A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai (így az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypusztai Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft. és Agrotec Magyarország Kft.) megvásároljanak több, az IKR Kereskedelmi Zrt. tulajdonában álló mezőgazdasági gépértékesítési központot és annak egyes eszközeit (Területi Központok).

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az Agrofert-csoport és a Területi Központok azonos tevékenységei a következők: a mezőgazdasági gépek kereskedelme és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek (alkatrészellátás és szervizelés). Együttes részesedésük azonban a különböző mezőgazdasági gépek magyarországi forgalmából nem éri el a 20%-os mértéket, így káros horizontális hatással nem kell számolni.

A GVH döntése szerint vertikális kapcsolódás az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok tevékenysége között nincs, valamint az összefonódás káros portfólió hatással sem jár, hiszen az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok részesedései a mezőgazdasági gépek mellett az egyes mezőgazdasági input anyagok magyarországi forgalmából nem érik el a 30%-ot.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/85/2014.

Budapest, 2014. november 25.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban