Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Shell Hungary Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-104/2012. ügyszámon eljárást indított a Shell Hungary Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. december 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Shell Hungary Zrt-vel szemben, mert az "Akár 1 liter megtakarítás tankonként!*" és a "Fogyasztáscsökkentésre tervezve alapáron" Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagai népszerűsítése során reklámkommunikációjában olyan állításokat tett közzé, melyek a fogyasztók számára valószínűsíthetően azt a látszatot keltik, hogy bármely más alapüzemanyag használatához képest a FuelSave üzemanyagokkal fogyasztáscsökkentést érhetnek el.

Kérdéses továbbá, hogy az "Akár 1 liter megtakarítás tankonként!*" reklámkampány kommunikációija során alkalmazott állítások bizonyítására elvégzett tesztek elégséges bizonyítéknak minősülnek-e a magyarországi gépjárműállományra történő alkalmazhatósága tekintetében.

Fenti magatartásával a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésének bg) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. január 10.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu