A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 5 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-ra, mert a vállalkozás megtagadta a GVH által a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt bírság meghatározásához szükséges adatok szolgáltatását.

A GVH 2012. április 11-én indított eljárást, amelyben a Magyar Bankszövetség és a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. közötti megállapodás alapján létrehozott és működtetett, 38 tagbank által nyújtott releváns és üzletileg érzékeny adatokra épülő bankközi adatbázist vizsgálja.

A GVH Versenytanácsa adatszolgáltatásra kötelezte a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-t a tényállás feltárása érdekében, illetve a feltételezett jogsértés miatt kiszabható bírság maximumának hiteles meghatározása céljából. Ám a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget e kötelezettségének. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA magatartása nemcsak veszélyeztette a tényállás feltárását, hanem a versenyfelügyeleti eljárás elhúzására is irányult, illetve azt eredményezte.

A GVH Versenytanácsa súlyosnak értékelte a jogellenes magatartást, hiszen a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA adatszolgáltatása így olyan lényeges adatokban hiányos, amelyek nélkülözhetetlenek a tényállás tisztázásához – valamint a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt szankció meghatározásához –, és e hiányosság más forrásból nem pótolható.

A GVH Versenytanácsa figyelembe vette a bírság kiszabásakor, hogy a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA ugyan kért tájékoztatást a GVH-tól az adatkérő végzés értelmezésével összefüggésben az adatszolgáltatás előtt, ám a GVH kifejezett, részletes írásos tájékoztatásának kézhezvételét követően sem változtatott az általa alkalmazott téves értelmezésen, s nem kísérelte meg, hogy megfelelően teljesítse adatszolgáltatási kötelezettségét.

A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA bírósághoz fordult az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/8/2012.

Budapest, 2015. június 25.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban