A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. (TV2) és a CEE Broadcasting Limited (CEE) felett.

A Magyar Broadcasting Co. Kft. – a GVH-hoz 2015. október 16-án beérkezett kérelmében – kérte, hogy a 2015. október 15-én kelt szerződés alapján a GVH engedélyezze irányításszerzését a TV2 és a CEE felett.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a TV2 és a CEE vállalkozásokat magában foglaló, televíziós műsorok (TV2, FEM3, PRO4, SuperTV2) készítésével foglalkozó, és azokat sugárzó
TV2-CEE-csoportnak, valamint az elsősorban játékkaszinók üzemeltetésével és filmforgalmazással foglakozó, Andrew G. Vajna által irányított Vajna-csoportnak. Ezért az összefonódásokkal összefüggő legfőbb versenyaggály, a koncentráció növekedése a jelen tranzakció esetében nem merül fel.

A Vajna-csoport végez ugyan filmforgalmazási tevékenységet, azonban jogosultsága nem terjed ki a televíziós csatornák, így a TV2-CEE-csoport részére történő filmértékesítésre, így versenyaggály ezzel összefüggésben sem merült fel.

A GVH megállapította, hogy az engedélyezni kért fúzió – versenyjogi – érdemi elbírálásnak nem képezte akadályát, hogy jelenleg a Megapolis Média Zrt. cégbejegyzési kérelme alapján a Megállapodást is érintő cégbírósági eljárás van folyamatban. A cégbírósági iratok alapján ugyanis minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a jelen engedélyező határozat alapját képező megállapodás aláírásának időpontjában (2015. október 15-én) az ügyvezetők együttesen jogosultak voltak a cég képviseletére. Az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna.

Az ügyben érzékelhető jelentős érdeklődésre tekintettel a hivatal általánosságban kiemeli, hogy a GVH a fúziók engedélyezése során az eladó és a vevő közötti egységes akarat-elhatározás meglétét és a fúzió versenyre gyakorolt hatását vizsgálja, a szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet. A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/99/2015.

Budapest, 2015. október 30.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban