Vj-112/1997/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Takács Márta jogtanácsos által képviselt Fővárosi Gázművek Rt. (1081 Budapest, Köztársaság tér 20.) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.
A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal az eljárás alá vont vállalkozás ellen azzal indított vizsgálatot, hogy valószínűsíthetően visszaélt gazdasági erőfölényével akkor, amikor az új rész-számlázási rendszert bevezetése során a fogyasztók számára az Általános Szerződési Feltételekben hátrányos feltételeket szabott (1996. évi LVII. törvény - a továbbiakban: Tpvt. - 21. § a) pontja).

Az 1997. november 11-én tartott tárgyaláson az eljárás alá vont vállalta, hogy azt a kifogásolt magatartást, hogy az esetleges túlfizetés után a fogyasztóknak nem ír jóvá kamatot megszünteti, és számítógépes programját e szerint módosítja.
Erre tekintettel a Versenytanács 6 hónapi időtartamra az eljárás szünetelését rendelte el.

Az utóvizsgálat során megállapítást nyert, hogy az eljárás alá vont módosította az Általános Közüzemi Szerződést, annak 5.3. pontja szerint a szolgáltató hibájából bekövetkezett téves számlázás esetén az eljárás alá vont köteles a tévesen számlázott összeget annak törvényes késedelmi kamatával együtt visszafizetni. Ennek megfelelően módosította a szoftvert, az új rendszer bevezetése 1998. júniustól megtörténik.
Minthogy megállapítható, hogy a szünetelés időtartama alatt eljárás alá vont vállalásának eleget tett, a Versenytanács a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján a rendelkező rész szerint határozott.

Budapest, 1998. június 10.

dr. Sólyom Eszter sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
Vérné dr. Labát Éva sk.
Ágoston Marika