A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ideiglenes intézkedés keretében tiltotta meg a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást folytat az orangeways márkanév alatt kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozásokkal szemben, mert alaposan feltételezhetőnek ítéli meg, hogy utóbbiak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósítottak illetve valósítanak meg a fogyasztókkal szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis a vállalkozások egyebek mellett nem rendelkeznek az ágazati jogszabályok által megkövetelt engedélyekkel. Az eljárás alá vont vállalkozások kereskedelmi gyakorlatukat elsődlegesen a www.orangeways.com honlapon keresztül folytatják, a fogyasztók itt tudnak helyet foglalni különböző buszjáratokra és megvásárolni jegyeiket.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy az ideiglenes intézkedés elrendelésének feltételei fennállnak, így

  • a fogyasztói panaszok és a különböző hatóságok jogerős intézkedései alapján megalapozottan valószínűsíthető a jogsértő kereskedelmi gyakorlat,
  • az ideiglenes intézkedést a fogyasztók további érdeksérelmeinek elkerülése indokolja,

  • a kereskedelmi gyakorlat folytatása veszélyeztetné a gazdasági versenyt, valamint

  • megállapítható, hogy az intézkedés halaszthatatlan, és más módon eredményesen nem biztosítható a fogyasztók további anyagi veszteségeinek elkerülése.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/100/2016.

Budapest, 2017. december 21.

Gazdasági Versenyhivatal


Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

 Letölthető verzió PDF formátumban