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma miatt hivatalból indított eljárás során tárgyaláson kívül meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül az eljárás alá vont vállalkozás a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett felülvizsgálat iránti keresettel élhet.

Indoklás

A Versenytanács az ügyfél előadása, a csatolt írásbeli bizonyítékok, valamint az 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 71. §-a nyomán készült vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg:
Az a tény, hogy az épületek egyes részei közös, míg mások külön tulajdonban lehetnek, a társasházi közös tulajdonforma elterjedésével járt már évtizedekkel ezelőtt.
A rávonatkozó különböző szempontú jogi szabályozás folyamatosan változik. A társasházak kötelező felújítási alapjának képzéséről és felhasználásáról rendelkező módosított 10/1977. (VII. 1.) PM sz. rendelet még az Országos Takarékpénztár (az eljárás alá vont vállalkozás jogelődje) illetékes területi fiókjaira rótta a felújítási alap számlavezetési feladatait. Ennek megfelelően a Takarékpénztár országos fiókhálózata e pénzügyi tevékenységet is bevonta egyéb pénzügyi tevékenysége körébe.
A 24/1985. (X. 21.) PM sz. rendelet elvileg megtörte e kizárólagos jogot és kötelezettséget, amikor úgy rendelkezett, hogy ahol a rendelet takarékpénztárt, illetve pénzintézetet említ, ott a társasházak számláinak vezetésére felhatalmazott pénzintézetet kell érteni.

A Gazdasági Versenyhivatal a Tpvt. 70. § (1) bekezdésében írt felhatalmazása szerint eljárást indított annak megállapítására, hogy az eljárás alá vont vállalkozás a számlavezetés során Általános Szerződési Feltételeivel és az 1997. évi díjváltozásokkal gazdasági erőfölénnyel való visszaélést valósít-e meg.
A vizsgálat elsődlegesen arra terjedt ki, hogy a társasházi számlavezetés és az ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások piacán az eljárás alá vont vállalkozás gazdasági erőfölényben van-e.
A Tpvt. az 1996. december 31-ig hatályos 1990. évi LXXXVI. törvénnyel megegyezően nem tiltja a gazdasági erőfölényes helyzetet (Tpvt. 22. §), ugyanakkor annak megállapíthatósága a korábbiaktól eltérően a piaci részesedés arányából automatikusan nem következik, hanem a korábbi jogi szabályozáshoz képest árnyaltabb feltételek mérlegelésétől függ (Tpvt. 22. § (3) bekezdés). A vizsgálat az erőfölény fennállásának megítélése érdekében megismerte a versenytársak idevágó szerződési rendszerét, gyakorlatát, beszerezte adataikat. Eljárásából összegezhető, hogy a versenytársak részben nem kívánnak e piacon megjelenni, részben elenyésző az e jellegű tevékenységük még akkor is, ha kidolgozták speciális feltételeiket. Egyébként e piaci részvételüknek különösebb akadálya nincs, e speciális szolgáltatás a többi tevékenységi fajta körébe könnyen illeszthető.
Az elvi és a gyakorlati máshozfordulási lehetőség ellenére a társasházközösségek túlnyomó többségének számlavezetését az eljárás alá vont vállalkozás látja el.
Mindebből a Versenytanács a vizsgálat álláspontjával ellentétben azt a következtetést vonta le, hogy az eljárás alá vont vállalkozás adott piacon meglévő kb. 90 %-os piaci részesedése gazdasági erőfölényes helyzetet eredményez figyelemmel az ügyfelek változtatási kedvének hiányára és a más bankhoz fordulás lehetőségére vonatkozó tájékoztatás elmaradására.
Szerződéskötési és bankszámla-vezetési, a kapcsolódó kamatok, költségek megállapítási, alkalmazási gyakorlata a versenytársakéval megegyező, csak a mértékekben mutatkozik eltérés, amely még egyes esetekben kedvezőbb is a társasház közösségek számára.

Következésképpen erőfölénnyel való visszaélést az eljárás alá vont vállalkozás nem követett el (Tpvt. 21. §). Ezért a Versenytanács az eljárást megszüntette a vizsgálói jelentés álláspontjával megegyezően, a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a 77. § (1) bekezdés h) pontja alapján.

A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

Az eljárás alá vont vállalkozás számára a Tpvt. szerinti határozat elleni jogorvoslati jogot a 83. § (1) bekezdés biztosítja.

Budapest, 1997. december 18.

dr. Kállai Mária sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika