Versenykorlátozó magatartás gyanúja miatt indított eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. október 11-én eljárást indított az ALT CASH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (ALT CASH) ellen. Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozás székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy az ALT CASH az általa kizárólagosan forgalmazott SAM4S pénztárgépek kiskereskedelmi továbbértékesítésére és szervizelésére vonatkozó, pénztárgépszervizekkel kötött megállapodásaiban ajánlott végfelhasználói árakat határoz meg, és valószínűsíthetően kikényszeríti ezen árak minimálárként történő alkalmazását.

A GVH észlelte, hogy a vállalkozás, mint a SAM4S pénztárgépek kizárólagos hazai, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által nyilvántartott forgalmazója, sok esetben szerződésbontással fenyegeti azon pénztárgépszervizeket, melyek az általa ajánlottként feltüntetett végfelhasználói áraknál alacsonyabb áron értékesítik kiskereskedelmi forgalomban a SAM4S pénztárgépeket. Az elektronikus pénztárgépek kiskereskedelmi piacán a tovább eladási árak rögzítésére utaló jel a SAM4S pénztárgépek esetén érvényesített végfelhasználói árak azonos szintje.

A vállalkozás továbbá valószínűsíthetően azon pénztárgépszervizeket is szerződésbontással fenyegeti, melyek nem vásárolnak egy adott SAM4S pénztárgép típusból minimális darabszámot évente, vagy más gyártók pénztárgépeit részesítik előnyben az értékesítés során.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásával az eljárás alá vont vállalkozás feltételezhetően megsértette a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-68/2011.

Budapest, 2011. október 13.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
email: sajto@gvh.hu