A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2024. április 25-én rendezi meg az Magyar Compliance Akadémia (MCA) rendezvénysorozat harmadik konferenciáját. Az esemény a megfelelés témakörén belül a kartellek egyes vetületeit igyekszik majd bemutatni a résztvevők számára.

A Gazdasági Versenyhivatal a tiszta piaci verseny megőrzése és erősítése érdekében a indította útjára a Magyar Compliance Akadémiát február 15-ei nyitórendezvényével. Az első konferencia – melyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott – a 2023-as év kihívásait, és a megfelelés versenyképességben elfoglalt szerepét járta körül, míg a második esemény a kartelljog hazai fejlődését vette górcső alá.

A beszélgetés-sorozat harmadik eseménye a kartellek témakörét vezeti tovább. A kartellek a legártalmasabb versenykorlátozó megállapodások, jelentős kárt okozhatnak a fogyasztók és a gazdaság egésze számára is. A GVH éppen ezért kiemelt feladatként kezeli ezen megállapodások feltárását és megelőzését. Az elmúlt években számos jelentős kartell megállapodást tárt fel a nemzeti versenyhatóság, többek között a tavaly év végén leleplezett közúti táblázással foglalkozó megállapodást, a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését érintő közbeszerzési kartellt, vagy akár a Covid-19 járvány idején szankcionált altató- és lélegeztetőgép kartellt.

Az április 25-ei rendezvény célja, a megfelelés témakörének további kiterjesztése. Ezen belül a konferencia elsősorban a kartellek témakörével foglalkozik majd, többek között a kartellel, mint tényleges irányítással; a közbeszerzésekből való kizárással; és a büntetőeljárásokban szerzett bizonyítékok felhasználásával. „Kartellezők (jog)védelme Magyarországon” című konferenciát Dr. Gyimesi Tamás Ferenc helyettes államtitkár nyitja meg, a rendezvény során tartott panelbeszélgetés során pedig többek között Dr. Tóth András a GVH Versenytanácsának elnöke, és Dr. Kovács László a Közbeszerzési Hatóság elnöke is kifejtik álláspontjukat a hallgatóság számára.

A rendezvény időpontja: 2024. április 25. 10:00 óra

A program, illetve a rendezvény további részletei a honlapon elérhetőek.