A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) részvételével kezdetét vette az OECD Versenybizottságának téli ülésszaka. A GVH és az OECD között közel 20 éve rendkívül aktív együttműködés van, a magyar nemzeti versenyhatóság működteti – közösen az OECD-vel – azt a budapesti oktatóközpontot, amelyből az egész világon csak három létezik.

2022. november 28-án kezdetét vette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy munkahéten át tartó téli ülésszaka, vagyis az OECD “versenyhete”. Az ülésszakon Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének vezetésével a magyar versenyhatóság is képviselteti magát.

A hét első felében a szervezet versenyjogi munkacsoportjai tartják meg zárt üléseiket, amelyek során a Gazdasági Versenyhivatal szakértői több témában ismertetik majd a hatóság gyakorlatát az OECD tagországi szakértői előtt.

Az ülésszak utolsó két napján kerül megrendezésre az OECD éves Globális Versenyfóruma, amelyen – meghívás alapján – minden évben a világ több, mint 110 hatóságának és szervezetének versenyjogi tisztviselői vesznek részt.

A Gazdasági Versenyhivatal és az OECD a nemzetközi szervezet versenyjogi munkacsoportjaiban folyó munka mellett folyamatos együttműködést folytat a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ működtetés kapcsán is. Az oktatóközpontot – a világ három hasonló bázisa közül legrégebbiként – a GVH 2005 óta működteti közösen az OECD-vel. Az intézmény feladata, hogy a két szervezet szakmai hátterére építve támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén, elsősorban a kelet-, délkelet- és közép-európai országok versenyhatóságai számára.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az OECD Nemzeti Tanács 2022. november 16-i ülésén bemutatta a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ idei eredményeit. A GVH elnöke előadásában rámutatott: „A versenyhatóságok nemzetközi együttműködése egyre jobban felértékelődik minden ország számára, hiszen a világgazdaság globalizációja következtében a versenyjogi sérelmek is gyakran egyszerre több nemzetgazdaságot is érintenek.” Hozzátette: „A felkészültség és a naprakész versenypolitikai tapasztalatok különösen hasznosak az egyes államok számára a járvány és a háborús helyzet okozta nehéz években, ugyanis a tiszta versenyre épülő gazdasági környezet komoly előnyt jelent a válságállóság, alkalmazkodóképesség és a kilábalás gyorsasága szempontjából. A magyar fogyasztók nagy hasznára válik, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak az elmúlt évek során sikerült az a versenyjogi és versenypolitikai tapasztalatok megosztásának és oktatásának regionális főszereplőjévé válnia” – húzta alá Rigó Csaba Balázs.