Nyomtatható verzió PDF formátumban

Fogyást ígértek, de nem tudták bizonyítani

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Telemarketing Kft. amikor reklámjaiban azt állította, hogy Hollywood Patch nevű terméke fogyasztószer - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás emiatt 3 millió forint bírságot kapott.

A Telemarketing Kft. áruit (autóápolási, elektronikai, háztartási, konyhai, szabadidős, wellness/sport termékeket) WS Teleshop néven, elsősorban közvetlen televíziós ajánlatokon alapuló csomagküldő kereskedelem útján, illetve országos, regionális és nemzetközi vásárokon tartott termékbemutatókon értékesíti. Így történt ez a Hollywood Patch elnevezésű termékkel is, amelyről a vállalkozás televíziós és internetes reklámjaiban egyebek mellett a következőket állította:

  • a fogyasztó több kilótól szabadulhat meg a termék révén gyorsan és megerőltetés nélkül,

  • a termékkel diétázás, fogyasztótabletták, mozgás nélkül le lehet fogyni, álomalakot lehet elérni, akár 10 nap alatt,

  • a fogyasztó a Hollywood Patch segítségével 10 nap alatt akár 5 kilót vagy 2 ruhaméretnyit fogyhat.

Ha egy vállalkozás az általa értékesített kozmetikai termék hatása kapcsán ígéretet fogalmaz meg, akkor az állítás valóságnak való megfelelését a reklám közzétételének időpontjában tudnia kell bizonyítania. A Telemarketing Kft. által a Hollywood Patch elnevezésű termékkel kapcsolatban tett állítások igazolására benyújtotta anyag nem bizonyította, hogy a fenti állítások megfelelnek a valóságnak. A becsatolt anyagban nem jelenik meg a Hollywood Patch megnevezés, így alkalmatlan annak igazolására, hogy az adott vizsgálat a Hollywood Patch termékkel került lefolytatásra.

Kiemelendő továbbá, hogy a vizsgálati anyag még akkor is alkalmatlan lenne a kommunikációs eszközökben tett állítások igazolására, ha elfogadásra kerülne, hogy a vizsgálat a Hollywood Patch elnevezéssel értékesített termékkel történt. A kommunikációs eszközökben tett állítások valóságnak való megfelelését illetően a becsatolt vizsgálati anyag lényegében semmilyen bizonyítékkal sem szolgált. A becsatolt vizsgálati anyag a vizsgált termék narancsbőrre gyakorolt hatásáról tartalmaz adatokat, miközben az eljárás alá vont kommunikációs eszközeiben a Hollywood Patch elnevezésű terméket fogyásra ajánlja.

A GVH szerint magával a vizsgálati anyaggal, illetve a lefolytatott vizsgálattal kapcsolatban is több kifogás fogalmazható meg. Például a vizsgálat során nem alkalmaztak placebo-t, így a vizsgálati alanyok tisztában voltak azzal, hogy mindannyian a valódi terméket kapják, ezért a szubjektív önértékelésen alapuló eredmények nem vehetők figyelembe. A vizsgálatban részt vett alanyok száma nagyon alacsony (15 fő) volt.

Ezek alapján a GVH megállapította, hogy a Telemarketing Kft. a Hollywood Patch termék népszerűsítése során 2009. február 25. és 2009. március 25. között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor internetes oldalán és televíziós reklámjaiban a termék tulajdonságairól valótlan állításokat tett közzé. Emiatt a vállalkozásnak 3 millió forint bírságot kapott. A bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy bizalmi jellegű terméket hirdettek megtévesztő módon sérülékeny fogyasztói kör számára és ezek a hirdetések jelentős számú fogyasztót értek el.

A bírságon túlmenően a GVH kötelezte a vállalkozást arra is, hogy internetes oldalán három hónapon át jól észlelhetően, észrevételek hozzátétele nélkül közölje a versenyhatóság döntését.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-92/2009.

Budapest, 2010. február 9.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu