Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a SVS City-Média Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárást

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a SVS City-Média Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárás során megállapította a jogsértést és a vállalkozást egy millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az SVS City-Média Kft. az "Üzleti ajánlatok Magyarországról" című kiadványában való megjelenés lehetőségét ajánlotta fel. Szórólapjában hazai vállalkozásoknak azt kínálta, hogy hosszú távú kapcsolatai alapján német nyelvterületen díjmentesen meghatározott partnerekhez eljuttatja a kiadványt. A terjesztési ígéret látszólagos volt, mivel a cég ennek csak formálisan tett eleget. A hirdetési szerződésekben a terjesztésre vonatkozó garanciákat tudatosan mellőzték.

A Versenytanács súlyosbító körülményként értékelte a kifogásolt magatartás szándékos voltát, különösen abban a piaci helyzetben, amelyben a magyarországi kis- és középvállalkozások fokozottan befolyásolhatók a külföldi kapcsolatkeresésben. Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a fogyasztók szerződésük megkötésekor nem tanúsítottak kellő körültekintést.

Budapest, 2004. augusztus 11.

Dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu