Sajtóközlemény
Azonnal közölhető!

Bírság kiszabásával zárult malomipari vállalkozások kartell ügye

A Gazdasági Versenyhivatal 2003 májusában versenyfelügyeleti eljárást indított az Országos Gabona Terméktanács és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége ellen, miután tudomására jutott, hogy a malomipari vállalkozások a 2002. év III-IV. negyedévében a szövetség és terméktanács által szervezett tárgyalásokon a búzaliszt együttes áremelésében állapodtak meg. A későbbiekben GVH a vizsgálat során beszerzett információk alapján 19 malomipari vállalkozást is eljárás alá vont.

Versenytanács 2004. október 19-én tartott tárgyaláson hozott határozatában megállapította, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége jogsértést követett el azzal, hogy tagjai számára 2002 júniusában a termelés csökkentését javasló ajánlást fogalmazott meg, és erre az évre az általa kívánatosnak tartott ár alkalmazását ajánlotta. A Versenytanács szerint egy szakmai érdekképviseleti szervezet - akár egy dinamikusan fejlődő, akár egy problémákkal küzdő ágazatban tevékenykedik - csak olyan módon működhet, hogy ne sértse meg a versenyjogi előírásokat. A Versenytanács a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségét 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.
A Versenytanács megállapította továbbá, hogy az Agrimill-Agrimpex Rt., az Agrograin Rt., a Budai Malomipari Kft., a Cerbona Rt., a Cornexi Rt., a Diamant International Malom Kft., a Gyermely Rt., a Pannon Gabona Rt. és a Sikér Kft. 2002. január 14-én versenykorlátozó megállapodást kötött arról, hogy 2002. február 1-től legalább 42 Ft-ban állapítják meg a BL 55 liszt árát. Ugyancsak megállapítást nyert, hogy az Agrograin Rt., a Budai Malomipari Kft., a Cerbona Rt., a Cornexi Rt., a Diamant International Malom Kft., az Első Pesti Malom Rt., a Gyermely Rt., a Hungaromill Rt., a Sikér Kft. és a Szatmári Malom Kft. 2002 nyarán versenykorlátozó megállapodást kötött a piaci status quo fenntartásáról.
A Versenytanács a Pannonmill Rt-t mint a Hungaromill Rt. és a Pannon Gabona Rt. jogutódját 3 millió Ft, a Sikér Kft-t és a Szatmári Malom Kft-t 1-1 millió Ft, a többi jogsértőt 2-2 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte.
A Versenytanács az Országos Gabona Terméktanáccsal, az Alföldi Malomipari Rt-vel, a Dél-Gabona Malomipari Rt-vel, a Futura Rt-vel, a Hajdúsági Gabona Rt-vel és a Szabolcs Gabona Holding Vagyonkezelő Rt-vel szemben megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást.

Budapest, 2004. október 19.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191