Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyfelügyeleti eljárás indult az Auchan ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-034/2009. ügyszámon eljárást indított az Auchan Magyarország Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. március 5-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Auchan Magyarország Kft. (Auchan) ellen, mert nevezett vállalkozás a 2008. november 28. és december 18. között érvényes reklámújságjának 21. oldalán 7.790,- Ft-os áron meghirdetett "könyvespolc" képe mellett "3 polc, méret: 90x28x91 cm, festett fenyőfa" termékleírás szerepelt, a GVH rendelkezésére álló adatok alapján azonban a termék túlnyomórészt farostlemezből készült, festett fenyőfa csupán a felső polc, illetve a fedőlapok anyaga volt.

A GVH észlelte továbbá, hogy az Auchan az Accord Magyarország Zrt.-vel közösen 2008. december 1. és 31. között érvényes akciót hirdetett meg, melynek értelmében az Auchan kártyával rendelkező vásárlók a vásárlásuk során bizonyos termékekre 10 % kedvezményt kapnak úgy, hogy a kedvezmény a kasszánál történő fizetéskor levonásra kerül a vásárlás összegéből. A versenyhatóság rendelkezésére bocsátott információk alapján észlelte továbbá, hogy a meghirdetett akció első két napján adminisztrációs hiba miatt nem lehetett a meghirdetett kedvezményeket érvényesíteni.

Fentiekben ismertetett tevékenységével az Auchan feltételezhetően megvalósította az Fttv. 6. §-ában foglalt megtévesztő kereskedelmi gyakorlat magatartását, és ezzel megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezést.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. március 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu