SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleményei

Egymilliós bírság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámért a KODAK-nak

A Gazdasági Versenyhivatal piaci jelzésekből úgy értesült, hogy a "Kodak Ultra" film televíziós reklámja e termék előnyeként hírdeti, hogy használatával "akár 25 %-kal több jól sikerült kép" -et lehet készíteni. A Hivatal ezt követően annak kivizsgálására indított versenyfelügyeleti eljárást a Kodak Fényképészeti, Kereskedelmi és Szolgáltatási Kft. ellen, hogy nevezett ezzel megsértette-e a versenytörvényt.

A GVH versenytanácsa a 2003. január 16-án megtartott tárgyaláson megállapította, hogy az idézett reklám fogyasztóknak szóló üzenete szerint a "Kodak Ultra" termék minden más filmmel szemben alkalmas a feltüntetett eredmény elérésére, ez pedig nem felel meg a valóságnak. A vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott, amikor a reklámban nem határozta meg egyértelműen, hogy a "Kodak Ultra" filmmel milyen más filmekhez képest készíthető "akár 25 %-kal több jól sikerült kép."

A versenytanács a jogsértés megállapítása mellett 1 millió (azaz Egymillió) forint bírság megfizetésére is kötelezte a vállalkozást.

Budapest, 2003. január 17.

Dr. Polgárdy Géza