Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a NEWAVE Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-69/2012. ügyszámon eljárást indított a NEWAVE Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a megtévesztő reklám, valamint a jogellenes összehasonlító reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. szeptember 10-én versenyfelügyeleti eljárást indított a NEWAVE Kft-vel szemben, mert az Egri Est elnevezésű kiadványban közzétett hirdetésében az Egerben mért rádióhallgatottsági adatokat olyan formában tette közzé, hogy a hallgatottsági adatokat összehasonlító grafikonjában nem jelenítette meg a Rádió Eger elnevezésű csatornát. A közzétett táblázat azt a benyomást kelti, hogy Egerben a vizsgált időszakban a 15-49 évesek körében a Rádió 1 volt a leghallgatottabb adó.

Fenti magatartásával a NEWAVE Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezések megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat, és a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 13. § rendelkezéseit.

Az eljárás alá vont vállalkozás kedvezményes hirdetési szolgáltatás igénybevételére jogosító kuponjain szintén közzé tette az Egerben mért rádióhallgatottsági adatok grafikonos változatát. A leghallgatottabb rádióként a Rádió 1 került feltüntetésre annak ellenére, hogy az összehasonlításban a Rádió Eger hallgatottsági adatai nem szerepelnek, holott a Gfk Hungária Piackutató Intézet és az Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet felmérése szerint az érintett időszakban, a mért lakosság körében a Rádió Eger hallgatottsága magasabb volt.

Fenti magatartásával az eljárás alá vont valószínűsíthetően megsértette a Grt. 12.§ (1) bekezdését és a 13. § rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. szeptember 19.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu